banner198

Prof. Dr. Kahya, İlk Sağlık ve Eğitim kurumlarını Türkler kurdu

Çankırı Karatekin Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Kulübü düzenlediği konferansta konuşan Prof. Dr. Esin Kahya, İlk Sağlık ve Eğitim kurumlarını Türklerin kurduğunu söyledi.

Prof. Dr. Kahya, İlk Sağlık ve Eğitim kurumlarını Türkler kurdu
banner145

Çankırı Karatekin Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Kulübü düzenlediği konferansta konuşan Prof. Dr. Esin Kahya,  İlk Sağlık ve Eğitim kurumlarını Türklerin kurduğunu söyledi.

 

Çankırı Karatekin Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Kulübü tarafından düzenlenen “Örneklerle Türklerin Bilime Katkıları” isimli konferans Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirildi.

 

Konferansın açılış konuşmasını yapan Felsefe Kulübü Danışmanı Prof. Dr. Kamil Öcal, Felsefe Kulübü’nün kısa süre önce kurulmasına karşın bu sürede pek çok iş başardığını söyleyerek sözü konferansın konuşmacısı Prof Dr. Esin Kahya’ya verdi.

 

Prof. Dr. Esin Kahya, Türklerin bilime katkılarının iki evrede incelenebileceğini, ilk evre olarak İslamiyet öncesinde Türklerin ilk demir alaşımını kullanarak bilime katkı yaptıklarını ifade etti. Kahya, “Türklerin bilim alanında 11. yüzyıl zihniyetini değerlendirdiğimizde 17. yüzyıl Avrupası’ndaki zihniyetin çok ilerisinde olduğunu görebiliriz. 12. yüzyıldan itibaren İslam dünyasındaki pek çok çalışma çeviri edimi ile Avrupa’ya aktarılmıştır” dedi.

 

Türklerin eğitime çok önem verdiğini belirten Prof. Dr. Esin Kahya ilk eğitim kurumlarının yani medreselerin Türkler tarafından kurulduğunu, bunların içinde Fatih ve Süleymaniye Külliye’lerinin dönemlerinin en önemli eğitim kurumları olduklarını söyleyerek “Sağlık kurumları anlamında ilk hastaneleri de Türkler kurmuştur. Bunlar sadece hastane olarak ele alınmamalıdır. Bu yapıların yanında tıp eğitimi veren kurumlar da bulunmaktaydı” şeklinde konuştu.

 

Konferansın sonunda katılımcıların sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Esin Kahya’ya Felsefe Kulübü üyeleri tarafından çiçek verildi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER