banner198

Demiryolu Projesinin temelleri atıldı

Vali Vahdettin Özcan Irmak-Karabük-Zonguldak Demiryolu Projesinin Karabük Tren Garında yapılan temel atma törenine katıldı.

Demiryolu Projesinin temelleri atıldı
banner145

Vali Vahdettin Özcan Irmak-Karabük-Zonguldak Demiryolu Projesinin Karabük Tren Garı'nda yapılan temel atma törenine katıldı.

 

Temel atma törenine Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, eski TBMM Başkanı ve Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin, Avrupa Birliği Komisyonu Başkan Yardımcısı ve Ulaştırma Komiseri Siim Kallas, Karabük Valisi İzzettin Küçük, Çankırı Valisi Vahdettin Özcan, Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, birçok protokol üyesi ve çok sayıda vatandaş katıldı.

 

Açılış konuşmasını yapan TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, "Bugün temelini attığımız projenin başta Karabük, Zonguldak, Çankırı, Kırıkkale ve Ankara olmak üzere demiryollarımıza ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.  Bu proje kapsamında hat sinyalli hale getirilecek, ileri haberleşme sistemleri kurulacaktır. İstasyonlar ve peronlar yenilenecek, istasyonların tamamı engelli ulaşımına uygun hale getirilecektir. Ve bu hattın sinyal ve haberleşme merkezi Karabük’e kurulacaktır. Hemzemin geçitler her türlü emniyet sistemi ile donatılacak, istasyonların tamamına yolcu bilgilendirme sistemleri kurulacaktır. Bu hat, Karadeniz’den Anadolu’ya geçişi sağlayan koridor olma özelliği ile yolcu ve yük taşımacılığında önemli bir işleve sahiptir. 415 Km’lik bu hat baştan sona yenilenecek, yük ve yolcu taşıması için AB standartlarına getirilecektir. AB'nin üye dışı ülkelerde finanse ettiği tek kalemde en büyük ulaştırma projesi olan Irmak-Karabük-Zonguldak projesinin temelini burada sizlerle birlikte atıyoruz. Bu projenin hayata geçmesinde, finansmanın sağlanmasında, ihale sürecinin tamamlanmasında emeği geçen başta Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Binali Yıldırım, Avrupa Birliği Bakanımız Egemen Bağış, bölge milletvekillerimize, Meclis eski Başkanımız Mehmet Ali Şahin'e, huzurlarınızda arz ediyorum." dedi.

 

Eski TBMM Başkanı ve Karabük Milletvekili M. Ali Şahin de şunları söyledi: "Karabük, özgül ağırlığı yüksek olan bir ilimizdir. 3 haneli bir köyken, burada faaliyete başlayan KARDEMİR sadece Karabük'ün, sadece çevresinin gelişmesine vesile olmamış Türkiye'nin gelişmesine lokomotif olmuştur. Bir insanın performansı için vücudundaki kan damarlarının sağlıklı çalışması ne kadar önemliyse bir ülkenin de standardı yüksek ulaşım ağlarına sahip olması gerekir" dedi.

 

 

Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, proje hakkında detaylı bilgi verdiği konuşmasında şunları dile getirdi. Bağış; "Projeye sağladığı fondan dolayı Avrupa Birliği'ne teşekkürlerimizi de sevgili Siim aracılığıyla iletmiş oluyoruz. Avrupa Birliği ile Türkiye'nin ortaklaşa finanse ettiği Türkiye'deki en büyük proje olma özelliği taşıyan Irmak-Karabük-Zonguldak projesi 227 milyon euronun, yani 520 milyon TL'nin üzerinde bir bütçeyle gerçekleşecek. Bu bütçenin 194.5 milyon eurosu, yani yaklaşık 450 milyon lirası da AB IPA fonlarından finanse edilecek. Proje 48 ayda, Ülkü-Karabük-Zonguldak etabı 24 ayda tamamlanacak. Bu proje gösteriyor ki Türkiye artık Doğu'daki üretim merkezleri ile AB arasında önemli bir geçiş koridoru olmuştur. Bu projeyle birlikte, 1937 yılından itibaren 'Kömür Hattı' olarak hizmet veren güzergah artık bir barış, kardeşlik ve kalkınma hattına dönüşecek. Toprağın alın teriyle harmanlanıp demire ve çeliğe dönüştüğü Karabük'te bu töreni gerçekleştiriyor olmak da ayrıca anlamlı. Karabük sanayisiyle, ekonomisiyle, muhteşem doğasıyla gerçekten de Türkiye'nin muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkmak için bize güç veren, itici güç olan bir şehrimizdir. Şimdi bu hatla birlikte Karabük'ün konumunu da güçlendirmiş ve bu güzide şehrimize minnet ve vefa borcumuzu ödemek için de bir adım atmış oluyoruz" dedi.

 

Vali Vahdettin Özcan’ın katıldığı temel atma törenine, ÇKÜ Rektörü Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş, Gar Müdürlüğü Yetkilileri ve bazı kurum müdürleri de katıldı.

 

Vali Vahdettin Özcan, “İlimizi de yakından ilgilendiren bu projenin ilimize ve çevre illerimize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER