banner198

İRFAN DİNÇ, “ÇANKIRI ANADOLU’NUN TA KENDİSİ”

Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç TRT TÜrk te Çankırıyı tanıttı.

İRFAN DİNÇ, “ÇANKIRI ANADOLU’NUN TA KENDİSİ”
banner145

Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç, TRT Türk televizyonu sabah kuşağında canlı olarak yayınlanan Saadet Türker’in sunduğu “Türkiye’de Sabah” programına konuk oldu.

Çankırı’nın tarihi ve turistik özelliklerini anlatan Başkan Dinç, Çankırı’yı “Anadolu’nun ta kendisi” olarak nitelendirdi.

Türk İslam kültürünün bütün motiflerinin Çankırı’nın kültür ve folklorunda görülebileceğini söyleyen Dinç, Çankırı’yı bir tarih ve kültür kenti olarak tanımladı. Soyut ve somut kültürel mirasıyla öne çıkan kentlerden bir tanesinin de Çankırı olduğunu belirten Dinç, bütün halk bilimcileri önem ve dikkatle Çankırı’yı incelemeye davet etti.

Programda geleneksel Çankırı evlerini anlatan Dinç, Çankırı evlerinde insanların kendi rahatı ve misafirlerin ağırlanması ile ilgili her türlü özelliklerin bulunduğunu belirtti. Dinç, Çankırı’nın en önemli zenginliğinin başında kaya tuzunun geldiğini söyleyerek, Türkiye’ye 400 yıl, dünyaya ise 4 yıl yetecek katar kaya tuzu maden rezervine sahip olduklarını ifade etti.

Kaya tuzunun yaydığı iyonların nefes darlığı, astım ve strese iyi geldiğini belirten Dinç, Tuz mağarasının eski Hititlerden beri işletilen bir maden ocağı olduğunu, mağaranın ülke turizmine kazandırılması için valilikle ortaklaşa proje başlattıklarını vurguladı.

Yaran kültürü ve yöresel yemek kültürünün en başında takım yemeğinin geldiğini belirten Dinç, yaran güveciyle ilgili iddiasını vurgulayarak “Türkiye’deki hiçbir lezzet yaren güveciyle tartışılmaz. Yaren güveci önemli bir lezzet ve damak tadına sahiptir” dedi.  Takım yemeğinin en sonunda yemek olarak bamya gelmesinin nedenini de canlı yayında açıklayan Dinç, bamya yemeğinin soda özelliği taşıdığını ve hazmı kolaylaştırdığını, bu şekilde sağlıklı beslenmenin Çankırı mutfağında önemli bir yere sahip olduğuna değindi.

Çankırı Belediyesinin kültürel yayın çıkartmada diğer belediyelere oranla öne geçtiğini söyleyen Dinç, kurdukları Çankırı Araştırmaları Merkezi ile 30 bini aşkın vesika, binin üzerinde yazma eser, fermanlar, hudutname ve beratlar ile yaşı sekiz yüz yıla kadar dayanan belgeleri bir araya topladıklarını anlattı.

 “18 Ayda 18 Proje” ile Çankırı’ya vizyon katacak projelerini izleyicilerle paylaşan Dinç, canlı yayında bir kısmını anlattığı zenginliklerimizin hepsinin görülebilmesi için insanların Çankırı’yı ziyaret ederek her köşesini gezmeleri gerektiğinin altını çizdi.

TRT’nin yurt dışına yönelik olarak, haber ve kültür içerikli yayın servisi yapan önemli kanalı TRT Türk, dünyanın birçok ülkesinde izlenebiliyor ve 24 saat canlı yayınlarıyla dünyada referans kanal olarak kabul ediliyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER