banner198

Köylerde çöp öbekleri oluştu! Kokudan geçilmiyor...

tatilcilerin köylerde kestiği kurbanlardan arta kalan organları gömmek yerine bilinçsiz bir şekilde rastgele çöpe atması sonucunda köyler kokudan girilmez hale geldi.

Köylerde çöp öbekleri oluştu! Kokudan geçilmiyor...
banner145

Dokuz günlük Kurban Bayramı tatilinde köylerine akın eden gurbetçiler, ilçe ve köylerin nüfusları adeta4-5’e katladı. Vatandaşların kestiği kurbanlardan arta kalan organları gömmek yerine bilinçsiz bir şekilde rastgele çöpe atması sonucunda köyler kokudan girilmez hale geldi. Kaymakamlıklar tarafından toplanan çöplerin tatilin araya girmesi ve memur anlayışı ile toplanamaması yüzünden köylerde çöp öbekleri oluştu. 

Bayramın 1’inci gününden itibaren poşetlerle kurbanın bazı iç organları ile birlikte köylerde gelişi güzel bir şekilde atılması virüs yayılması açısından tehlikeli bir boyuta geldi. Sosyal medya hesaplarında tepki gösteren köy halkı, muhtardan etrafa yayılan kötü kokuya çözüm bulunmasını istedi.

Çöpler sağlıklı şekilde toplanamıyor -

Öte yandan Çöp Hizmet Birliği Tarafından Süleymanlı’da Kurulu bulunan Katı Atık Bertaraf tesisi 2013 yılında şaşalı törenle açılmasına rağmen henüz faaliyete girmedi. Köy ve mahallelerden toplanan çöpler genelde ilçelere 2 kilometre mesafelerde oluşturulan çöplüklerde vahşi depolama yöntemi ile depolanıyor.  Sonuç olarak köylerden getirilen hayvansal atıklar ilçe çöplüklerinde toplanması da sorunu daha da büyütmekten öteye geçemiyor. Çünkü gömülmeyen hayvansal atıklar bakteri üremesi sonucunda leş kokusunun havaya karışarak insanlara bulaşmasına, toplum sağlığını tehlikeye sokmaya devam edecek.

Böyle ibadet olur mu? -

Konu ile ilgili görüşünü aldığımız bir yetkili,  insanların dini vecibelerini yerine getirirken kurbandan kalan artıkları gelişi güzel bir şekilde poşete içerisine koyup açık alanlara atmasına tepki gösterdi. Böyle ibadet olmayacağını, geçmişte olduğu gibi herkesin kendi kurbanı için kuyu kazıp arta kalanları gömmesi gerektiğini aktardı. Toplum sağlığını tehlikeye atarak Kurban ibadetini yerine getirilmiş olmayacağını belirtti.

Mide bulantısı, ishak vakları tavan yaptı –

Bayram sonrasında ise ishal ve mide bulantısı şikayeti ile hastaneye başvuranların sayısında artış gözlendi.

İlçelerde ise modern yeni yeni modern mezbahaneler kurulması, olmayanlarda çöplerin toplanması nedeni ile ciddi sorunlarla karşılaşılmadı.

Çankırı Postası

Güncelleme Tarihi: 01 Eylül 2018, 03:36
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner304