banner198

Kaleler AK Partinin Barolar Solun

Türkiyenin genel siyasi eğiliminin aksine baro seçimlerinde ‘sol’ rüzgârlar esiyor

Kaleler AK Partinin Barolar Solun
banner145

Türkiye ’nin genel siyasi eğiliminin aksine baro seçimlerinde ‘sol’ rüzgârlar esiyor. AK Parti ’ye yüzde 60’ın üzerinde oy çıkan muhafazakâr kentlerin baro seçimlerini bile solun desteklediği adaylar kazandı.

 

Bursa, Şanlıurfa , Gaziantep , Batman ve Çankırı baro başkanlıkları, AK Parti’nin desteklediği adaylardan CHP destekli isimlere geçti. Manisa ile teselli bulan AK Parti, Erzurum’u MHP ’ye, Iğdır ve Batman’ı da BDP ’ye kaptırdı. 

TBB Başkanlığı belli gibi 


Bu sonuçların ardından mayıs ayında yapılacak Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanlığı’na bir CHP’linin gelmesi kesinleşmiş gibi. TBB Başkanlığı için Önder Sav’a yakınlığıyla bilinen eski CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay ile Ankara Baro Başkanı Metin Feyzioğlu’nun adı geçiyor. 


Yargıda köklü değişim getiren 12 Eylül referandumu ve sonrasında yapılan HSYK üyelik seçimlerinde büyük yenilgi yaşayan sol ve ulusalcı hukukçular iki yıl sonra sandıkta ‘zafer’ kazanmaya başladı. Ankaraİstanbul ve İzmir ’deki baro seçimlerinde ‘sol’ adaylar yüksek oy oranlarıyla güven tazelemişti.Anadolu ’dan da sürpriz sonuçlar gelmeye başladı. AK Parti’ye yakın hukukçuların yönetimindeki barolar tercihlerini solun desteklediği adaylardan yana kullandı. Gaziantep, Şanlıurfa, Bursa ve Çankırı gibi AK Parti’nin güçlü olduğu kentlerde ‘sol’un listesi kazandı. Bu kentlerin eski baro başkanları AK Parti’nin desteklediği isimlerdi. Batman ve Iğdır’da ise yine AK Parti’ye yakın isimlerin yerine BDP’ye yakın isimler oyları topladı. 


AK Parti’ye yakın duran hukukçuların tek tesellisi Manisa oldu. Neredeyse her ilde aday çıkaran MHP’li avukatlar Erzurum’u AK Parti’den, Uşak’ı da soldan almayı başardı. Bazı illerde ise AK Parti’ye yakın duran hukukçular başkanlıkları korudu. Trabzon , Adıyaman , Kahramanmaraş, Tokat, Gümüşhane,Isparta , Burdur, Yozgat, Afyon, Karabük, Kütahya ve Aksaray barosunda değişim olmadı. Baro seçimlerinde alınan sonuçlar AK Parti’nin moralini bozdu. AK Parti kurmayları, yıllarca ‘baroda birlik’ sloganıyla seçime giren avukatlar arasında bölünme yaşandığını söylüyor.

 

Kaynak Radikal

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER