banner198

"Niçin Matematik?" konferansı gerçeklerştirildi

Fen Fakültesi Matematik Bölüm Başkanlığı tarafından düzenlenen "Niçin Matematik" konulu konferans Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi

banner145

Çankırı Karatekin Üniversitesi Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölüm Başkanlığı tarafından düzenlenen "Niçin Matematik" konulu konferans Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rıza Gürbüz, Çankırı Karatekin Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Beşirli, akademisyenler ve öğrencilerin katılımı ile Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

 

Bilecik Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. H. Hilmi Hacısalihoğlu’nun konuşmacı olarak katıldığı konferansın açılış konuşmasını Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rıza Gürbüz yaptı. Prof. Dr. Rıza Gürbüz, Prof. Dr. H. Hilmi Hacısalihoğlu’nu yirmibeş yıldır tanıdığını ve Türkiye’de matematik denildiğinde akla gelen ilk isimlerden olduğunu ifade etti.

 

Konferansın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederek konuşmasına başlayan Prof. Dr. H. Hilmi Hacısalihoğlu insanlık tarihinin en önemli aşamalarının başlangıç noktasının elektriğin icadı olduğunu ve matematiğin bu önemli icadın tescil edilmesinde büyük rol oynadığını belirtti. Elektirğin insan yaşamını kökten değiştirdiğini ifade eden Hacısalihoğlu, “Artık insanlar bir yerden bir yere ışınlanmayı ya da depremlerin nerede, ne zaman ve hangi şiddette olacağını bilmek istiyor. Bunlar gerçekleşecektir. Bunların gerçekleşmesini sağlayacak olan ise matematiktir. Matematik dünya üzerindeki birçok farklı dili tek bir dil haline getirecektir” dedi. Son dönemlerde bilgisayarların gelişmesi ile ‘matemematiğe gerek yok’ düşüncesinin ortaya çıktığını ifade eden Prof. Dr. H. Hilmi Hacısalihoğlu, “Ancak bilgisayar sadece verileri işler onları yorumlamaz. Teknolojiyi kullanmayı bilmemiz gerekli yoksa teknoloji hiçbir işe yaramaz” şeklinde konuştu.

 

Matematiğin ilk başta günlük hayattaki problemleri çözmeye yaradığının altını çizen Prof. Dr. H. Hilmi Hacısalihoğlu matematiğin uygulama alanlarını ise teknoloji, matematiksel modellemeler, ilaç sanayi, savaş sanayi, bilişim sektörü ve ekonomi sektörü şeklinde sıraladı.

 

Konferansın sonunda katılımcıların sorularını yanıtlayan Prof. Dr. H. Hilmi Hacısalihoğlu’na Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rıza Gürbüz tarafından teşekkür plaketi verildi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER