banner306
banner198

Kınıklıoğlu Orta Doğu Enstitüsünde konuştu

Kınıklıoğlu, Türkiyenin Komşuluk Politikası ve Orta Doğu konulu bir konferans verdi.

Kınıklıoğlu Orta Doğu Enstitüsünde konuştu
banner145

AK Parti Çankırı Milletvekili, Türkiye-ABD Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı, AK Parti Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı Suat Kınıklıoğlu, ABD'nin önde gelen düşünce kuruluşlarından Orta Doğu Enstitüsü’nde "Türkiye'nin Komşuluk Politikası ve Orta Doğu" başlıklı konferans verdi.

 

AK Parti iktidarının 2002 yılından beri izlemiş olduğu komşuluk politikası ile Türkiye’nin komşu ülkeleri ile siyasi diyalogunun derinleşirken, ekonomik, kültürel ve ticari ilişkilerinin de geliştiğini kaydeden Kınıklıoğlu, Türkiye’nin komşuluk alanı içine giren ülkeler ve Orta Doğu ülkeleri ile olan dış ticaret rakamlarındaki artışa dikkat çekti.

 

Türkiye ile Ermenistan arasındaki normalleşme süreci konusunda Karabağ sorununu baştan beri dile getirdiklerini ve bunun ön koşul olmadığını belirten Kınıklıoğlu, “Bunlar birbirini besleyen iki paralel süreçtir. Buna bu şekilde bakmak ve bunun ön koşul olduğu ya da olmadığına tıkanıp kalmamak Türkiye, Ermenistan ve Azerbaycan'ın çıkarınadır. Bu sürece bölgesel bir perspektiften bakmalıyız. Türkiye-Ermenistan normalleşme süreci hemen yanı başında bulunan Karabağ’da 'anormal durum' varken ikili düzeyde sürdürülemez.” diye konuştu.

 

Kınıklıoğlu, İran konusunda “Sayın Başbakanımızın da belirttiği gibi nükleer silahtan arındırılmış Orta Doğu istediyoruz. Bu, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi (NPT) anlaşmasına taraf olsun ya da olmasın, bölgedeki her ülke için geçerlidir.” dedi.

 

İran'a ekonomik yaptırımlar seçeneğine başvurulması halinde, tıpkı geçmişte Irak'taki Saddam rejimi ile ABD arasındaki çekişme, söz düellosu ve gerginliğin tırmanmasında olduğu gibi, ne bölgesel ne de küresel düzenin istediği bir dizi hususun meydana gelebileceği uyarısında bulunan Kınıklıoğlu, Tahran'da sağlanan anlaşmanın, ABD de dahil BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ve Avrupalı ortakların da bilgisi ve koordinasyonu dahilinde olduğunu ve İran ile anlaşmanın kolaylaştırılmasını amaçladığını vurguladı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner304