banner306
banner198

Hadis İlimleri Eğitim Merkezi İçin Düğmeye Basıldı

Anadolu nun İslamlaşma Süreci’nde Daru’l Hadisler” konulu sempozyum sona erdi

Hadis İlimleri Eğitim Merkezi İçin Düğmeye Basıldı
banner145

Çankırı Belediyesi ve Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi işbirliğinde düzenlenen “Anadolu’nun İslamlaşma Süreci’nde Daru’l Hadisler” konulu sempozyum sona erdi.

100. Yıl Kültür Merkezi’nde iki gün süren sempozyuma hadis konusunda çalışma yapan 50 bilim adamı katıldı. Cumartesi günü açılış konuşmaları ve açılış konferansı ile başlayan sempozyuma Vali Vahdettin Özcan, Milletvekilleri İdris Şahin, Hüseyin Filiz, İl Müftüsü Arslan Türk ile hadis ilmine ilgi duyanlar katıldı.

İki gün süreyle hadis ve hadis mekanlarıyla ilgili 15 tebliğin sunulduğu sempozyumun sonunda tarihi çamaşırhanede Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Ünal’ın moderatörlüğünde “Daru’l Hadislerin Güncellenmesi” konulu  workshop çalışması yapıldı. Yaklaşık 2 saat süren Workshop çalışmasında hadis eğitiminde daru’l hadislerin yeniden canlandırılmasının yararlı olacağı düşüncesi genel kanaat olarak ortaya konuldu. Vatandaşlara da diyanet aracılığı ile camilerde din görevlilerince hadis öğretilebileceği ifade edildi.

Anadolu’daki ilk Daru’l Hadis olan ve günümüzde halk arasında Taşmescit olarak bilinen Cemaleddin Ferruh Daru’l Hadis’ini de gezen bilim adamları bu anlamlı ve tarihi mekanın yeniden canlandırılmasını istedi. Din İşleri Yüksek Kurul Üyesi ve Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bünyamin Erul, Cemaleddin Ferruh Daru’l Hadisinin anadoluda hadis eğitimi verilen ilk mekan olması nedeniyle özel bir öneme sahip olduğunu belirterek, Daru’l Hadis binasının güney cephesine Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hadis eğitiminin verilebileceği bir merkez yapılması için Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’le görüştüğünü ve kendisinin de konuya sıcak baktığını paylaştı. Prof. Erul konunun Ankara’da takipçisi olacağını da kaydetti.

Sempozyumun ardından misafir akademisyenlere yaren gösterisi sunumunun yanında Tuz Mağarası ve Çankırı’nın tarihi turistik yerleri gezdirildi.

Yoğun geçen sempozyum programının ardından düzenlenen gezide Çankırı’yı tanıma fırsatı bulan bilim adamları, Çankırı’nın tarihi ve kültürel zenginliklerinden etkilendiklerini belirterek, sempozyumun düzenlenmesindeki katkılarından dolayı Belediye Başkanı İrfan Dinç ve ekibine teşekkür ettiler.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner304