banner198

Hayal Projelerden Biri Daha Gerçek Oldu

Orhun Yazıtları Kaya Tuzu Heykel Çalışması kapanış kokteyli, Ergenekon Parkı yanında gerçekleştirildi

Hayal Projelerden Biri Daha Gerçek Oldu
banner145

Çankırı Belediyesi tarafından düzenlenen ve TÜRKSOY tarafından desteklenen “Orhun Yazıtları Kaya Tuzu Heykel Çalışması” kapanış kokteyli, Ergenekon Parkı yanında gerçekleştirildi.

 

Bilimsel danışmanlığını Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Ayyılmaz’ın, organizasyon danışmanlığını ise Azeri heykeltıraş Sait Rüstem'in üstlendiği heykel çalışmasında; sekiz Türkî Devlet’ten on heykeltıraş, Çankırı Karatekin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nden iki öğretim görevlisi yer alırken iki heykeltıraş da çalışmalara gönüllü olarak katıldı.

 

 

Projeye ev sahipliği yapan Belediye Başkanı İrfan Dinç, eşi Zeynep Dinç eşliğinde, kokteyle katılan tüm misafirleri girişte karşıladı. Kapanış kokteyline; Vali Vekili Fatih Yılmaz, Ak Parti Genel Sekreteri ve Ankara Milletvekili Haluk İpek, Çankırı Milletvekili Hüseyin Filiz, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, Çankırı Karatekin Üniversitesi Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş, Jandarma Alay Komutanı J.Albay Şakir Uslu,    Ak Parti İl Başkanı Salim Çivitcioğlu, Azerbaycan Temsilcisi Elçin Gaffarlı ile TÜRKSOY’un Türk Cumhuriyetleri temsilcileri, Talas Belediye Başkanı Rifat Yıldırım, Gazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Refet Yinanç, ilimizde görev yapan kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşları başkan ve yöneticileri, siyasi parti temsilcileri ve birçok sanatsever katıldı.

 

Sempozyumun kapanış kokteylinde ilk konuşmayı yapan Belediye Başkanı İrfan Dinç “Taşlar üzerine yazılmış ilk Türk tarihi, devlet ve milletin karşılıklı iletişimi, yüksek Türk kültürünün en büyük vesikası, Türk gururunun ilahi yüksekliği Orhun Abideleri’nin, Çankırımızın çok büyük değeri olan kaya tuzuna işlenmesi en büyük hayallerimdendi. Şu an bu hayalim gerçekleştiği için gururluyum, mutluyum. Burada görecekleriniz bir aylık çalışmanın ürünleri. Çok ciddi bir altyapı ve ön çalışması var. Tuz kütlelerinin yapım aşamasına hazırlanması bile sadece üç ay sürdü. Heykeltıraşlarımız birikimlerini kütlelere işlemek için canla başla çalıştılar. Bu çalışmayı, bu noktaya getiren herkesi kutluyorum. Her yıl geleneksel olarak bu çalışmayı devam ettireceğiz” diyerek sergiye katılanlara teşekkür etti.

 

 

Belediye Mehter Takımı’nın gösterisi ile renklenen kokteyl, protokol konuşmaları ile devam etti. TÜRKSOY Azerbaycan Temsilcisi Elçin Gaffarlı, Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, Çankırı Milletvekili Hüseyin Filiz, Vali Vekili Fatih Yılmaz ile Ak Parti Genel Sekreteri ve Ankara Milletvekili Haluk İpek tarafından yapılan konuşmalarda kültürüne sahip çıkan, değerlerini öne çıkartan milletlerin daim olacağına değinilerek birlik ve beraberlik vurgusu yapıldı. Heykeltıraşlar adına konuşma yapan Katerina Ganeva ise, samimi tavırları ve sıcak konuşmasıyla katılımcıların sempatisini kazandı. Konuşmasında bu çalışmaların devamını isteyen Ganeva “Çalışmalarımız sırasında Çankırı halkının yakın ilgi ve alakasını gördük. Başta Belediye Başkanı İrfan Dinç olmak üzere Çankırı halkı, Türk misafirperverliğinin en güzel örneklerinin sergiledi. Ayrıca, bu da bizleri Türk milletinin bir parçası olarak oldukça memnun etti. Böylesi bir çalışmayı yapmamıza vesile olan Çankırı Belediye Başkanı Sayın İrfan Dinç Bey’e Türk dünyası adına şükranlarımızı sunuyoruz.” dedi.

 

Çalışmada emeği geçen heykeltıraşlara protokol tarafından plaket verilirken, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov da kardeşim dediği Başkan Dinç’e ülkelerinin milli kıyafetini hediye ederek giydirdi.

Program; heykeltıraşların yaptıkları eserleri sergilemeleri ve yapılan ikram ile sona erdi. Çankırı’nın kaya tuzunda yeniden canlanan Orhun Anıtları, protokol ve sanatseverlerden tam not aldı.

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER