banner198

Çankırı Türk Ocağından kültür hizmeti!

Emekli edebiyet öğretmeni Fikri Demirokun hazırladığı Çankırı’yı Aydınlatan Parıltı adlı kitap, yayınlandı.

Çankırı Türk Ocağından kültür hizmeti!
banner145

Emekli edebiyet öğretmeni Fikri Demirok’un hazırladığı ' Çankırı’yı Aydınlatan Parıltı ' adlı kitap, Türk Ocağı Çankırı Şubesi tarafından yayınlandı.

2004 yılında hayata veda eden Çankırı’nın önemli şahsiyetlerinden rahmetli Namık Kemal Parıltı’nın konuşmaları, kendisiyle yapılmış söyleşi ve sohbetleri kitaplaştırılarak okuyucuya sunuldu.

Kemal Parıltı’dan notların da yer aldığı eser 48 sayfadan oluşuyor. Türk Ocağı Çankırı Şubesince 1000 adet bastırılan kitap ücretsiz olarak vatandaşlara dağıtıldı.

ÇANKIRI'NIN GEÇMİŞİNE IŞIK TUTUYOR
Namık Kemal Parıltı’nın uzun yıllara dayalı bazı söyleşilerinin derlenmesiyle  ortaya çıkan eser, Çankırı’yı  ve kültürel değerlerini en iyi  bilen biri olarak, ilin sosyal yaşamına ışık tutan kaynak kitap niteliği taşıyor.

Kitabın ön sözünü yazan Türk Ocağı Çankırı Şube Başkanı Ali Harmancı, Namık Kemal Parıltı’nın genç nesiller tarafından tanınması, örnek alınması açısından , hayatı ve çok yönlü kişiliğinin bilinmesine ihtiyaç duyulduğunu, bu nedenle bu değerli çalışmanın kitaplaştırılarak , vefatının 6. yıldönümüne yetiştirildiğini söyledi.

“Çankırı’yı Aydınlatan Parıltı” adlı kitap Türk Ocağı Çankırı Şubesinin ilk yayını olma özelliğini de taşıyor.

Kemal Parıltı ile ilgili birkaç anekdot

Çankırı’dan bir vatandaş anlatıyor:

“Kızımın derslerinde çok başarılıydı. Tıp Fakültesini okuyordu. Hiçbir şeyi beğenmiyor. Çok kibirli davranıyordu. Onu Kemal ağabeye götürdüm. O da onu şehir mezarlığına götürdü, mezarları dolaştırdı.”Burada nice akıllı ve başarılı insan yatıyor, çoğunu hatırlamıyoruz.” dedi. Sonra mezarlık civarındaki fakir mahalleri dolaştırdı.”Burada da nice fakir insanlar yaşıyor. Onlar da senin benim gibi kişilerdir. Onun için haline şükret.” dedi. Kızım ondan sonra daha mütevazı oldu.

Şair-Yazar İlhami Atmaca anlatıyor:

“Birgün, Kemal ağabey’in muayenehanesine bir hasta gelir. Muayeneden sonra, dişinin kurtarılma imkanı olmadığını anlayan Kemal ağabey, dişi çeker. Gelen hasta, bir yandan çenesini tutarken, sorar; “ Borcumuz ne kadar doktor bey?” Kemal ağbey, hastanın halinden anlamıştır, gariban taifesindendir.” Şefkatle sırtını sıvazlayarak yolcu ederken;”Ben senin canını yaktım, sen söyle benim borcum sana ne kadar?” diye sorar.

 

Nüfus bilgileri

Namık Kemal Parıltı, 5 Temmuz 1929 yılında Rize’nin Derepazarı ilçesi Uzunkaya köyünde dünyaya geldi.

Babası Hamit Fevzi uzun yıllar bucak müdürlüğü yaptı. Bu nedenle Kemal Parıltı pek çok il ve ilçede eğitimini sürdürdü. Büyükbabası Ali Efendi, Büyükannesi Gülizar Hanım’dır.

Annesi Hatice Hanım ev hanımı olup merhumun dedesi İsmail, anneannesi Dürdane Hanım’dır.

Ali Fuat, Ahmet Cevat, Yusuf Selahattin, Mehmet Alaettin adlı dört ağabeysi vardır. Bunlardan Ahmet Cevdet genç yaşta vefat etmiştir.

Babasının son görev yeri Çankırı olması nedeniyle kendisi Ortaokulu pekiyi dereceyle bitirir. Lise tahsilini de tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinden mezun olur. Çankırı’da hekimliğe başlar. Hızlı kitap okur, okuduklarını akılda tutar. İyi bir müzakerecidir. Konuşurken mantık kurallarına başvurur. Hangi kitabın hangi sayfasında, bu bilgilerin mevcut olduğunu delilli olarak sunardı.

Ağabeyi Selahattin Parıltı’da Çankırı’da bulunmuş ve burada vefat etmiştir. Uzun yıllar soğuk demircilikle uğraşmıştır.

Merhum Kemal Parıltı, hiç evlenmedi. Son yıllarını Çankırı Huzur evinde geçirdi. Başlangıçtaki kanser hastalığı son aylarda hızla ilerledi. 3 Ağustos 2004 tarihinde vefat ettiğinde vücudu çok zayıflamış, neredeyse bir deri bir kemik kalmıştı. Hatta son günlerinde bile İzmir’den gelen bir bilim heyetine bildiklerini anlatmıştır. Huzur evinde ayrılan bu misafirler, gözyaşlarını tutamamıştırlar, kendisini daha evvel niçin tanımadıklarına üzülmüşlerdi.

Mezarı Çankırı Sarıbaba Kabristanı’nda, Mezarlıklar Müdürlüğü binasının karşısında kardeşleriyle birlikte yer almaktadır.

Ruhun şad olsun.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Mustafa Mert
Mustafa Mert - 4 yıl Önce

1990lı yıllar Ankara da Çankırılı bir emekli öğretmenle karşılaştım adres arıyordu. Adresi ararken Kamal Parıltı yı tanıyormusunuz dedim. Aldığım cevap "Alim adamdır. Çankırı gereken değeri vermiştir" dedi. Kemal Bey de Çankırı ya gereken değeri vermişti. Çankırı için büyük şans böyle bir şahsiyeti bünyesinde bulundurması. Keşke sağlığın daha çok faydalanılabilseydi. Diş tabibi idi ama sanki hobisi gibiydi. Her alanda birikimli birisiydi. Mekanı cennet olsun.

Salih Yalçın
Salih Yalçın - 3 yıl Önce

Çankırı için kendisinin kesinlikle kabul etmediği akıl, mantık silsilesi ve belgeleri ismi, numarası, sayfasına varıncaya kadar söylediği sübut deliller ile bir kanaat önderi idi. Allah (cc) rahmet ve mağfiret eylesin, mekanı cennet olur İnşAllah.

SIRADAKİ HABER

banner304