Çankırı Devlet Hastanesinde yaşanan yolsuzluk ve usulsüzlüklerle ilgili Çankırı Postası’nın gündeme taşıdığı ve binlerce hastanın mahrem bilgilerinin kurum dışına çıkartıldığı iddialarına ilişkin idari soruşturma da adı geçen M.T, Ö.G., K.B, N.İ.A, R.K, disiplin cezası aldı. Kamuoyunda yargının harekete geçmesi bekleniyor.

Haber Merkezimizin edindiği bilgiye göre; 19 Temmuz 2019 tarihinde toplanan Çankırı Valiliği İl İdare Kurulu, İl Sağlık Müdürlüğü tarafından gönderilen soruşturma dosyasında adı geçen memur ve bazı hastane idarecileri ile ilgili dosyayı 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 124.maddesi (DMK) son fıkrası açısından idari karara bağladı.

Kurulun kararına göre; soruşturmada suçlu bulunan M.T, Ö.G., K.B, N.İ.A, R.K, çeşitli disiplin cezalarına çarptırıldılar.  

Öte yandan ceza alan isimlerin Sağlık Sen yönetici ve üyesi olmaları dikkat çekiyor. İl Sağlık Müdürlüğü’nün cezaları az bularak dosyayla ilgili Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı’ndan bilirkişi ve müfettiş istediği edinilen bilgiler arasında yer alıyor. Yine hasta mahremiyeti ve evrakta tahrifat yapılmasına ilişkin soruşturmayla ilgili adli bir sürecin başlaması bekleniyor.

Olayın geçmişi ?

Bir sağlık çalışanının ihbarı üzerine Çankırı Devlet Hastanesinde bazı sağlık çalışanlarının nöbete gitmeden nöbet parası aldığı, yine riskli hasta taşıyormuş gibi risksiz hasta taşımalarına rağmen 2,5 yıl boyunca yapılan usulsüzlük ve yolsuzluklar sonucunda yaklaşık 10 çalışanın haksız kazanç elde ederek devleti 500 bin TL zarara uğrattığı belirtiliyor. Hem hastane yöneticisi hem de sendika yöneticisi olduğu belirtilen bazı idarecilerin kendi sendika üyesi arkadaşlarını koruyarak haksız kazanımın elde etmelerine göz yumdukları ve görevlerini kötüye kullandıkları iddia edilmişti. İddialara göre; Sağlık Müdürlüğünce soruşturma derinleştikçe hastane başhekimliğinden bazı arşiv belgelerinin kayıtları ilginç bir şekilde İdari Hizmetler Müdürlüğüne bağlı arşiv odasından Evde Nakil Hizmetlerinde görevli soruşturma geçiren isimler tarafından klasörler halinde alınarak arka çıkış kapısında özel araçla hastane dışına çıkartıldığı kameralar tarafından tespit ediliyor. Beş bin hastanın mahrem bilgileri bu şekilde kurum dışına çıkartıldığı öne sürülüyor. Daha sonra kurum dışına çıkartıldığı iddia edilen hastaların mahrem bilgilerinin olduğu formlarda tahribat yapılarak evraklarda tahribat yapıldığı da soruşturma sırasında tespit edildiği önemli iddialar arasında yer alıyor. Soruşturma için istenen 2017-2018 yılı Hasta ve Ambulans Kayıt Nakil defterleri de kaybedildiği söylenerek soruşturma dosyasına verilmiyor. Türkiye’de ise kimsenin aklına gelmeyen model Çankırı’da uygulanıyor. 2017 yılında ayrı ayrı müdürlüklere bağlı birimler olan Evde Nakil Birimi ve B1 İstasyon Acil Sağlık Hizmeti Birimleri, skandal olaylar nedeni ile 2019 yılı Şubat ayı başında görevden alınan Başhekim İsmail Bozkurt ve İdari Mali İşler Müdürü Nedim İlyas Ata ile Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Kadir Barak’ın ortak imzası ile Acil Entegre ATT ve Sağlık Memurları Ambulans Hizmetleri Birimi adını alarak tek yetki altında toplandı. Birimlerin birleşmesi ile birlikte mevzuata aykırı bir şekilde hastanede tedavisi bitmiş nakil hastasını götüren ekipler, 112 acil hizmetlerinde görevli ekipler gibi %50 artırmalı nöbet ücreti almaya başladı. Aynı zamanda 112 acil ekiplerinin aldığı %50 riskli hasta birim farkı da evde nakil hizmeti veren ekiplere ödenerek devletten haksız kazanç elde edilmiş oldu.

Editör: Haber Merkezi