banner306
banner198

Fatih Cami isminin değiştirilmesine Astarlıdan cevap geldi

Fatih camisinin isminin Astarlızade Şeyh Hilmi Efendi Cami adıyla değiştirilmesi için başlatılan kampanyaya cevap Astarlızade Hilmi Efendinin aynı adı taşıyan torunu Hilmi Astarlı’dan geldi.

Fatih Cami isminin değiştirilmesine Astarlıdan cevap geldi
banner145

Fatih camisinin isminin Astarlızade Şeyh Hilmi Efendi Cami adıyla değiştirilmesi için başlatılan kampanyaya cevap Astarlızade Hilmi Efendinin aynı adı taşıyan torunu Hilmi Astarlı’dan geldi. Astarlı, “Fatih isminin değiştirilmesinin doğru bulmuyorum; böyle bir vasiyet söz konusu değildir" dedi.

 

Sarı Baba Mezarlığı Astarlı Hilmi Efendi kapısının karşısında bulunan Fatih Camii’nin adının değiştirilmesi için Çankırı’da bir grubun başlattığı kampanya mahalle sakinlerinin tepkisini çekti.

 

Çankırı’mızın yetiştirdiği manevi önderlerden Astarlızade Hilmi Efendinin adının yeni yapılacak bir cami ve külliye de yaşatılmasının daha doğru olacağını ifade eden Fatih Mahallesi sakinleri, Fatih Sultan Mehmet Han'ın adı yerine Astarlızade Hilmi Efendi adının verilmesini iki büyük şahsiyete de haksızlık ve saygısızlık olarak değerlendirildi.

 

Konuyla ilgili olarak köşe yazarımız Metin Yılmaz’a konuşan Astarlızade Hilmi Efendinin Torunu Hilmi Astarlı, Fatih Camiinin adının, Dedesi Hilmi Efendinin vasiyetinin gerekçe gösterilerek "Astarlızade Şeyh Hilmi Efendi Cami" olarak değiştirilmesi kampanyasının bilgileri dışında geliştiğini ifade ederek, “Fatih isminin değiştirilmesinin doğru bulmuyorum; böyle bir vasiyet söz konusu değildir, eğer Hilmi Efendinin ismi bir camiye verilecekse bunun yeni yapılacak bir cami olması daha münasip düşecektir" dedi.

 

İsim değişikliği gibi tali işler yerine, Büyük Cami ve civarı için ortak çaba gösterilmesini isteyen Astarlı, “Büyük Camimiz, Çankırı’mızın kalbidir. Kalp durursa hayat sona erer. Şu an; Büyük Camiden çıkan 3 arter tıkalıdır. Yani İstasyon Caddesi, İmaret ve Kucaklama Taşı istikametinde Büyük Cami ve civarının ihyası şarttır. Bu düzenlemeler için öncelikle Çankırı Müftülüğünün, eski Nikâh Salonuna taşınması elzemdir” şeklinde konuştu.

 

18 yıldır Fatih Camii Derneği başkanlığını yürütmekte olan Ali Kaytes’de bu isim değişikliğinin gündemlerinde olmadığını, Fatih isminin hiçbir şekilde değiştirilemeyeceğini ifade etti. Hilmi Efendinin böyle bir vasiyetini duymadıklarını, sağlığında sürekli ziyaretinde bulundukları gelini Sabiha Annenin de böyle bir konudan bahsetmediğini belirten Ali Kaytes, "Sabiha Annenin sadece Hilmi Efendi adına yapılan çeşmeyle ilgilenmelerini istediğini" anlattı.  Kaytes, farklı bir öneride bulunarak  Astarlızade Hilmi Efendi isminin TOKİ konutlarının bulunduğu bölgede yapılacak yeni bir cami külliyeye verilmesini istedi.

 

Kaytes, Fatih Camii cemaatinin de isim değişikliği söylentisinden büyük rahatsızlık duyduğunu sözlerine ekledi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner304