banner198

STK lar Çankırı için buluştu!

Çankırıda bulunan sivil tolum örgütleri, STK’lar Çankırımız için buluşuyor! adlı gecede bir araya geldi.

STK lar Çankırı için buluştu!
banner145

Çankırı’da bulunan STK’lar, Ticaret ve Sanayi Odası başkanlığının ev sahipliğinde  “STK’lar  Çankırımız için buluşuyor!” adlı gecede bir araya geldi.

Çankırı Büyük Otelde gerçekleşen toplantı, gecenin ev sahipliğini üstlenen Ticaret ve Sanayi Odası başkanı Hayrettin Çelikten’in açılış konuşmasıyla başladı.

Toplantıya katılan konuklara teşekkür eden Hayrettin Çelikten, “Devlet planlama teşkilatı verilerine göre Türkiye’de gelişmişlik düzeyi en düşük il Çankırı! İlimizi bu durumdan kurtarabilmek, hükümetlerin verdiği teşvik ve desteklerden en iyi şekilde yararlanabilmek için tanıtım çalışmalarımızı her alanda yapmak zorundayız” dedi.

Çankırı'da ekonomik hayatın canlanması için şehir içi ticaret organizasyonunun yapılandırılması gerektiğine vurgu yapan Çelikten, “Üniversite altyapısının hızla tamamlanması, ulaşım ve yol sorununun çözülmesi, kentin Ankara-Çankırı karayolu üzerinde gelişmesinin sağlanması, arsa üretiminin bu güzergah üzerinde modern kent mantığında oluşturulması, turizm altyapısının kış, yayla ve termal turizm olarak süratle tamamlanarak hizmete sunulması şeklinde birçok konuda ele almamız gerekiyor” dedi.

Hayrettin Çelikten’in yaptığı açılış konuşmasının ardından, toplantıya katılan en yaşlı STK başkanı sıfatıyla Turizm Derneği Başkanı Zeki Tekin divan başkanlığına getirildi. Zeki Tekin “Hazır burada toplanmışken ileride tüzüğünü oluşturarak bir sivil toplum örgütü platformu kurmamız gerekiyor" önerisinde bulundu. Tekin” Birçok ilde bu yapılanma çoktan oluşturulmuş. Bizimde oluşturmamız lazım” diye konuştu.

İlk turda toplantıya katılan temsilciler kendilerini tanıtırken, ikinci turda söz almak isteyen STK temsilcilerine söz verildi.

İsmail Kurt; Yol haritasını çizmeliyiz!

Muhasebeciler Odası Başkanı İsmail Kurt, “Biz Çankırılılar olarak sorunlarımızı kendimiz çözeceğiz. Dışarıdan gelerek bu işi birinin çözmesi mümkün değil! Hükümet Ankara’da. Biz Ankara’ya 130 km mesafedeyiz. Bu yakınlığımızı çok iyi değerlendirmeliyiz. Burada toplandık ama bir yol haritası çizmeden hiçbir şey yapmamız mümkün değil” diye konuştu.

Turgut Ünal; Birleşerek güç birliği oluşturmalıyız!

Bu toplantıların düzenli bir şekilde yapılmasına önem gösterilmesi gerektiğini söyleyen Eğitim Bir-Sen ve Memur-Sen il temsilcisi Turgut Ünal, bir dahaki toplantıya her STK örgütünün, şehrin sorunları ve çözüm önerileri konusunda bir dosya hazırlayarak gelmesini önerdi. STK’lar için ‘Çankırı Güç Birliği Platformu’ adıyla bir üst kurumun oluşturulmasının, yapılacak işlerde güç birliğini göstermek ve baskı oluşturmakta yarar sağlayacağını belirtti.

Ömer Çendek; Karamsar tablo çizmeyelim!

Süt ve Damızlık Sığır Üreticiler Birliği başkanı Ömer Çendek “Bölge olarak Çorum sanayileşmede, Kastamonu orman ürünlerini işlemede başarı elde etmiş. Çankırı’da Tarım ve Hayvancılık önde geliyor. Konuşmacılarda hep bu konuya değindi. Çankırı'nın en genç STK başkanıyım ve birlik olarak üç yılda çok büyük başarılara imza attık. Bir şeyler yapılmak istendiğinde oluyor. Yeter ki karamsar bir tablo çizmeyelim” diye konuştu.

Celal Kaman; Bu gece Çankırı için bir milattır!

Ziraat Mühendisleri İl Temsilcisi ve Kent Konseyi başkanı Celal Kaman, “Bugünü Çankırı için milat kabul etmek istiyorum. Kendim ziraat mühendisi olduğum için Çankırı'nın kalkınmasının Tarım ve Hayvancılıktan geçtiğini belirtmeliyim. Biz bu konuda Ziraat mühendisleri olarak elimizden geleni yapmaya hazırız. Artık Çankırı için somut bir şeylerin yapılması gerekmektedir” diye konuştu.

Ali Harmancı; Spor alanları yeterli değil!

Çankırı Türkocağı başkanı Ali Harmancı; “Gençlerimiz boş zamanlarında internet kafelerde ve oyun salonlarına gitmek zorunda kalıyorlar. Amatör sporcuların maç yaptığı sahalar çamur içerisinde. Çankırı’da amatör sporun yapılacağı alanlar yeterli düzeyde değil” dedi.

Nuri Çelik;Tarım ve Hayvancılığa bel bağlayamayız!

Demiryolu İş Sendikası Ankara yönetim kurulu üyesi Nuri Çelik yaptığı konuşmada Çankırı’nın Tarım ve Hayvancılığa bel bağlayarak gelişmesinin mümkün olmadığını söyledi!  Orta ve küçük ölçekli sanayinin geliştirilmesi gerektiğini belirten Çelik, “Bizim sanayimizde orta ve küçük ölçekte bir birliktelik sağlanamamış. Meslek liselerine rağbet çok azaldı. Önceden bu okullara aşırı talepten dolayı sınavla öğrenci alınırdı” diye konuştu.

Metin Memiş; AB fonlarına yatırıma yönelik projeler sunmalıyız!

Türk Büro-Sen başkanı Metin Memiş,Çankırı teşvikte dördüncü bölge kapsamında yer alıyor. Şehrimizde ki girişimciler bu işin ne olduğunu biliyor mu? Ticaret erbabı arkadaşlar bu konuda bilgilendirilmeli. AB fonlarına genelde gezi amaçlı projeler sunuluyor. Gezilerden ziyade yatırıma yönelik projeler sunmalıyız. Bugün Termalin merkezi Çavundur’un yanı başına fabrika kurulması düşünülüyor. Kızılırmak’ta organik domates yetiştirilebilinir ama yanına mutlaka salça fabrikası da kurulması lazım. Taş yakasında tiftik keçisi ve buğday yetiştirilebiliyor. Siyasi baskılardan uzak birliktelik sağlanabilirse bir güç oluruz".

Erdoğan Kahraman; Toplanıp dağılmak yerine, toplanıp neticeye gitmeliyiz!

Terziler Odası Yönetim Kurulu Üyesi Erdoğan Kahraman; “Çankırı’nın kalkınmasıyla ilgili haritası bugüne kadar hala çıkmamış. Bu konuda Sanayi Ticaret İl müdürümüz çalışma başlatmış. Yatırım projelerinin mutlaka çıkması gerekiyor. Bu konuda kalkınma ve sanayileşmesini tamamlamış şehirlerin sivil toplum örgütleriyle istişareler yapmalıyız. Kalifiye eleman yetiştirilmesi gerekiyor. Toplanıp dağılmak değil, toplanıp neticeye gitmemiz gerektiğini söylüyorum” diye konuştu.

Nejat Gamzeli; İlimizde sulu tarıma geçilmesi lazım!

Ziraat Odası başkanı Nejat Gamzeli, ”Çankırımızın %50den fazlası köylerde oturan çiftçilerimizden oluşuyor. Tek geçim kaynağı Tarım ve Hayvancılık olan bu çiftçilerimiz, iki yılda bir ürün aldığı tarlasından çıkan mahsulle yetinmesini bilen insanlarımızdan oluşuyor. İlimizde sulu tarıma geçilmesi, GAP ve DAP’a uygulanan süt sığırcılığı teşviklerinin OKAP’a da uygulanması için çalışmalara başladık. Bu konuyla ilgili Kastamonu’da geçtiğimiz ay toplandık.  Daha sonra bir heyetle meclise giderek bölge milletvekillerimize konuyu anlattık. İnşallah sonucun olumlu neticelenmesini bekliyoruz” dedi.

Gecede son olarak söz alan Doğruyol gazetesi sahibi İrfan Hoşafçıoğlu, ”Yerel basında birçok arkadaşım bu konularda yazıyor. STK’ların gücünü sık sık gündeme getiren gazetecilerden bir tanesi de benim. Sivil toplum kuruluşlarının gücünün farkında olması gerektiğine inanıyorum” dedi.                                                                                                                        

Yapılan konuşmaların ardından geçici yürütme kurulu oluşturulmasına karar verildi.

On bir kişiden oluşan geçici yürütme kuruluna: Nejat Gamzeli, Hayrettin Çelikten, İsmail Kurt, Ali Bağdat, Murat Saraçbaşı, Turgut Ünal, Metin Memiş, Ali Harmancı, Ahmet Kurt, Ömer Çendek ve Arif Bayrak seçildi.

Göreve yeni seçilen geçici yürütme kurulu toplantının tamamlanmasının ardından kendi aralarında toplandı.

Geceye 55’e yakın STK temsilcisi katıldı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER