banner198

Çankırıdan çalınan Rahle için bildirimde dahi bulunulmamış

Türkiye yurt dışına kaçırılan tarihi eserlerini ülkemize geri getirmeye çalışırken Çankırı Sultan Süleyman camiinden çalınan Rahle için kayıp bildiriminde dahi bulunulmadığı ortaya çıktı.

Çankırıdan çalınan Rahle için bildirimde dahi bulunulmamış
banner145

Türkiye yurt dışına kaçırılan tarihi eserlerini ülkemize geri getirmeye çalışırken Çankırı Sultan Süleyman camiinden çalınan Rahle için kayıp bildiriminde dahi bulunulmadığı ortaya çıktı.

 

Büyük Camiden çalınan paha biçilmez Rahle ile ilgili olarak "Vakıflar Genel Müdürlüğü Kaçakçılıkla Mücadele Bürosuna" müracaat eden köşe yazarımız Metin Yılmaz, camiden kaçırılan rahlenin çalıntı listesine eklenmesi talebinde bulundu.

 

Yılmaz’a, Vakıflar Genel Müdürlüğü Kaçakçılıkla Mücadele Bürosunca gönderilen yazılı cevapta ise ‘Çankırı Müftülüğünün böyle bir kayıp bildiriminde bulunmadığı” ifadesine yer verildi.  

 

İslam Medeniyeti ve Çankırı açısından büyük öneme sahip rahlenin Camiler ve Din Görevlileri haftasının kutlandığı şu günlerde; telefonda dahi konuyla ilgilenmeyen Çankırı Müftülüğünün vurdum duymaz tavrı ise, ayrı bir skandal olarak ortaya çıkmakta.

 

Çankırı Postası olarak kamuoyu adına Çankırı Müftülüğüne soruyoruz?

Sultan Süleyman Camiinde çalınan rahleyle ilgili bu güne kadar idari ve adli ne gibi girişimlerde bulunuldu?

Vakıflar Genel Müdürlüğü Kaçakçılıkla Mücadele Bürosuna neden kayıp başvurusu yapılmadı?

Bu güne kadar basın-yayın, afiş ve başka yöntemlerle rahlenin bulunmasına yönelik herhangi bir çalışma yapıldı mı? Yapılmadı ise neden yapılmadı?

 

 

Rahle Neden Bu Kadar Önemli?

Emekli Tümgeneral Cevat Çulpan'ın "Türk-İslam Oymacılık Sanatından RAHLELER" adlı Milli Eğitim Basımevi tarafından 1957 senesinde yayınlanan kitabında en nadide örnekler olarak seçilen Türkiye'deki 76 rahle içerisinde Çankırı Büyük Camideki(Ulu Cami) rahle de yer alıyor. Söz konusu rahle, XVI. Yüzyıl'a ait, 1.40X 0.37 m. Ebatlarındaki rahle 8 dişli geçme olarak açılır, kapanır tarzda fildişinden yapılmıştır. Üst panonun dış ve iç tarafları petek şeklinde altıgenlere bölünmüş olup bunların içleri mozaik halinde işlenmiştir.(Fildişi olması muhtemeldir pek çoğu dökülmüştür) Üst panoların iç taraflarında zarif bir bordürün meydana getirdiği dörtgen şekiller ortasında kufi yazıyı andıran diğer küçük birer dörtgen var ise de okunamamıştır. Üst panonun dış ve iç yüzlerinin kenarları ayrı şekilde birer bordür ile çevrilidir. Alt panonun takriben yarısına kadar alt kısmı kafes şeklinde oyularak vücuda getirilmiş Rumi çiçeklerin doldurduğu sivri bir mihraba benzemektedir. Mihraplı kısmın yukarısında kalan kenarlarda da sade ve zarif başka çeşit bordür bulunmaktadır”.
YORUM EKLE
YORUMLAR
celil
celil - 9 yıl Önce

cankiri müftüsü nu göreve davet ediyorum.

SIRADAKİ HABER