banner306
banner198

Vali Ayaz Koranavirüs’ten Ölen Sayısını Açıkladı

Çankırı Valisi Abdullah Ayaz kameralar karşısına geçti ve Çankırı’da korona virüsten ölen hasta sayısını açıkladı.

Vali Ayaz Koranavirüs’ten Ölen Sayısını Açıkladı
banner145

Çankırı Valisi Abdullah Ayaz kameralar karşısına geçti ve Çankırı’da korona virüsten ölen hasta sayısını açıkladı. Çankırı Valiliğinde basın toplantısı düzenleyen Vali Abdullah Ayaz, Çankırı’da korona virüsüyle mücadelede gelinen son durumu gözler önüne serdi. Göreve geldiğinde Çankırı’da Korona’dan 7 ölüm gerçekleştiğine dikkat çeken Ayaz, bugün itibarıyla 159 hastayı virüs nedeni ile kaybettiklerini duyurdu. Vali Ayaz, kış aylarında tedbir ve denetimlerin artarak süreceğini bildirdi.  

Valilik Toplantı Salonunda yapılan toplantıya Vali Yardımcısı Şahin Bayhan, İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya ile İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Rifat Biber de katıldı.

Vali Ayaz, yeni tip Koronavirüs (Covid-19) salgınında Ülke genelinde bir artış olduğunu ifade ederek, “İlimizde de durum hassasiyetini koruyor. Halen vakalarda artış var. İstediğimiz noktaya bir türlü gelemedik. Zaman zaman iyileşmeler olsa daha önce de dediğim gibi; Zor iyileşiyoruz, çabuk kötüleşiyoruz. Maalesef süreçte böyle bir durum var. Bir kez daha söylüyoruz. Tedbiri elden bırakmamalıyız. En büyük silahımız da maske, mesafe, temizlik.” dedi.

Her Yaş Grubundan Hastamız Var -

İlimizde görünen en büyük problemin sosyalleşme olduğunu aktaran Vali Ayaz, basın mensuplarına hastalıktan etkilenenlerin yaş ve cinsiyet tablosunu paylaşarak, “Her yaş grubundan hastamız var. Hastalığın uğramadığı bir kitle veya kesim yok. Bu tabloda dikkat çeken bir durum var; 50 yaş üstü hasta sayımız çok yüksek. 65 yaş üstünü bir türlü koruyamıyoruz. Günlük vaka sayımız ne kadar düşük olursa olsun 65 yaş üstü hastamız mutlaka oluyor ve bunu bir türlü engelleyemiyoruz. Gençler yaşlılarımıza hastalık bulaştırıyorlar. Her gün pozitif çıkan hastalarımızı arkadaşlarımız arıyorlar. Nereden hastalık kaptıklarını bulmaya çalışıyoruz. Hastalarımızın bir kısmının sosyal hayatları neredeyse yok. Sadece komşuları, çocukları ve torunlarıyla görüşüyorlar. Yine söylüyoruz. Sosyal hayatımıza ara vermemiz gerekiyor. Eğer sosyal hayata devam edeceksek tedbirli olmamız gerekiyor. Büyüklerimizi bir süre görmemek ömür boyu görmemekten daha iyidir.” diye konuştu.

İlimizde Hastalık En Çok Aile İçinden Bulaşıyor -

Aile içi bulaş oranının ilimizdeki bulaş oranının neredeyse yarısı olduğunu açıklayan Vali Ayaz, buradaki en önemli sebebin de aile içi iletişim, sosyalleşme, ziyaretlerin devam etmesi ve benzeri şeyler olduğunu ifade etti. Vali Ayaz şunları söyledi: “Yaptığımız toplantılarda pozitif vakaların hastalığı nereden kaptığını değerlendirip en yüksek olan kaynağı tespit etmeye çalışıyoruz. Ona göre önlemler almaya gayret ediyoruz. Aile içi bulaş oranı her zaman en yüksek çıkıyor. İş ortamı bir diğer risk. Bunun yanında bir diğer problem ise servisler. İlimiz genelinde 193 işçi servisi var. Bunların tamamına yaklaşık bir ay önce kamera takma zorunluluğu getirdik. Bunun biraz verimini aldık ancak önümüzdeki dönemde daha iyi sonuçlar alacağız. Denetimlerimizi de bu kameralar üzerinden yapıyoruz.  Maske takmadan yolculuk yapan olursa bunu kameralar üzerinden tespit edip gerekli cezai işlemi uyguluyoruz.”

Denetimler Kış Aylarında Daha Yoğun ve Farklı Olacak -

Sıklıkla gerçekleştirilen denetimleri kış aylarında daha da yoğun bir şekilde yapacaklarını açıklayan Ayaz şunları söyledi: “Denetimlerimize bir kış formatı vereceğiz. Kış aylarında dikkatimiz daha çok kapalı ve kalabalık alanların üzerinde olacak. Kafeler, kahvehaneler ve resrotanlar gibi yerlere artık günlük uğruyoruz ve uğramaya devam edeceğiz. Yaklaşan mevsim değişikliğiyle beraber denetimlerimizde de bir değişiklik olacak. Önümüzdeki süreçte en büyük korkumuz gribal enfeksiyonların da başlamasıyla beraber hastanenin de yoğunluğu artacak. Kapalı alanlar kış aylarında daha fazla tercih edilecek ve buralarda havalandırma konusunda sıkıntılar yaşanacak. Bu ve benzeri sebeplerle kış aylarında bulaş riski daha da artacak. Bu nedenlerden dolayı vaka sayımızı düşürerek kışa girmeliyiz. Mevcut vaka yüküyle kışa girmek istemiyoruz.

Çankırı’da bu Güne Kadar Covid-19 Sebebiyle Vefat Edenlerin Sayısı 159 -

Halen hastanemizde hem serviste hem yoğun bakımda hastamız var. Vefat sayımız da bu gün itibariyle 159. Ben 18 Haziran’da göreve geldiğimde vefat sayımız 7 idi. İlimiz genelindeki vefat sayısı Kurban Bayramından sonra bir çığ şeklinde büyüdü. Artışı yavaşlattık ama yine de devam ediyor. Büyüklüğüne göre çok vaka üreten ilçelerimiz de var. İstediğimiz düzeyde olmayan ilçelerimiz var. İlçelerimizde konuyla ilgili toplantılar yaptık, yapmaya devam ediyoruz. Bu konuyla ilgili denetim, takip ve analizlerimize devam edeceğiz.”

Bu Güne Kadar Uygulanan Ceza Miktarı 1 Milyon 613 Bin 37 Tl

 Salgın sürecinde alınan tedbirlere uymayan kişi ve kuruluşlara kesilen ceza miktarını da açıklayan Ayaz, “Bu güne kadar uyguladığımız ceza miktarı toplamda 1 Milyon 613 bin 37 TL’dir. Tekrar söylüyoruz. Bizim amacımız ceza yazmak değil. Denetimlerimizi her zaman yapıyoruz. İlimizde gitmediğim cadde kalmadı. Bu denetimlerde esnaflarımızla, vatandaşlarımızla konuşmalarımız genelde rehberlik mahiyetinde oluyor. Fakat tedbirlere uymamakta ısrar edenlere ceza uyguluyoruz. Kesilen cezaların yüzde 20’si tahsil edildi. Diğer kısımlarla ilgili tahsilat da devam ediyor” dedi.

Ayaz, açıklamaların ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Soru cevap bölümünden sonra basın mensuplarına maske dağıtıldı. Toplu hatıra fotoğrafı çekimiyle birlikte toplantı sona erdi.

petshop

Çankırı Postası

Güncelleme Tarihi: 28 Ekim 2020, 22:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner304