banner306
banner198

Kurşunlunun Dağtarla köyünde dağ taş orman oluyor

Köylülerin örnek dayanışması ile Taşyakası Ormanyaka olma yolunda

Kurşunlunun Dağtarla köyünde  dağ taş orman oluyor
banner145

Çankırı’nın Kurşunlu ilçesine bağlı Dağtarla Köyü’nde köylülerin örnek dayanışması ile köy çevresi ormana dönüşüyor.

 

Dağtarla köylülerinin uzun yıllardır sürdürdükleri ağaçlandırma çalışması meyvelerini vermeye başladı. Köyün genç ve başarılı muhtarı Yüksel Adıgüzel’in öncülüğünde harekete geçen köylüler alabildiğince ağaç yoksunu kayalık ve taşlık çıplak arazileri ağaçlandırdı. Muhtarın şimdiki projesiyle köye kamera sistemi kurmak.

 

Köyde yaşayanların yanısıra başta Ankara ve İstanbul olmak üzere gurbette yaşamını sürdüren Dağtarlalılar, muhtar Yüksel Adıgüzel’in önderliğinde başta ağaçlandırma faaliyetleri olmak üzere köyün tüm ihtiyaçlarını imece usulü ile karşılıyorlar.

 

Köyü çevreleyen çıplak tepelerde 1997 yılında emekli ilköğretim müfettişi Rıfat Adıgüzel tarafından başlatılan ağaçlandırma çalışmaları daha sonraki yıllarda geleneksel ağaç bayramına ve projeli özel ormana dönüşmüş. Köy Muhtarı Yüksel Adıgüzel’in hazırladığı proje İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’nce kabul görmüş ve köy adına hazineden 200 dönüm orman alanı tahsisi yapılmış.

 

 Yapılan çalışmaları Muhtar Yüksel Adıgüzel ‘den dinleyelim:

“1997 yılında Rıfat Adıgüzel tarafından 300 fidanla başlatılan ağaçlandırma çalışmalarını her yıl bayramlarda ve özel günlerde köyümüze gelen gençlerle devam ettirdik. 2004 yılına kadar 5000 ağaca ulaştık. Daha sonraki her yıl önce bin fidan hedefledik daha sonra bu hedefi yıllık 15 bine yükselttik. İnsan gücü ile zor olmaya başlayınca kuyu açma aparatı aldık ve çalışmaları hızlandırdık. Yetkililer bizim bu çabamızı görüp bize destek oldular ve bizden bu ağaçlandırma faaliyetini projelendirmemizi istediler. Hazırladığımız proje kabul edildi ve 370 bin TL destek aldık. Hazineden 200 bin metrekare özel orman yapmak için arazi tahsis ettirdik ve 240 bin TL harcayarak 200 bin çam ağacı diktik. Ağaçlarımızın tutma oranı kuraklığa rağmen yüzde 80 dolaylarında. Bu işi başarabildiğimize hala inanamıyorum. Ormanlık alanda yürürken gururlanıyorum. Köylülerimle, köyümüzün gençleriyle gurur duyuyorum. Bu çalışmalar birlik ve beraberliğin, dayanışmanın, insanın doğduğu yere vefa duygusunun zirve noktasıdır. Kaybolmaya yüz tutmuş imece geleneğinin çok çarpıcı bir örneğidir.”

 

25 Haneli Dağtarla Köyü’nde iki dönemdir muhtarlık yapan Yüksel Adıgüzel’in, köyün tüm sosyal tesislerinin ihtiyaçlarını imece usulü ile çözmeye çalıştıklarını belirterek, önümüzdeki günlerde hedefinin köye bir çöp toplama merkezi ile köye bir kamera sistemi kurmak olduğunu söyledi.

 

 

 

 

 

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner304