banner198

Selvi; Türkiye bilgisi ve güçlü ekonomisiyle bu işi çözer!

Osmanlı da Ermeniler ve Ermeni Sorunu konulu panel Çankırı Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi’nde yapıldı.

Selvi; Türkiye bilgisi ve güçlü ekonomisiyle bu işi çözer!
banner145

“Osmanlı’da Ermeniler ve Ermeni Sorunu” konulu panel Çankırı Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi’nde yapıldı.

 

Panelin açılış konuşmasını Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş yaptı. Ermeni meselesinin Türkiye’ nin başına sorun haline getirilmek istendiğini söyleyen Savaş, Tarih’i doğru anlama ve doğru anlatmanın önemine değindi. Tarih Bilimi’ni insan için bir yol gösterici rehber olduğunu söyleyen Savaş, tarihi hafızanın taze tutulması gerektiğini söyledi. Savaş, panele katılanlara hoş geldiniz diyerek paneli hazırlayanlara ayrıca teşekkür etti.

 

Panele konuşmacı olarak katılan Sakarya Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Alpargu, Ermenilere karşı propaganda yerine Tarih’i doğru anlama ve doğru aktarılmasından yana olunması gerektiğini söyledi. Bu konuda Türkiye’deki eğitimin yetersiz kaldığını belirten Alpargu; Türkiye’de düzenlenen Ermenilerden özür dileme kampanyasının buna örnek olarak gösterilebileceğini söyledi.

 

Osmanlı topraklarında dilini, dinini ve mesleğini serbestçe yaşayabilen Ermenilerin, Birinci Dünya Savaşı ile birlikte nasıl ayaklandığı sonrasında bağımsızlık isteği ve 1,5 milyon Ermeni’nin katledildiği iddiasıyla Türkleri nasıl hedef tahtası haline getirmek istediğini örnekler ile açıklamaya çalıştı.

 

Çankırı Karatekin Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Mehmet Beşirli ise Osmanlı’da bir dönem “Milleti Sadıka” olarak nitelenen Ermenilerin Anadolu topraklarında nerde ve ne şekilde yaşadıklarını Bizans dönemi ve Fatih döneminde gelişen olayları, Türklerle beraber nasıl yaşadıkları hakkında bilgiler verdi. Fransız ihtilali, Sanayi Devrimi ile birlikte Avrupa devletleri, Rusya ve ABD’nin de katılımıyla değişen Ermeni politikaları ve bunların etkisi ile barış sürecinin nasıl bozulduğunu ve buna karşı Osmanlı yöneticilerinin politik tavrını açıklamaya çalıştı. Birinci Dünya Savaş’ı ile birlikte baş gösteren katliam iddialarına ve iftiralarına karşı uyanık olmak gerektiğini söyledi.

 

Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Haluk Selvi ise Türkiye açısından geçen 20 yıl içinde uluslararası ilişkileri zor durumda bırakan Ermeni meselesinin Kıbrıs, Güneydoğu meselesi ile birlikte Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girmesini engellediğini ve bu durumun çeşitli ülkelerce desteklendiğini söyledi. 1915 Tehcir’ini Türkiye’ye kabul ettirmek isteyen Ermenistan’ın 1880 yılına kadar Osmanlıya karşı hiçbir isyanda bulunmadığını, sonrasında ise Rusya, Fransa, İngiltere için hayatını feda eden bir toplum haline geldiğini söyledi. Türklerin Hıristiyanları öldürdüğü şeklinde propaganda yapanların ellerinde herhangi bir kanıt olmadığını söyleyen Selvi, Türkiye’nin bilgi ve güçlü ekonomisiyle bu durumu çözebileceğini savundu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER