banner306
banner198

Rektör Savaş Romanya da konuştu

ÇKÜ Rektörü Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş Romanya da düzenlenen Batı ve Doğu Arasında Diyalog isimli Konferansata konuştu

Rektör Savaş Romanya da konuştu
banner145

Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş Romanya’da düzenlenen “Batı ve Doğu Arasında Diyalog” isimli Uluslararası Konferansa katıldı.

Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş ve Uluslararası İlişkiler Ofisi Başkanı Okt.. Hakan Baykal Babeş-Bolyai Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Andrei Marga’nın daveti üzerine Romanya’ya gittiler.

Romanya’da, Rektör Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş ilk olarak Türkiye’nin Romanya Büyükelçiliğini ziyaret etti. Burada Rektör Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş Türkiye’nin Romanya Büyükelçisi Ayşe Sinirlioğlu’na üniversitemizin gelişimi hakkında bilgi verdi. Büyükelçi, 19 Mayıs’ta Romanya’da gösteri yapan üniversitemiz Halk Oyunları Topluluğunun başarılı performansından dolayı teşekkür etti.

Bükreş’in ardından uluslararası konferansa katılmak için Cluj şehrine hareket edildi. Rektör Prof. Dr. Savaş, Prof. Dr. Tasin Gemil’in müdürlüğünü yaptığı Babeş-Bolyai Üniversitesi Türkoloji Enstitüsünün düzenlediği “Batı ve Doğu Arasında Diyalog” isimli konferansa katıldı. Rektör Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş konferansta Osmanlı Devleti ile Habsburg İmparatorluğu Arasındaki Diplomatik İlişkiler” isimli sunumunu ve bir oturumunda moderatörlüğünü yaptı.

Konferansa, Macaristan, Romanya, Azerbaycan, Yunanistan ve Türkiye’den uzmanlar katıldı. Rektör Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş, Azerbaycan Parlamentosundan konferansa gelen üç milletvekili ile gündemdeki konular ve işbirlikleri konusunda sohbet etti.

Daha sonra katılımcılar için bir gezi düzenlendi. Bu gezide Romanya’nın Turda şehri Belediye Başkanı Tudor Ştefanıe ziyaret edildi. Belediye Başkanı ilde bulunan tuz madeni müzesi ve alanı hakkında bilgi verdi. Ayrıca dünyada tuz madeni bulunan illerle yapılması düşünülen işbirliğinden bahsetti. Rektör Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş Çankırı hakkında bilgi verdi ve Çankırı’da bulunan tuz madeninden bahsetti. Kurulması düşünülen işbirliğinde Çankırı’nın da yer alması için yöneticilerle görüşeceğini belirtti.

Ziyarette Babeş-Bolyai Üniversitesi ve Çankırı Karatekin Üniversitesi arasında başlatılacak olan Erasmus Akademik personel ve öğrenci değişimi protokolü basınından da katıldığı bir törenle imzalandı. Törende her iki rektörde bu işbirliğinin diğer alanlara da yayılarak devam etmesi gerektiği konusunda dileklerini ifade ettiler.

Ayrıca düzenlenen bu konferansın gelecek yıl Bakü’de düzenlenmesi ve daha sonrada 1 yıl batıda 1 yılda doğuda düzenlenerek devam etmesi konusunda karar verildi. Rektör Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş önümüzdeki yıllarda bu konferansa ev sahipliği yapmaktan memnuniyet duyacağını belirterek ayrıca Türkoloji Enstitülerinin bir araya gelerek yaz kursları düzenleyebileceğini belirtti.

Ziyareterin ardından üniversite Rektörü Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş ve Uluslararası İlişkiler Ofisi Başkanı Okt. Hakan Baykal yurda döndü.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner304