banner198

Zaman Ekonomi yazarının gözüyle Çankırı

Zaman Ekonomi yazarının gözüyle Çankırı

Zaman Ekonomi yazarının gözüyle Çankırı
banner145

Zaman Gazetesi ekonomi yazarı İbrahim Öztürk, bugünkü köşesini Çankırı’ya ayırdı. “Geçmişe yaslanıp geleceğini arayan Çankırı” başlıklı yazısında Çankırı’yı anlatan Öztürk,” Çankırı’ya gitmeyenler herhalde taa Anadolu‘nun içlerinde, bozkırlarda, kaybolmuş bir yer ‘gibi algılar. Öyle değil. Gidince ben de yanıldığımı anladım. “diyor.

 

Bir ekonomist gözüyle ilginç tespitlerde bulunan Öztürk’ün işte o yazısı:  

 

Çankırı’ya gitmeyenler herhalde taa Anadolu‘nun içlerinde, bozkırlarda, kaybolmuş bir yer ‘gibi algılar. Öyle değil. Gidince ben de yanıldığımı anladım. Kadim çağların bu şehri aslında çok yakın. Türkiye’de hava ve kara ulaşımı gelişti, bir yerlere ulaşmak hiç de zor değil. Bir kere Çankırı, Ankara’nın hemen yanı başında Sabah gidip, akşam dönülebilir. Yeni teşvik sisteminde 5. Bölümde bulunuyor. Çok büyük destek var. Kütahya’ya tayini çıkan Sanayi İl Müdürü Şaban Küçükgümrah, kafalardaki ‘uzak’ imajını yıkmak için yeni kurulmakta olan organize sanayi bölgesinin (OSB) adını da bu yüzden ‘Çankırı Yakın kent OSB’ olarak koymuş. OSB şu sıralar hareketli günler geçiriyor.

 

Bir kere şu kesin ki; ağlamayan çocuğa meme yok. Şehirler ve bölgeler de birbirleriyle kıyasıya yarışmayı öğrenmeli. Bir konferans için gittiğimde tanıştığım Çankırı Valisi Vahdettin Özcan Bey’i kabına sığmayan bir yapıda buldum. Vilayet yeni bir farkındalık ve ivme kazandırmak için hemen her yolu deniyor. Anlayacağınız Çankırı’nın en büyük ‘teşviki’ bizzat Vali Bey’in kendisi Ancak Çankırı dışındaki zengin Çankırılılar da artık topa girmeli. Zira her şey sahiplenmeye, hamiliğe bağlı, Nitekim 27-30 Eylül tarihlerinde Vali Bey’in yoğun çabaları ile İstanbul ‘da düzenlenen Çankırı Tanıtım Günleri kapsamında ki’ Yatırım Zirvesinde’ konuşma yapmak için gittiğimde, Japonların (Sumilomo) araba lastiği üretmek için Çankırı’da toplamda 500 milyon dolarlık büyük bir yatırım kararı aldığını öğrendim. Peki, Çankırı da nereden çıktı? Çünkü teşvikler harika, Vali her konuda adeta mokasenlerini giyip sahaya inmiş Bölgede PETLAS gibi alanında dev bir araba ve uçak lastiği üreten fabrikanın birikimi var. Böyle kuruluşlar rakip değil birikimden istifade edilecek, birlikte pazarı büyütecek bir refik, bir paydaş olarak görülmeli. Japonlar da bu sinerjiden yararlanacak .[ Ancak bu büyük yatırımı çekmek için OSB ‘nin gerekli altyapısını tamamlanmasa, yani doğalgazın, kesintisiz elektriğin, suyun, yolun temin edilmiş olması gerekiyor, fizibilite çalışmasını yapan Japonlar, 2015 ‘in ortalarında üretime geçebilmek için bu taahhütlerin bir an önce yerine getirilmesini bekliyorlar. Bu yüzden Bakanlık 2013 bütçesine altyapı ile ilgili ödeneği koymak için acele etmeli. Sırf gaza verilen sözler yerine getirilmez de yatırım kaçarsa gerçekten hayıflanırım.]

 

Çankırı tuz mağarası kesinlikle artık turistik bir destinasyon. Zaten bölgede çok sayıda tarihi mekan var. Baktım, kaldırımları her iki yakası kavun dolu. Ücretler, alıcısı olmayan bu malı adeta birbirine satmaya çalışıyorlar. Oysa bu kavunun çok hoş ve farklı bir lezzeti var.

 

İstanbul’da aradığınız bulamazsınız. Üretim kalitesi artırılmalı Çankırı, kavununda da elmasını da etkinlikle pazarlanıp büyük şehirlerde buluşturulmalı. Keza, yeşil kart uygulaması nedeniyle, işsizliğin yüksek olduğu şehirlerde emek sıkıntısı çekiyorlar, iyi mi? Bir an evvel yeşil alınabilmesi, İŞKUR’ un beceri kurslarına gidip, meslek öğrenip, sertifika edinilmesi şartına bağlanmalı Cıvıl cıvıl yükselen Karatekin Üniversitesi ile şehir etkin işbirliğine gitmeli. Birkaç büyük yatırımla şehirde bir tane işsiz kalmaz. Ama sinerji için takımı sahaya bekliyoruz.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER