banner306
banner198

TÜRKİYE’NİN İLK FOSİL MÜZESİNE ADIM ADIM

Çankırı Çorak Yerler Kazısı fosil kazıları bundan böyle çalışma yapmak üzere yabancı bilim adamlarına da açılabilecek.

TÜRKİYE’NİN İLK FOSİL MÜZESİNE ADIM ADIM
banner145

Antropoloji literatürüne “Çankırı Çorak Yerler Kazısı” olarak geçen Çankırı’daki fosil kazıları bundan böyle çalışma yapmak üzere yabancı bilim adamlarına da açılabilecek.

 

Kazı Başkanlığını yürüten Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Antropoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ayla SEVİM EROL, bakanlar kurulu desteği ile yürütülen kazı çalışmalarının bu yılki bölümüne 3 üniversiteden 17 öğrenci, 5 akademisyenin katıldığını belirterek “1997 yılında başlayan Çorakyerler kazı alanındaki çalışmalarımızda bugüne kadar 3 bine yakın fosil buluntusu ortaya çıkarıldı. Uluslararası yayın yapan bilimsel dergilerde bu konuyla ilgili makalelerimiz yayınlandı. Yaptığımız fosil kazı çalışmalarına yabancı bilim adamlarının da ilgisi her geçen gün artıyor. Biz de bu alanda çalışmalar yapmak bundan böyle üzere yabancı bilim adamlarının ve kazı ekiplerinin buraya gelebileceklerini düşünüyoruz. Yabancı bilim adamlarının bu kazıda görev alan lisansüstü öğrencilerimize yurtdışı burs

 için destek vermeleri kaydı ile burada çalışma yapmalarına izin verilebilir” diye konuştu.

 

 

TÜRKİYE’NİN İLK FOSİL MÜZESİNE ADIM ADIM

Çankırı’daki kazılara başlandığında Yrd. Doç. olarak kazı başkanlığı yaptığını belirten Prof. Dr. Ayla Sevim Erol “On yılı aşkın bir süredir devam eden çalışmalarımızda bu alandan bir çok akademisyen yetiştirdik. Çankırı Çorakyerler Kazısı’nın dünya antropoloji literatüründe önemli bir yeri bulunuyor. Türkiye’de bu tarz kazı yapılmış olan dört farklı lokaliteden biri olan bu Çankırı Çorakyerler bölgesinden çıkardığımız fosillerin bir bölümü Çankırı Müzesi’ndeki küçük bir seksiyonda sergilenmektedir.  Ancak çıkardığımız fosiller artık özgün bir müzede sergilenebilecek potansiyele ulaştı. Türkiye’de bir ilk olacak olan bir fosil müzesinin bir an önce kurulmasını temenni ediyoruz.  Çankırı böyle bir müzeye kavuşmakla bilim dünyasında önemli bir yere sahip olacaktır.  Kazı çalışmaları için geldiğimizde yıllardır Kredi Yurtlar Kurumu Yurdundu kalarak kazı yaparken, Valimiz Sayın Vahdettin Özcan, Kültür Turizm Müdürü Sayın Mustafa Karatatar ve Kültür ve Turizm Şube Müdürü Sayın Nusret Acar’ın destekleriyle, Özel İdareye ait bir bina kazı ekibimizin ikamet etmesi için tahsis edilmiştir.  Çorakyerler kazı ekibine tahsis edilen kazı evi için başta Valimiz Sayın Vahdettin Özcan olmak üzere, emeği geçen tüm idari amirlerimize ekibim adına teşekkür ediyorum” dedi.

 

Her yıl iki ay süren kazı çalışmalarının bu yılki bölümüne katılan öğrenciler bir taraftan iğne ile kuyu kazıp fosil çıkarmaya çalışırken diğer yandan da 40 derecenin üzerindeki sıcakla boğuşuyor. Kazı çalışmasına katılan öğrenciler mesleklerini çok sevdiklerini belirterek “Çankırı Çorakyerler Kazısı mesleğimiz açısından çok önemli bir yer burada çalışma imkanı bulduğumuz için kendimizi şanslı hissediyoruz” diye konuştular.

 

Çorak yerler kazısının 2012 kazı programının 17 Eylül’de tamamlanacağı belirtildi.

 

 

 

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner304