banner306
banner198

VERGİ HAFTASINDA ÖDÜLLÜ TURNUVA DÜZENLENDİ

Vergi Haftası sebebiyle 23–24 Şubat 2011 tarihlerinde para ödüllü mangala turnuvası düzenlenledi.

VERGİ HAFTASINDA ÖDÜLLÜ TURNUVA DÜZENLENDİ
banner145

Vergi Haftası sebebiyle, Çankırı Defterdarlığı Gelir Müdürlüğü ve Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Gençlik Merkezi işbirliğiyle, 23 – 24 Şubat 2011 tarihlerinde para ödüllü mangala turnuvası düzenlenledi.

 

Kamuoyunda sağlıklı bir vergi bilincinin oluşturulması ve toplumun tüm kesimlerine benimsetilmesi için 1990 yılından itibaren her yıl “Vergi Haftası” çeşitli etkinliklerle kutlanmakta.

 

2011 Vergi Haftası etkinliklerinden bir tanesi de mangala turnuvası. Dört bin yıllık derin bir tarihi geçmişe sahip olan Türk zekâ ve strateji oyunu mangalanın; Sakalar, Hunlar ve Göktürkler döneminde oynandığı tarihi araştırmalar sonucu belirlenmiştir. Günümüzde unutulmaya yüz tutan bu oyun, yapılan çalışmalarla gençler arasında yaygınlaştırılmaya çalışılıyor. Türk satrancı olarak da adlandırılan atalardan miras mangala oyunu, her yaştan insanın zevkle oynayabileceği bir oyun.

 

Hasan Fehmi Gökşen Spor Salonu üst katında yer alan Gençlik Merkezi’nde gerçekleştirilecek olan turnuvaya, liselerde öğrenim gören öğrenciler katılabilecek. Turnuvaya katılmak isteyenlerin, en son 21 Şubat 2011 Pazartesi günü saat 17.00’a kadar Gençlik Merkezi’ne bizzat gelerek kayıt yaptırmaları gerekiyor.

 

Turnuva sonucunda ilk üç dereceye girecekler için Çankırı Defterdarlığı Gelir Müdürlüğü tarafından verilecek ödüller ise şöyle: Turnuva birincisine 200 TL, ikincisine 150 TL, üçüncüsüne 100 TL.

 

Mangala Nasıl Oynanır?

 

Oyun; Mangala tahtasında 48 taş ve 2 oyuncu ile oynanır. Her oyuncunun amacı hazinesinde en az 25 taş toplamaktır. Bunu yapabilen oyuncu oyunu kazanmış olur. Mangala tahtası 12 adet çukur ve oyuncuların kazandıkları taşları koymaları için 2 adet hazineden oluşur. Oyuncuların tarafındaki 6’şar çukur ve her oyuncunun sağ tarafındaki 1 hazine, o oyuncuya aittir. Her oyuncunun 24 adet taşı vardır. Taşlar çukurlara 4’er adet olmak üzere dağıtılır. Kurayla oyuna başlayan ilk oyuncu kendi tarafındaki çukurlardan herhangi birinde bulunan 4 adet taşı alır ve taşların birini aldığı çukura bırakır. Geri kalan taşları, başladığı çukurun sağ tarafına doğru (saat yönünün tersine) her bir çukura birer tane bırakmak suretiyle ilerler ve elindeki taşları bitirir. Kendi çukurunda bir taş kalan oyuncu bu taşı o çukurun sağındaki çukura taşıyabilir. Oyuncular ellerindeki taşları dağıtırken sadece kendi hazinelerine taş bırakabilirler, rakip tarafın hazinesine taş bırakamazlar. Oyuncunun elindeki son taş hazinesine denk gelirse oyuncu bir kez daha oynama hakkını elde etmiş olur. Oyuncular, ellerindeki taşları kendi sıralarındaki çukurlar ve hazineden sonra rakip tarafın sırasındaki çukurlara da dağıtmaya devam edebilirler. Oyuncunun elindeki son taş, rakip tarafın herhangi bir çukurundaki taşların sayısını çift (2, 4, 6, 8…) yaparsa, oyuncu o çukurdaki tüm taşları alarak kendi hazinesine koyar. Hamle sırası karşı tarafa geçer. Oyuncunun elindeki son taş, kendi sırasındaki boş bir çukura gelirse oyuncu hem bu taşı, hem de o çukurun karşısındaki rakibinin çukurundaki bütün taşları kazanır ve kendi hazinesine koyar. Hamle sırası karşı tarafa geçer. Oyunculardan herhangi birinin sırasındaki taşlar bittiğinde oyun sona ermiş sayılır. Oyunculardan birinin sırasında taş kaldı ise, o taşlar karşı tarafın hazinesine koyulur. Oyunun bitimiyle oyuncuların hazinelerindeki taşlar sayılır ve hazinedeki taş sayısı 25 ya da daha fazla olan oyuncu oyunu kazanmış olur. Yeni oyunu bir önceki oyunun galibi başlatır. Her iki oyuncunun da hazinelerinde 24’er taş olması durumunda oyun berabere bitmiş sayılır. Bu durumda bir önceki oyunun galibi, yeni oyunu başlatır. Toplam 5 set oynanır.

 

 

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner304