banner198

Çekme Helvası Kültürü yaşatılıyor

Çankırının geçmişinde önemli yeri olan çekme helvası yeniden canlanıyor.

Çekme Helvası Kültürü yaşatılıyor
banner145

Çankırı’nın geçmişinde soğuk kış günlerinin geleneksel eğlence ve sofra kültüründe önemli yeri olan çekme helvası yapımı yeniden canlanıyor.

 

Çankırı Belediyesi Buğday Pazarı (Hazımiye) Medresesi’nde basın mensupları önünde başlatılan çekme helvası yapımının bundan böyle kış ayları boyunca Cuma günleri Cuma namazını takiben yapılacağı belirtildi.

 

Belediye Başkanı İrfan Dinç, Çankırı’nın somut olmayan kültür mirası yönünden çok zengin bir kent olduğunu belirterek “Belediye olarak restore ettiğimiz yada tefriş ettiğimiz tarihi mekanlarımızı somut olmayan kültürel değerlerimizin yaşatıldığı alanlar olarak hazırlıyoruz. Burada da Çankırı’nın geçmişinde önemli bir yeri olan çekme helvası geleneğini yaşatmaya çalışıyoruz. Kış aylarında özellikle de soğuk ve karlı havalarda bir araya gelen insanlar birlik ve beraberlik içerisinde, dayanışma ile çekme helvası yapıyorlar. Yapım esnasında da sohbetler edilir, türküler ve maniler söylenerek muhabbetli bir ortam yaratılır. Çekme helvası tamamlandıktan sonra da yanında turşu ile birlikte afiyetle yenir. Biz bu çekme helvası geleneğini Buğday Pazarı Medresesi’nde yaşatacağız. Her hafta Cuma günleri Cuma namazının ardından çekme helvası yapmak ya da yemek için insanlarımızı buraya bekliyoruz. Bu geleneği birlikte yaşatalım” dedi.

 

Vali Yardımcısı Şerefnur Oktay, Emniyet Müdürü Osman Zoroğlu ve eşi ile çok sayıda Çankırılı katıldı. Basın mensuplarının da katılımı ile gerçekleşen Çekme Helvası yapımı ayrıca televizyoncuların da ilgi odağı oldu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER