banner198

Çerkeş çayında çevre felaketi

Kimyasal madde yüklü tanker kontrolden çıkarak Çerkeş çayına uçtu. Kazada tanker sürücüsü hayatını kaybederken kimyasal maddenin karıştığı çayda balık ölümleri yaşandı.

Çerkeş çayında çevre felaketi
banner145

Kimyasal madde yüklü tanker kontrolden çıkarak Çerkeş çayına uçtu. Kazada tanker sürücüsü hayatını kaybederken kimyasal maddenin karıştığı çayda balık ölümleri yaşandı.

Kaza, saat 09.00 sıralarında İstanbul- Samsun D-100 Karayolu Karabük- Çankırı il sınırında İsmetpaşa mevkindeki Musaefendi Köprüsü’nde meydana geldi. Çankırı yönüne giden Özcan Tunalı (47) yönetimindeki 77 DD 659 plakalı kimyasal madde yüklü tanker, sürücüsünün kontrolünü kaybetmesi sonucu yaklaşık 10 metreden Çerkeş Çayı’nda tren yolu köprüsü ayağına devrildi. Düşme sırasında tanker basıncın etkisiyle patladı ve tankerde bulunan kimyasal madde çaya karıştı.

İhbar üzerine bölgeye AFAD, UMKE, itfaiye, jandarma ve polis ekipleri sevk edildi. Ekipler, özel kıyafetler giyerek tankere yaklaştı. Tankerin altında kalan sürücü Özcan Tunalı’nın öldüğü belirlendi. Kimyasal maddenin döküldüğü alanda ise çok sayıda balık ölümleri yaşandı. Yapılan incelemenin ardından Özcan Tunalı’nın cesedi Eskipazar Devlet Hastanesi’nin morguna kaldırıldı.

Jandarma ve polis ekiplerinin cep telefonuyla ulaştığı firma yetkilisinden, tankerin taşıdığı kimyasal maddenin su arıtmada kullanılan ‘Demir 3 Klorür’ olduğunu öğrendi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Karabük İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri, bölgeye gelerek çalışma başlattı. Çerkeş çayı Çankırı sınırlarından geçerek 2 kilometre ötede Gerede çayı ile birleşerek Hamamlı köyünden itibaren Soğanlı çayını oluşturuyor. Karabük sınırlarına ulaştıktan sonra tekrar Çankırı sınırları boyunca yörelerine göre Akbaş, Melan gibi değişik isimleri ile Çerkeş ve Bayramören ilçerinden geçtikten sonra Araç istikametinde yoluna devam ediyor. Bu açıdan kazaya bakıldığında meydana getirdiği çevresel felaketin kilometreler boyunca uzanan ve bir çok tarım ve yerleşim yerine vereceği zarar henüz bilinmiyor.

Karabük Valiliği çaya yaklaşmayı yasakladı -

Karabük Valiliği, köprüden düşen tankerden kimyasal madde sızmasına ilişkin, çay boyunca koruma hattı oluşturulduğunu bildirdi.

Çay boyunca koruma hattı oluşturulduğu vurgulanan açıklamada, “Oluşturulan bu hat boyunca Valiliğimizce ikinci bir duyuru yapılana kadar, söz konusu çaydan hayvan sulanmaması ve bunun içme suyu olarak kullanılmaması büyük önem arz etmektedir. Vatandaşlarımızın yüzme, balık avlama ve benzeri nedenlerle oluşturulan hat boyunca su ile temas etmemeleri, çay içerisinde ölmüş balıkların vatandaşlarımız tarafından toplanmaması ve tüketilmemesi gerekmektedir. Kirlenme nedeniyle çaya akış istikametine göre, çevre il ve ilçeler ile ilimiz tüm resmi kurum ve kuruluşların ve köy muhtarlıklarımız bilgilendirilerek gerekli önlemler alınmıştır” denildi.

Çankırı Postası

Güncelleme Tarihi: 30 Ağustos 2018, 02:49
YORUM EKLE
YORUMLAR
Salih Yalçın
Salih Yalçın - 6 yıl Önce

Akan çay belli yerlerde makinalarla kazılacak derin çukurlara saptırılıp zehirli su dinlendirilerek zehir çökeltilebilir.
Melan çayına karışmadan yapılabilirdi, hiç olmazsa karışım zayıflatılırdı.
Geçmiş olsun.

SIRADAKİ HABER

banner304