banner198

Orhun Yazıtları Kaya Tuzuna İşleniyor

1. Uluslararası Kaya Tuzu Orhun Yazıtları Heykel Sempozyumu kapsamında kaya tuzuna işleniyor.

Orhun Yazıtları Kaya Tuzuna İşleniyor
banner145

Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç, kaya tuzundan yapılan Orhun Yazıtlarının tanıtım toplantısında, ‘’Günübirlik işler her kişinin, tarih yazmak er kişinin işi. Biz tuzu mutfaktan çıkartıp tarihe taşıdık’’ dedi.

 

Orhun Yazıtları'nda bulunan heykeller, Çankırı'da düzenlenen "1. Uluslararası Kaya Tuzu Orhun Yazıtları Heykel Sempozyumu" kapsamında kaya tuzuna işleniyor.

 

Bilimsel danışmanlığını Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Ayyılmaz, organizasyon danışmanlığını Azeri heykeltıraş Sait Rüstem'in yaptığı 1. Uluslararası Kaya Tuzu Orhun Yazıtları Heykel Sempozyumu kapsamında, Çankırı Garı'nın yan tarafına kurulan atölyede, 10 ülkeden 13 heykeltıraş Orhun Yazıtları'ndaki heykelleri, tuz madeninden çıkarılan kütle halindeki kaya tuzlarına işliyor.

 

 

Belediye Başkanı İrfan Dinç, tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, ‘’Orhun Yazıtlarını Çankırı’mızın yerel değeri olan kaya tuzu ile birleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Bu anlamda bizim için çok önemli’’ diye konuştu.

 

Türk insanının insanlık tarihine bıraktığı ilk eser olması dolayısıyla bu çalışmanın önemli olduğuna değinen Dinç, şöyle devam etti:

 

‘’Türk isminin geçtiği, Türk askeri dehasının yer aldığı, Türk tarihinin insanlık medeniyetine bıraktığı ilk eser olan Orhun anıtlarını kaya tuzundan yapmanın gururunu yaşıyoruz.  Biz bu çalışmayı, Türkiye Cumhuriyetlerinden getirdiğimiz heykeltıraşların çalışmaları ile daha da anlamlı hale getirdik.’’ dedi.

 

 

 

 

Çankırı’nın isminin bu çalışmayla birlikte Türkiye Cumhuriyetlerde bilinir hale geleceğini belirten Dinç, ‘’Bu çalışma Çankırı’nın isminin Türk Dünyasında duyuracaktır. Bu çalışmanın ne anlama gediğini bilen arkadaşlarımız Çankırı’ya gelip bu çalışmayı göreceklerdir’’ dedi.

 

Bu çalışmanın tamamlanmasının ardından her yıl kaya tuzundan yeni eserler yapmayı düşündüklerini ifade eden Dinç, bunlar arasında dünyanın 7 harikasının da bulunabileceğini kaydetti.

 

Anıtların yapılmasının ardından nerede sergileneceği konusunun görüşüldüğünü kaydeden Dinç, şuanda bir kaç yerin akıllarında olduğunu, en uygun yeri seçmeye çalışacaklarını söyledi.

 

Başkan Dinç’in açıklamalarının ardından heykeltraşlar kendi eserlerini tanıttı.

Daha sonra belediye başkanlığında toplantıya devam eden Dinç, Türk tarihinde bu çalışmanın ne anlama geldiğini ifade ederek, tarihe önem verilmesi gerektiğine bir kez daha vurgu yaptı.

 

Dinç, sanatçılardan birinin “belediye başkanlarının genelde yol, su gibi işleri yaptığı bilinir. Sizin bu tür işlere de önem veriyor olmanız mutluluk verici.” Demesi üzerine, biz hem o işleri hem de bu işleri yapıyoruz. ‘’Günübirlik işler her kişinin, tarih yazmak er kişinin işi” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER