banner306
banner198

Gamzeli uyardı, Gümrük politikası Türk tarımının sonu olur

Çankırı Ziraat Odası Başkanı Nejat Gamzeli, gümrük vergilerinin düşürülmesi 'Türk tarımının sonu olur' ikazında bulundu.

Gamzeli uyardı, Gümrük politikası Türk tarımının sonu olur
banner145
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili  ve Çankırı Ziraat Odası Başkanı Nejat Gamzeli, çiftçilerin ekonomik anlamda sıkıntılı günler geçirdiğini belirtirken, gümrük vergilerinin düşürülmesi 'Türk tarımının sonu olur' ikazında bulundu.


Yurtdışından gelen buğday vergilerinin ciddi oranda düşürülmesinin çiftçileri tedirgin ettiğini ifade eden Gamzeli, ilçe ziraat odası başkanlarıyla birlikte düzenlediği basın toplantısında gazetecilerle bir araya geldi.

 

Türkiye ekonomisinin önemli bir bölümünü tarım sektörünün oluştuğunu ifade eden Gamzeli, hasat zamanın yaklaşmasıyla birlikte çiftçilerin zor günler yaşadığını anlattı.


"Hasat yoğunluğunun arttığı bir dönemde gümrük vergilerini düşürmek, çiftçimizi mağdur etmiştir." diyen Gamzeli," Girdi fiyatları yüksek, verim düşükken gümrük vergilerinin indirilmesi çiftçimizin rekabet gücünü azaltacaktır. Çiftçi, tüccar ve sanayici önünü göremediği için ne yapacağını bilememektedir. Diğer yandan, gümrük birliği kapsamına tarımın dahil edileceği söylenmektedir. " dedi


Gamzeli, "Etki analizleri yapılmadan, tarım gümrük birliğine dahil edilemez. Bu Türk tarımının sonu olur. Ekmeği bile Fransız, Alman buğdayı ile yaparız. Kendi çiftçimiz yerine, Henri’ye, Hans’a para kazandırırız." şeklinde konuştu.


- Çiftçi emeğinin karşılığını almalı-

Çiftçi dostu olan TMO da çiftçinin mağduriyetini gidermek için acilen, makul bir müdahale alım fiyatı  beklediklerini belirten Gamzeli, " Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Sayın Faruk Çelik, duruma müdahale etmeli, çiftçimizin mağduriyetine son vermelidir. Üreticimiz gecesini gündüzüne katarak tarlasını sürüp, güneşin altında alın teri dökerek ürettiği ürünü hak ettiği değerden satabilmeli ve emeğin karşılığını almalıdır. " dedi.

 

 

- Çiftçi, üç-beş zahireciye mahkum edilmemeli--

Çiftçinin üç, beş zahireciye mahkum edilmemesi gerektiğini ifade eden Gamzeli, "Ülkemizin tahıl ambarı İç Anadolu Bölgemizin önemli tahıl üreticisi illerinden biri de Çankırı’dır. Çankırı’da 2016’da 1 milyon 179 bin 271 dekar alanda dörtte üçünden fazlası, 252 bin 563 tonu buğday olmak üzere 335 bin 473 ton tahıl üretimi gerçekleşmiştir.  Bu kadar üretim yapmamıza rağmen çözülmesi gereken sorunlarımız da bulunmaktadır. Çankırı’da Ticaret Borsası satış salonunun olmaması ürün satışlarımızın düşük gerçekleşmesine yol açmaktadır, Çankırı çiftçisi üç beş zahirecinin kendisine vereceği fiyata mahkum edilmektedir. Kızılırmak ilçemizde ise Borsa Satış Salonu açılmasına rağmen hiçbir işlem yapılmamaktadır." şeklinde konuştu.

 

-Kıraçta üretim yapanlara ilave destek verilmeli-

Gamzeli, "Bölge üreticilerinin diğer bölge üreticilerine oranla  desteklere çok daha muhtaç durumda olduğuna değinen Gamzeli, " Kıraçta üretim yapanlara belki ilave destekler verilmelidir. Hasat yoğunlaştıkça buğday fiyatı önemli bir oranda düşüyor. Şu sıralar gümrük vergi indiriminin de etkisiyle fiyatlar buğdayda 78 kuruşa, arpada 78 kuruşa kadar indi. Bu rakamlar, ortalama maliyetimizi ancak karşılıyor. İşin ilginç bir yönü ise, buğday ve arpa fiyatlarındaki düşüşe rağmen yem fiyatlarında herhangi bir düşüş söz konusu değildir." dedi.

- Fiyat artışlarından mağduruz-

Gamzeli konuşmasının sonunda, " Çiftçi kesimi olarak tarladan markete 6 kata varan fiyat artışlarından mağduruz. Geçen sene 2 lira 80 kuruş ile 3 lira 20 kuruş arasında elden çıkardığımız nohut, bazı aracılar tarafından stoklanarak 3 ay sonra tüketiciye 10-14 liraya varan fiyatlarla satılıyor. Aynı fiyatlara çiftçimize de tohumluk satılması işin bir başka yönüdür. Gümrük vergilerini indirmeden önce yapılması gereken bellidir. Bu fiyat farklarını düşürmek için tedbirler alınmalıdır." talebini yineledi.

Çankırı Postası

Güncelleme Tarihi: 08 Temmuz 2017, 15:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner304