banner306
banner198

İrfan Dinç, şapka inkılabı Çankırıdan başladı

Belediye Başkanı İrfan Dinç, şapka inkılabının fiilen Çankırı dan başlatıldığını söyledi.

İrfan Dinç, şapka inkılabı Çankırıdan başladı
banner145

Belediye Başkanı İrfan Dinç, Atatürk’ün Çankırı’ya gelişinin 86. yıl kutlamaları öncesinde bir basın toplantısı düzenleyerek şapka inkılabının fiilen Çankırı’dan başlatıldığını söyledi.

 

Bugüne kadar Atatürk’ün Çankırı’ya gelişi ve şapka inkılabının Çankırı’dan başlatıldığına dair bilgilerin olduğu ancak belge yetersizliği nedeniyle bunu açıkça ifade edemediklerini belirten Belediye Başkanı İrfan Dinç “Belediyemize ait Araştırma Merkezi’mizin ortaya çıkardığı iki kare fotoğraf Atatürk’ün Çankırı’ya gelişinde elinde ve başında şapkalı görüntüsünü belgelemektedir. Çankırılılar’a da “hani sizin şapkalarınız” diyerek şapka inkılabını fiilen başlatmıştır. Ankara’dan çıkıp önce Kalecik’e uğrayan Atatürk burada halkın huzuruna şapkasız çıkıyor ancak Çankırı’da halkı şapka ile selamlıyor. Bu çok önemli husus şapka inkılabının Çankırı’dan başladığının önemli bir göstergesidir” dedi.

 

Başkan Dinç, Çankırı Karatekin Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yüksel Özgen’in hazırladığı ve belediye tarafından bastırılan “Arşiv Belgelerine Göre Atatürk’ün Çankırı Gezisi” isimli kitabını tanıttığı basın toplantısında “Atatürk’ün Çankırı ziyareti ile ilgili bugüne kadar en ciddi çalışmanın yapılmış olması bizleri mutlu etti. Artık şapka inkılabının Çankırı’dan başladığını daha yüksek sesle seslendirmek durumundayız” diye konuştu.

 

Cumhurbaşkanlığı Arşivleri ve Başbakanlık Cumhuriyet Arşivlerindeki belgelerden yararlanılarak hazırlanan kitap hakkında bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Yüksel Özgen, Atatürk’ün Çankırı’ya gelişinde halkı şapka ile selamlamasının şapka inkılabının fiilen Çankırı’dan başlatıldığının önemli bir göstergesi olduğunu belirterek “İlk kez ortaya çıkardığımız bir belgeden de 1929 yılında dönemin Belediye Başkanı Sait Beyin Cumhurbaşkanlığına gönderdiği telgrafta “Reis-i Cumhur Hazretlerinin dört sene evvel Çankırı’yı teşrifleri ve halkımıza şapka ile iltifat buyurdukları güne tesadüf eden 23 Ağustos da şehrimiz donatılarak şapka inkılabına memleketimizin meydan-ı tatbik olduğu hatırası  tes’îd edildiği gibi Büyük Gazimizin bir gece misafir kalmak suretiyle vâyedar-ı şeref buyurdukları 31 Ağustos tarihine tesadüf eden bugünde Çankırı’mızda ilk ayak basdıkları yerde muhteşem bir istikbâl tertip edilmiş ve 23 Ağustos gününün Çankırı’da Gazi Günü olması ve her sene tes’îdi takarrür etmiş ve aynı mahalde şapka ve elbise inkılabını ifade edecek bir abidenin rekzi içün gelen tedabirleri alınmış olduğu ma’ruzdur” ifadelerinden de anlaşılacağı gibi şapka inkılabının Çankırı Meydanında tatbik olduğu ve 23 Ağustos gününün Gazi Günü olarak kutlanacağının belirtilmesi önemli bir detaydır. Elimizdeki belgeler bize şapka inkılabının resmen olması bile fiilen Çankırı’da başladığını düşünmemizi sağlayacak önemli delillerdir” dedi.

 

Basın toplantısının ardından Belediye Başkanı İrfan Dinç basın mensuplarına belediye tarafından bastırılan “Arşiv Belgelerine Göre Atatürk’ün Çankırı Gezisi” kitabı ile Atatürk’ün Çankırı’ya gelişinde şapkalı fotoğrafının yer aldığı büyük boy fotoğraf hediye etti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner304