banner306
banner198

Mehmet Akif Ersoy ve İstiklal Marşı

Karatekin Üniversitesi Mehmet Akif Ersoy ve İstiklal Marşı Konferansı 100. Yıl Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Mehmet Akif Ersoy ve İstiklal Marşı
banner145

Karatekin Üniversitesi Türkoloji Enstitüsü ve Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nün ortaklaşa düzenledikleri “Mehmet Akif Ersoy ve İstiklal Marşı” Konferansı 100. Yıl Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

 

Konuşmacı olarak Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Önal katıldığı konferansa Çankırı Vali Yardımcısı İbrahim Şahin ve Çankırı Karatekin Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Beşirli başta olmak üzere akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

 

 

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan konferansta Doç. Dr. Mehmet Önal, Mehmet Akif Ersoy’un hayatı hakkında bilgi verdi. Önal, 1873 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Mehmet Akif Ersoy’un dört yaşında eğitim hayatına başladığını ve Arapça, Farsça ve Fransızcayı Türkçe kadar iyi okuyup yazabildiğini belirtti. Konferansta Doç. Dr. Mehmet Önal, Mehmet Akif Ersoy’un yirminci yüzyıla etkisinin tam anlamıyla ortaya konulamadığını ifade ederek, “ 20. yüzyıla etki eden önemli iki isim vardır. Birisi Mustafa Kemal Atatürk diğeri ise Mehmet Akif Ersoy’dur. Ne yazık ki hala bu iki ismin tam anlamıyla biyografilerini yazabilmiş değiliz” dedi.

 

İstiklal Marşı’nın yazarı Mehmet Akif Ersoy’un Yunus Emre ve Mevlana’nın yirminci yüzyıldaki temsilcisi olduğunu belirten Doç. Dr. Mehmet Önal, “Mehmet Akif Ersoy’u inceleme sebebimiz genç nesle yeni asırda bir yol haritası çizmiş olmasıdır” şeklinde konuştu. Önal ayrıca Mehmet Akif Ersoy’un İstiklal Marşı’ndaki üslubunun Divan Edebiyatından Fuzuli’nin üslubu olduğunu da belirtti.

 

Konferansın sonunda Doç. Dr. Mehmet Önal’a Çankırı Karatekin Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nesime Ceyhan Akça tarafından tuz lambası verildi.

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner304