banner198

Çankırı’da Kalp krizi geçiren hastalar yandı! İlçelerde test kiti dahi yok...

Çankırı’da Ocak ayı başından itibaren birçok ilçe hastanesinde Kalp krizi geçiren kişileri tespit etmeye yarayan Troponin testi yapılamıyor.

Çankırı’da Kalp krizi geçiren hastalar yandı! İlçelerde test kiti dahi yok...
banner145

Çankırı’da Ocak ayı başından itibaren birçok ilçe hastanesinde Kalp krizi geçiren kişileri tespit etmeye yarayan Troponin testi yapılamıyor.

Çankırı Postası Haber Merkezimizin edindiği bilgilere göre; göğüs ağrısı şikâyetiyle acil servislere gelen hastalara uygulanan ve Kalp krizinde yaşam kurtaran Troponin testinin ilçe hastanelerinde yapılamadığı ortaya çıktı. Ocak ayı başından itibaren baş gösteren malzeme ve cihaz eksikliği had safhaya ulaştı. Test kiti ve cihazının olmadığı bir çok ilçe hastanesi acil servisinde hastanın durumunun kesin olarak belirlendiği testlerin halen yapılamadığı öğrenildi.

Şabanözü’nde firma cihazı söküp gitmiş

Şabanözü Devlet Hastanesinde daha önce hizmet veren firmanın Ocak ayı başında test cihazını söküp götürdüğü de edinilen bilgiler arasında yer alıyor.

Ağrısı olan Çankırı’ya sevk ediliyor -

Kalp krizinin teşhisinde altın bir yöntem olarak görülen testin yapılamaması nedeniyle acil servislere başvuran hastaların 112 acil ekiplerince kabul edilerek Çankırı Devlet Hastanesine sevk ediliyorlar. Acil servislerin hayat kurtarma da en önemli malzemesi olan test kitlerinin ne zaman ihale edilerek temin edileceği ise bilinmiyor.

Beceriksiz yönetim hala koltuğunda oturuyor!

Çankırı sağlığında yaşanan başıbozukluk dolayısıyla daha öncede defalarca haber yaptığımız Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya’nın beceriksiz yönetimine rağmen koltuğunu koruması ise dikkatlerden kaçmıyor. Sarıkaya,  daha öncede Çankırı Ağız Diş Sağlığı Merkezinde malzeme eksikliği nedeniyle aylarca hastalara bir çok alanda hizmet verilememesinin baş mimarıydı.  Kamuoyunda oluşan yoğun tepkilerin ardından Sarıkaya, Ağız Diş Sağlığı Merkezinde diş protezi takılması gibi işlemlerin başladığını duyurmuştu. Kardiyoloji alanında altın standart haline gelen test kitlerinin zamanında temin edilerek eksikliğin giderilememesi ise Çankırı insanın hayatının ne kadar ucuz olduğunu gözler önüne seriyor.

Kalp krizi teşhisinde Troponin T ne kadar önemli? -

Kalp krizinin teşhisinde Troponin T adı verilen bir test artık yaşam kurtarıyor. Sadece kalp kasında bulunan bir protein grubu olan troponinler kalbin besleyici damarları tıkanıp, kalp kası hücrelerinde hasar oluştuğunda kana geçiyorlar. Troponin T adlı molekül kana geçtiğinde geliştirilen test sistemi ile kolaylıkla saptanabiliyor.

Bilim adamları kalp krizi geçiren hastalarda her zaman EKG değişiklikleri ortaya çıkmadığını ama troponin T testinin kalp kası hasarını güvenilir biçimde ortaya koyduğunu belirtiyorlar.

Hastanede Kalma Süresi Daha Kısa

Kanında Troponin T yüksek olmayan hastaların hastanede daha kısa kaldığına dikkat çekiliyor. Troponin T değerleri yüksek olmayan hastalar daha kısa sürede taburcu ediliyor.

Çankırı Postası

Güncelleme Tarihi: 09 Şubat 2022, 10:17
YORUM EKLE
YORUMLAR
Ilgazlı
Ilgazlı - 2 yıl Önce

Geçen bi yakınımı hastaneye götürdük doktorlar bi türlü karar veremedi, test yok demişlerdi demekki bu testti. Canım Ilgazım ne hale geldi

KURTULUŞ
KURTULUŞ - 2 yıl Önce

liyakat liyakat liyakat.

Çankırı
Çankırı - 2 yıl Önce

Vekillere selam olsun, herşeyin ithalini kullanırsınız ama, oy zamanı biz yerliler gereken cevabı demokratik zeminde vereceğiz.

Halk
Halk - 2 yıl Önce

Şimdi buradan yazarız oyun bozanlık yapar bizide mahkemeye verir sayın editör

Durmaz
Durmaz - 2 yıl Önce

Malesef liyakatsiz insanların kukla müdür olarak atanması sonucu bütün bunlar

Emin
Emin - 2 yıl Önce

Tespit edilse nolacak... Adam kalp krizi geçiriyor kırıkkaleye yolluyorlar. Anjiyo bile yapılmıyor.

SIRADAKİ HABER