banner198

Süreyya Ayhanın heykeli kaldırıldı. Büyük vefasızlık

Atletizmde Dünya 2.si olarak başarılması zor bir rekora imza atan eski milli atlet Süreyya Ayhan Kop’un heykeli beleidye meclisi kararaıyla kaldırıldı.

Süreyya Ayhanın heykeli kaldırıldı. Büyük vefasızlık
banner145

Dünya Atletizm Şampiyonası'nda 1.500 metre finalinde Dünya 2.si olarak başarılması zor bir rekora imza atan eski milli atlet Süreyya Ayhan Kop’un memleketi Çankırı’da 2003 yılında bir kavşağa yapılan heykeli kaldırıldı.

Avrupa Şampiyonluğu başta olmak üzere bir çok başarıya imza attıktan sonra özel hayatı ile gündeme gelen ve doping skandalıyla pistlerden uzaklaşan Süreyya Ayhan Kop’un 2003 yılında Çankırı İstasyon Kavşağı’na dikilen heykeli, ’yıprandığı ve bakımsız kaldığı’ gerekçesiyle belediye meclisi kararı ile kaldırılarak, belediyenin asfalt şantiyesindeki deposuna konuldu.

 

Fen İşleri Müdürlüğü’nün teklif yazısı üzerine konuyu görüşen Belediye Meclisi, söz konusu heykelin alt kaidesinin kırılmış, üst kısmının da deforme olması ve bu hali ile tamir ve bakımının mümkün olmaması, kötü bir görünüm sergilemesi nedeniyle 06.10.2011 tarih ve 204 sayılı kararı oy birliği ile alarak kaldırılmasını kararlaştırdı. Belediye Başkanı AK Partili İrfan Dinç, geçmiş yıllarda yapılan heykelin ciddi şekilde yıprandığını belirterek, "Mevcut hali ile bu heykelin üst kısmında Süreyya Ayhan’ın taşıdığı Türk Bayrağı bölümü iyice tahrip olmuş ve Türk Bayrağı katmanları açılmıştı. Bu hali eleştirilere de konu oluyordu. Heykelin Süreyya Ayhan’a benzemediği de zaten belirgin bir halde idi. Şehrin en önemli noktalarından birinde çirkin bir görünüm vardı. Bunu meclisimize sunduk ve oybirliği ile bu heykelin kaldırılması kararlaştırıldı. Şayet halkımızdan bu heykelin yeniden yapılması ile ilgili yoğun bir talep gelirse daha güzelini yaptırabiliriz" dedi.

 

 

-BAŞARISINI KİMSE YAKALAYABİLMİŞ DEĞİL

31 Ağustos 2003 günü Paris’te St. Denis Stadyumu'nda düzenlen Dünya Atletizm Şampiyonası'nda 1.500 metre finalinde önde götürdüğü yarışı son anda Rus atlet Tatyana Tomashova'nın atağına cevap veremeyerek gümüş madalya ile kapatan Ayhan’ın başarısını bugüne kadar Türk atletizm tarihinde kimse yakalaya bilmiş değil.  

Ogün ay yıldızı bayrağı eline alıp omzunda gururla dalgalandırarak St. Denis Stadyumu'nda baştan başa tur atan Ayhan’ın tarihe geçen ünlü fotoğrafı gururla hatırlanmakta. Çankırı Belediye Meclis’inin almış olduğu karar ise Rüzgârın Kızı’na büyük vefasızlık örneği olarak algılanmakta.

 

-ERCAN ŞEKER’E KONUŞMUŞTU

2008 Olimpiyatları için hazırlıklarını ABD'de sürdüren Süreyya Ayhan'a yapılan doping kontrolü numunelerinde iki yasaklı madde tespit edilmişti. Daha önce de 2 yıl ceza almış olduğu için ömür boyu men cezası alması gündeme gelen Ayhan’a,bir darbede 25 Ocak 2008'de Atletizm Federasyonu Ceza Kurulu tarafından ömür boyu pistlerden men cezasıyla verilmişti.

 

Hayatının en sıkıntılı döneminde hiçbir basın kuruluşuna konuşmayan Dünya’nın en önemli kadın orta mesafe koşucularından Ayhan, Çankırı Postası Yazı İşleri Müdürümüz Ercan Şeker’i Korgun’da ki baba ocağında ağırlayarak sorularına samimi cevaplar vermişti. Ayhan’ın o gün ki röportajı Çankırı Dergisinin Ocak 2008 tarihli 8.sayısında 6 sayfa olarak yayınlanmıştı.

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER