banner198

Rektör Savaştan Basın Turu

Rektörü Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş, üniversitenin proje çalışmaları ve Uluyazı Kampüsü ile ilgili son gelişmeler hakkında bir basın turu düzenledi

Rektör Savaştan Basın Turu
banner145

Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş, üniversitenin proje çalışmaları ve Uluyazı Kampüsü ile ilgili son gelişmeler hakkında basın turu düzenleyerek gazetecileri bilgilendirdi. Bilgilendirme turuna Rektör yardımcıları Prof. Dr. Ziya Şimşek, Prof. Dr. Rıza Gürbüz, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Beşirli, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yartaşı, enstitü müdürleri, yüksekokul müdürleri, akademisyenler, idari amirler ve daire başkanları da katıldı. Uluyazı Kampüsünün gezilmesiyle başlayan tur, Çankırı Büyük Otel'deki proje bilgilendirme toplantısı ile sona erdi.

İlk olarak üniversitenin Uluyazı'da tamamlanan Merkezi Derslik Binası, Fen Fakültesi Binası, Edebiyat Fakültesi Binası, Rektörlük Binası ile kafeteryaları gezildi. Daha sonra devam eden Yemekhane, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Spor kompleksi, Kampüs Altyapısı, Araştırma Laboratuarı, Yurt Binalarında incelemeler yapıldı.

Uluyazı kampüs alanında kısa zamanda çok işler yapıldığını belirten Rektör Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş, “2012 Aralık ayında 15 Nisan'da başlayan 3 bloklu yurt binamız sene sonu itibari ile bitmiş olacak. Türkiye’deki önemli projelerden olan spor kompleksimiz 2013 yazına hazır olacak” dedi.

Hızlı gelişen bir üniversite olduklarının altını çizen Rektör Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş,Uluyazı'da her gün her şey iyi yönde değişiyor. Üniversitemiz iyi bir mesafe kat etti. Ekin ekili bir tarlayı 2 yıl gibi bir sürede küçük bir şehre dönüştürdük. Bu zor bir işti, başardığımız için mutluyuz. Tüm çalışma ekibimize ve bize destek olan Bakanlıklarımıza, Çankırı'nın gizli kahramanları işadamlarına teşekkür ediyorum Artık devletimiz eskisi gibi değil, sizin derdinizi dinliyorlar. Usulünce istemesini bilirsen, çalışırsan isteklerini karşılıyorlar” diye konuştu. Türkiye’nin ekonomik anlamda iyi bir konumda olduğunu belirten Rektör Savaş, “Devletimiz Dünya’daki krize rağmen şu an çok iyi bir konumda” dedi.

Rektör Prof. Dr. Savaş, yapımı devam eden kampüsün de büyük ölçüde hazır olduğunu ifade etti. Her şeyi baştan planladıkları için büyük bir sıkıntı ile karşılaşmadıklarını belirten Savaş, kendilerinin dışında kalan su ve yol problemi olduğunu söyledi. Rektör Savaş, “Su ve yol konusunda bakanlık desteğini aldık. Bu konuların tamamlanmasıyla eğitim-öğretim Uluyazı'da olacak. Uluyazı Kampüsü yatırım durumu hakkında çeşitli bilgiler veren Rektör Savaş, üniversite bütçesinden yapılan toplam yatırımın 48 milyon 274 bin lirayı bulduğunu söyledi.

Basın turu, kampüs gezisinin ardından Büyük Otel'deki proje bilgilendirme toplantısı ile devam etti. Üniversitelerin en önemli görevlerinden birisinin de proje üretmek olduğunu ifade eden Rektör Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş, gerek akademik, gerekse idari yapısıyla Çankırı Karatekin Üniversitesi’nin gıpta ile bakılan bir üniversite haline geldiğini söyledi.  Çankırı’nın kısa sürede proje çalışmaları ile Türkiye gündemine yerleşeceğini söyleyen Rektör Savaş, Çankırı Karatekin Üniversitesi’nin zamanı en iyi kullanan üniversite olduğunu kaydetti. Çeşitli laboratuar ve proje çalışmalarının devam ettiğini belirten Savaş, “Şu ana kadar kurulan laboratuarlar, kuracaklarımızın sadece 20’de 1’i. Şu an bile bu laboratuarlarda 50 büyük analiz yapabilecek kapasiteye sahibiz” diye konuştu. Dört yıllık görev süresinin 9 Eylül 2012'de dolacağını belirten Rektör Prof. Dr. Savaş, "2012 Ağustos ayında rektörlük seçimi var. Bu konuda devam kararı aldık. Yarım kalan işleri tamamlamak istiyoruz." dedi.

Rektör Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş’ın konuşmasının ardından öğretim üyeleri gerçekleştirdikleri projeler hakkında bilgi verdiler. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Araştırma Görevlisi Ömer Ak, tamamladıkları “Kırmızı Tebeşir” projesini tanıttı. Kırmızı Tebeşir Projesinin Çankırı Merkez, Yapraklı, Kurşunlu, Korgun, Eldivan ve Şabanözü ilçelerinin merkez ve köylerinde bulunan ve ilköğretimi tamamladıktan sonra eğitime devam etmeyen kız çocuklarının yeniden okula yönlendirilmesini amaçladığını belirten Ömer Ak, bu amaçla, emekli öğretmenlerden oluşan 25 kişilik bir uzman ekibi tarafından hedef bölgede bulunan kız çocuklarına Eğitim Danışmanlığı, Kariyer Danışmanlığı ve Psikolojik Danışmanlık hizmetleri verildiğini ifade etti. Çankırı merkez, Eldivan, Şabanözü, Kurşunlu, Korgun ve Yapraklı ilçeleri ile buralara bağlı 121 köyü köy ziyaret edilerek okuldan ayrılan kız çocuklarıyla görüşüldüğünü belirten Ak, çocukların ayrılma nedenleri ve ihtiyaçlarının tespit edildiğini kaydetti. Daha sonra, emekli öğretmenlerden 25 kişilik ekip oluşturduklarını, bu ekibin 137 ebeveyn ve kız çocuklarıyla görüştüğünü ve bu kişileri bilinçlendirdiğini kaydeden Ak,. Okula devam etmeyen 110 öğrenciden 45'inin okula dönmesini  sağladık'' dedi. Ömer Ak, 12 ay süren “Kırmızı Tebeşir” projesinin belirlenen hedeflere ulaştığını kaydetti.

Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rıza Gürbüz ise,  Türk İş Birliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ve Çankırı Karatekin Üniversitesi Meslek Yüksekokulu işbirliği ile Tacikistan’ın başkenti Duşanbe ve Sudan’ın başkenti Hartum’da Eğiticilerin eğitileceği Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezleri kurulduğunu kaydetti. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rıza Gürbüz, Çankırı Karatekin Üniversitesi Meslek Yüksekokulu öğretim elemanlarının hazırladığı plana göre 2005 yılında başlatılan 4000 metrekare kapalı alan inşaatının 2011 yılında tamamlandığını, yine teknik şartnamesi Çankırı Karatekin Üniversitesi Meslek Yüksekokulu öğretim elemanları tarafından hazırlanan 10 adet atölye ve laboratuar, kütüphane, Turizm uygulama restoranı ve uygulama oteli için gerekli makine-teçhizatın Sudan eğitim merkezine yerleştirildiğini ifade etti. Sudan’da kurulan Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezinin etkin kullanımı için Çankırı Karatekin Üniversitesi ile TİKA arasında işbirliği protokolü hazırlandığını ve 11 Haziran 2012 tarihinde işbirliği protokolünün Ankara’da imzalanacağını duyurdu. Prof. Dr. Rıza Gürbüz, TİKA- Sudan Mesleki Eğitim merkezinde görev yapacak Sudanlı öğretmenlerin, Çankırı Karatekin Üniversitesi öğretim elemanları tarafından Sudan’da ve Çankırı’da uygulamalı olarak  eğitim verileceğini söyledi.  Sudan’da kurulan  Mesleki Eğitim Merkezi’nin gelecek yıllarda Afrika’daki diğer ülkelerin öğretmenlerinin eğitileceği bir merkez haline getirileceğini ifade eden Rektör Yardımcısı Gürbüz,  Sudan Mesleki ve Teknik eğitim merkezinin toplam yatırım tutarının 4 milyon dolar olduğunu belirtti. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rıza Gürbüz, benzer şekilde Tacikistan’ın başkenti Duşanbe’de de Kaynakçılık ve Turizm alanında bir merkez kurularak Kaynakçılık eğitimi için atölyenin makine-teçhizatı satın alındığını, eğiticilerin eğitildiğini, önümüzdeki günlerde Turizm alanında da gerekli teçhizat satın alınarak, Turizm eğitim merkezinin açılacağını sözlerine ekledi.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rıza Gürbüz, ayrıca Çankırı Karatekin Üniversitesi ile   Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü arasında işbirliği yapılacağını açıkladı. Rektör Yardımcısı Gürbüz,  Türkiye’de son yıllarda yapılan yatırımlarla demiryollarının ve diğer raylı sistemlerin hızla gelişmesinin bu alana yönelik ön lisans ve lisans düzeyinde eğitim almış nitelikli insan gücüne olan talebi her geçen gün artırdığını söyledi. Bu talebi karşılamak amacıyla Çankırı Karatekin Üniversitesi ile Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğünün, işbirliği ile Çankırı Karatekin Üniversitesi Meslek Yüksekokulu bünyesinde Raylı Sistemler Mekatroniği ve Raylı Sistemlerle ilgili programların açılacağını duyurdu.

Çankırı Karatekin Üniversitesi Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Turgay Ünver ise, “Çankırı Karatekin Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji bölümünde TÜBİTAK tarafından desteklenen 870 bin TL bütçeli 4 adet bitki genetik mühendisliği ve biyoteknoloji ile ilgili araştırma projesi yürütülmektedir. Biyoloji Bölümü Moleküler biyoloji laboratuarında yürütülen ilk projede haşhaş bitkisinde morfin sentezinin moleküler mekanizmalarını aydınlatmak üzere araştırmalar yapılmaktadır. Bu proje kapsamında haşhaş bitkisinde morfin sentezi ile ilgili olduğu anlaşılan mikro-RNA’lar bulunmuştur. Bu mikro-RNA’ların morfin sentezindeki etki mekanizmasından yola çıkarak morfin içeriği arttırılmış haşhaş çeşitlerinin geliştirilmesine yönelik çalışmalar devam etmektedir. Diğer projede ise morfinin de içerisinde bulunduğu önemli haşhaş alkaloitlerinin üretiminden sorumlu olan 4-OMT ve 7-OMT genlerinin çalışması virüs yardımıyla engellenerek birçok alkaloitin üretim miktarı değiştirilmiştir. Bu genlerin ifade düzeyleri üzerinde yapılacak değişikliklerle morfin sentezi farklılaştırılmış haşhaş tohumu üretimi üzerine çalışmalar sürdürülmektedir” dedi.

Doç. Dr. Turgay Ünver, Çankırı Karatekin Üniversitesi öncülüğünde başlatılan zeytin genom projesi çalışması sonucu Uluslararası Zeytin Genom Konsorsiyumu kurulduğunu, İspanya, İtalya, Yunanistan ve Çin Halk Cumhuriyeti’nin Zeytin Genom Projesine katıldığını ifade etti. Bütçesi 1 milyon dolar olarak kurgulanan bu projenin yürütücüsünün Çankırı Karatekin Üniversitesi olduğunu kaydeden Ünver, çalışmaların  bir Türk çeşidi olan “Ayvalık Zeytini” üzerinden devam ettiğini, Zeytin genom projesinin zeytin bitkisinin bütün genomunun ayrıntılı analizinin çıkarılmasını hedeflediğini söyledi.

Doç. Dr. Turgay Ünver, Çankırı Karatekin Üniversitesinin yürütücülüğünü üstlendiği bir başka projenin Haşhaş genom projesi olduğunu ifade etti. Mevcut imkanlar dahilinde haşhaş genomu ortaya konulmaya çalışıldığını belirtti. Ünver ayrıca, “Moleküler biyoloji laboratuarında ayrıca ülkemiz bitkisel üretimini olumsuz yönde etkileyen ve bazı bölgelerde topraklarımızda yüksek oranda bulunan bor mineraline dayanıklı bitki üretme amacıyla çalışmalar yapılmaktadır. Bu kapsamda bor mineralinin aşırılığına dayanıklı arpa bitkisinden birçok yeni gen ve mikroRNA klonlanmıştır. Bu sayede bitkilerde bora dayanıklılık mekanizmasına ait aydınlatıcı veriler elde edilmiştir.  Kuraklık sorunuyla ilgili bitkilerde dirençliliğin nasıl etkilendiğini anlamak üzere laboratuarımızda yürütülen çalışmalar kapsamında şeftali bitkisine ait kuraklık durumundan etkilenen genler ve mikroRNA’lar bulunmuştur” dedi.

Çankırı Karatekin Üniversitesi bünyesinde yürütülen bir diğer projenin de “ORTLAB Çankırı Karatekin Üniversitesi Gıda Analiz Merkezi” olduğunu söyledi.  Her türlü gıda ve gıda ile ilgili ürünler için genetik, mikrobiyolojik, kimyasal, fiziksel analizlerin sağlanabileceği yüksek teknoloji içeren sistemlerin bulunduğu bir merkez tasarlandığını, projenin toplam bütçesinin  8.911.827 Avro olduğunu, bu merkez için bedeli 1.354.714 Avro olan  3166 m2 alana sahip bir araştırma laboratuarı kurgulandığını kaydetti.  Kurulması planlanan bu laboratuarın yıllık ortalama 75.000 ila 100.000 adet 200 farklı analizin yapılabileceği bir merkez olacağını sözlerine ekledi. Proje sunumları ile ilgili soru-cevap bölümünün ardından bilgilendirme toplantısı sona erdi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER