banner306
banner198

Selçuklu Kartalı gibi hem doğu hem batıya bakacağız!

Çankırı Milletvekili ve AKP Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı Suat Kınıklıoğlu, Çankırı Karatekin Üniversitesi öğrencilerine Türkiyenin Dış Politikasını anlattı.

Selçuklu Kartalı gibi hem doğu hem batıya bakacağız!
banner145

Çankırı Milletvekili, Ak Parti Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı ve MKYK Üyesi Suat Kınıklıoğlu, Karatekin Üniversitesinin davetlisi olarak geldiği şehrimizde "Türk Dış Politikası'nın Güncel Konuları" başlıklı bir konferans verdi.

 

Türk Dış Politikasının Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla birlikte, geçmiş yıllarda yol aldığı süreçle ilgili değerlendirmelerini salondaki öğrencilerle paylaştı.

 

Çankırı Karatekin Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler  Fakültesi öğrencilerinin katıldığı konferansta Türk dış politikasının yapısal bir değişime girdiğini söyleyen Kınıklıoğlu; “Dünyada daha önce güvenlik eksenli bir algılama vardı. Bize o dönem Soğuk Savaş çerçevesinde bir rol biçilmişti. O rolde oynuyorduk. Türkiye NATO’nun güney kanadını koruyan, askerleri iyi savaşan karakol devlet durumundaydı” dedi.

 

Türkiye değişimi Özal’la yakaladı!

“Türkiye Özal’la birlikte dünyaya açılmaya başladı ve Sovyet bloğunun parçalanmasıyla birlikte, yepyeni bir dünya ortaya çıktı. Önceden dost ve düşman net olarak belliydi. Suriye’ye, Ukrayna’ya, Rusya’ya gidemezdiniz. O dönem çok karşıt bir dönemdi” şeklinde konuştu.

 

90’lı yıllar Türkiye’nin kayıp yılları oldu!

Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla sürecin şekil değiştirdiğini, Türk Cumhuriyetleri, Suriye gibi devletlerin Türkiye’ye karşı bakış açılarının değiştiğini, ancak Türkiye’nin 90’lı yılları, terör belasıyla uğraşmakla ve kendi içindeki çatışmalara odaklanmakla geçirdiğini belirten Kınıklıoğlu; ” Türkiye için o yıllar enerjisini boşa harcayarak geçen kayıp yıllardı“dedi.

 

Türk-Yunan ilişkileri depremden sonra değişti!

99 yılında yaşanan Gölcük depreminin ardından, Yunanistan’ın yardım faaliyetlerine katılmasıyla Türk-Yunan ilişkilerinde bir yumuşama dönemine girildiğini ve Türkiye’nin o günden sonra deneme yanılma yöntemiyle ilişkilerini yeniden gözden geçirme gereği duyduğunu belirten Kınıklıoğlu;  “Bu gelişmelerle birlikte, 2002 yılına gelindiğinde Türkiye’nin yeniden Karadeniz, Ortadoğu ve Kafkas ülkelerinin merkezine oturmuş bir ülke konumuna geldiğini” söyledi. “Bir zamanlar Türkiye Ortadoğu’da oyuncu olacakmış, arabulucuk yapacakmış denseydi buna birçok insan inanamazdı. Ancak herkesi şaşırtarak Ortadoğu’da arabulucu olduk. Bu arada Irak savaşı bölgeyi adeta karışıklığa sürükleyen bir savaştı”.

İsrail’le ilişkiler eskisi gibi olamaz!
Türkiye-İsrail ilişkilerinin eskisi gibi olmayacağını bilmemiz gerekiyor. İsrail, Filistin’de yaptıklarını düzeltmedikçe ilişkilerimiz bu şekilde devam edecek. Biz Eylül ayında Başbakanımızla BM Genel Kuruluna katıldık. Orada bazı toplantılarda Türkiye-İsrail ilişkilerinin neden bu hale geldiği sorgulanmaya başlandı. Başbakanımız net bir şekilde ‘siz bin beşyüz kişinin katledildiği Gazze’de,  yirmi bin’e yakın yaralının olduğu, on binlerce bina, hastane ve okulun yıkıldığı bir yerin yeniden inşası için Türk Kızılay’ına, başka ülkelerin kalkınma ve işbirliği ajanslarının oraya sokulmasına müsaade edilmediği müddetçe ilişkiler böyle kalacak’ şeklinde çok açık ifade etti. Bir Türk Başbakanı hepimizin gurur duyacağı şekilde tüm Ortadoğu ve İslam dünyasının özlemlerine uygun bir şekilde ilgili muhataplarını cevap vermiştir”.

Türkiye Uydu Devleti olmaktan çıktı!
Türkiye 70’li yıllardaki Türkiye değil. Türkiye uydu devleti olmaktan çıkmıştır. Bölgesel bir dev olmuştur. Bu şekilde çalışmaya devam ederse aynı şekilde küresel siyasete el koyan ve küresel siyasette sözü geçen bir ülke olmaya adaydır”.

KKTC açta açıkta değil!
Türkiye-AB müzakerelerine devam ediyor. Her ne kadar Kıbrıs konusunda belli hayal kırıklılıklarımız olsada Kıbrıs’ta da önemli dönemeçlere geliniyor. Önümüzdeki birkaç ay içerisinde müzakerelerin hangi doğrultuda gideceği büyük oranda belli olacak. Tabi genel siyasetle uyumlu olarak çözüm yönündeyiz. Ama her ne pahasına olursa olsun KKTC vardır ve açta açıkta da değildir. Eğer çözüm olmazsa Türkiye ve KKTC yoluna devam eder”.

Selçuklu Kartalı gibi hem doğu hem batıya bakacağız!
Türkiye ayaklarını yere sağlam bastığı ve Doğu-Batı arasındaki dengeyi iyi kurabildiği sürece Selçuklu Kartalı'nın hem doğuya hem batıya baktığı gibi her tarafı çok boyutlu bir dış siyasetle Türkiye’ye onurlu hak ettiği ve tarihten gelen meşrutiyetiyle birlikte olması gereken yere geldiğini yaşar ve görürüz” şeklinde konuştu.

Konferansın sonunda dinleyicilerin sorularını cevaplandıran KınıklıoğluÇankırı İsmail Özdemir Huzur Evinde kalan yaşlılarla öğle yemeğinde bir araya geldi. Daha sonra Kurşunlu,Taşkaracalar beldesine giderek geçtiğimiz hafta vefat eden Taşkaracalar beldesi Belediye Başkanı Yaşar Özdemir'in ailesine taziye ziyaretinde bulundu.   

                                                                              Ercan Şeker/Çankırı Postası

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner304