banner198

ÇANKIRI’NIN BETONLA İMTİHANI BU KAREDE!

Çankırı yıllar yılı değişen çehresi ile adete beton yığını haline geldi. Ancak Çankırı Postası’nın ortaya çıkarttığı bir fotoğraf karesi, Çankırı’nın değişen çehresinin biz zamanlar ağaçlarla küçük bir orman niteliği taşıdığını gösteriyor.

ÇANKIRI’NIN BETONLA İMTİHANI BU KAREDE!
banner145
ÇANKIRI POSTASI/ÖZEL: Çankırı yıllar yılı değişen çehresi ile adete beton yığını haline geldi. Ancak Çankırı Postası’nın ortaya çıkarttığı bir fotoğraf karesi, Çankırı’nın değişen çehresinin biz zamanlar ağaçlarla küçük bir orman niteliği taşıdığını gösteriyor.


Fotoğraf karesinden yansıyan görüntü eski Çankırı’nın hatıralarla dolu yakın tarihini ve kent kültürünün yıllar yılı nasıl bir tahribata uğradığını da gözler önüne seriyor. Bir zamanlar küçük bir ormanı andıran ve Çankırı insanının kentlilik kültürünü yaşadığı, soluk alıp verdiği ve sosyalleştiği bu mekan Çankırı Valiliğinin şu andaki binasının olduğu alanda hizmet veriyordu. 

Dondurma Bahçesi adıyla hizmet veren mekânın işletmecisi ise Meşhur dondurmalarıyla ünlü "Tavşanın Mehmet’ti. Dondurma Bahçesi’nde rahmetli babasının bir zamanlar çay ocakçısı olarak çalıştığını anlatan Bekir Naycı o günleri özlemle yad ediyor. Naycı, “Burası dondurma bahçesi olarak anılıyordu. Rahmetli babam da buranın çay ocakçısıydı. Yeni hükümet binası yapacağız diye Çankırı'nın merkezindeki bu minicik ormanı katlettiler. Dolayısıyla bir kültür de yok edildi. Zaten yapılırkende tabiat kolay kolay inşaata müsaade etmedi. Kazılan temelden nerdeyse artezyen çıktı. Çıkan sudan bir yılı aşkın zaman temel atamadılar. Sonradan nasıl bir önlem aldılar ve suyu nereye verdiler bilmiyorum” diye konuştu.

Yıkılan Tarihi Çankırı Hapishanesinin karşısında bulunan bahçe, 1985 yılında yıkılıp yerine Çankırı Valiliğince bu günde kullanılan üç katlı kare planlı bina inşa edildi. Son yapılan deprem testinde çürük çıkan Valilik Binası yıkılarak Ankara yolunda yeni yapılacak olan binasına geçecek.



Zihniyet devrimi lazım!

Son dönemde süren tartışmalarda STK’lar tarafından valilik binasının meydanı olmayan şehrin soluk alıp vereceği, yıkılan eski terminal alnında Hoca Ahmet Yesevi Cami yanına yapılması önerilmesi Çankırı’da yıllar geçmesine rağmen halen zihniyet devriminin yaşanmadığının bir göstergesi gibi…


Göç olgusu devam eden ilin en önemli sorunu ise beyin göçü! Bir döngü halinde köyden kente, kentten metroplere göç eden Çankırı insanı, tıpkı bu fotoğraf karesinde olduğu gibi mahzun, garip eski günlerini ve hatıralarını mumla arıyor.

Çankırı Postası

Güncelleme Tarihi: 29 Eylül 2013, 01:17
YORUM EKLE
YORUMLAR
METİN KOÇ
METİN KOÇ - 11 yıl Önce

benim çocukluğumda ailecek bu çay behçesine (dondurma) bahçesine genellikle akşamlari gidilirdi. güzel dondurmalar yenilir. sonra da payton gezintileri yapilirdi. o günkü çay bahçesi çok çankirilinin anilarinda vardir. yaziyi yazan arkadaşima teşekkür ediyorum.

recep inal
recep inal - 11 yıl Önce

bu ağaç kesenler acab aömrü hayatında bir fidan dikmişmi? hayret ediyorum bu ağaç düşmanlığı demek her dönemde varmış.

AHIM VAR BU ŞEHRİ HARAP EDENE
AHIM VAR BU ŞEHRİ HARAP EDENE - 11 yıl Önce

en çok içimizi acıtan o bahçenin katlidir.o zamanki dar kafalı anlayış kime nasıl hizmet etmek istedi de yeşil alanın katlettiler doğrusu hala anlamış değilim.bugün sanki yer yok mu da, kalenin hemen dibine konulan toki̇ konutlarının hangi anlayışa hizmet ettiğini düşünebiliriz.kimler bu konuya eğilip kafa yordular ki ?nasıl bir şehircilik anlayışı bu .hiç mi estetik bakmayacağız geleceğe ve ya hayatın zerrelerine.demek ki o gün neyse bugünde aynı ahalide tık yok.herkes memnun halinden, y
azik

Nedim
Nedim - 11 yıl Önce

nedir bu hırs kardeşim dokunmayın ağaca yeşile!!!

M.Adnan Özoğul
M.Adnan Özoğul - 10 yıl Önce

Çerkeşten maçlara gelirdik,tren vaktine kadar bizim mekanımızdı dondurma bahçesi Çankırıya yıllar sonra geldiğimde şehri hiç görmemişim gibi bir hisse kapıldım eskiye dair ne varsa hak ile yeksan olmuştu aynı Çerkeş gibi !! burası mı? benim memleketim mi diyor insan Çankırının Alameti farikası olan Un fabrikasının yerinde Sıradan bir avm var film başlayana kadar kapısının önünde tommiks teksas okuduğumuz 15 kuruşa forma 25 kuruşa ciltli karaoğlan okuttuğumuz kazandığımız parayla sinemaya gittiğimiz O çocukluğumun büyük sineması nerdesiniz ? ağlatman beni,söyletmen beni

SIRADAKİ HABER