banner198

“12 Eylül darbe anayasası bu millete kambur”

Türkiye 12 Eylül 1980 askeri darbesinin 33. yıldönümüne girerken o dönemde darbenin akabinde yapılan askeri anayasal değişiklikleri ve kurumları içerisinde barındırmaya devam ediyor

“12 Eylül darbe anayasası bu millete kambur”
banner145

Bugün 33. yılına giren 12 Eylül 1980 askeri darbesinin sorumluları yargılanırken darbenin ardından cuntacıları korumak için yapılan darbe anayasası ise hâlâ yürürlükte duruyor. Yeni anayasa çalışmaları kapsamında ele alınan askeri darbenin kalıntıları ortadan kaldırılmaya ve sivil anayasa oluşturulmaya çalışılıyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Anayasa Uzlaşma Komisyonu Başkanvekili İdris Şahin ve Komisyon Sözcüsü İsmet Su 1980 darbesinin ürünü olan 1982 Anayasa’nın günümüzdeki kalıntılarını ve yeni anayasa çalışmaları hakkında gazetemize konuştu. 

ŞAHİN: “12 EYLÜL’ÜN VESAYET REJİMİ ANAYASAYLA GENLERE İŞLENDİ”

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu Başkanvekili ve AK Parti Çankırı Milletvekili İdris Şahin, 12 Eylül darbesinin izlerini silmeye çalıştıklarını belirterek, “Darbe mi? Bir daha asla! Bu bir slogandır. Biz bu sloganla TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu olarak yola çıktık. Buna dayalı bir çalışma yaptık ve ben bu komisyonun sözcüsüydüm. Çok kapsamlı bir rapor hazırlayıp TBMM’ye de sunduk. Bizim orada gördüğümüz hadise şudur ki; Millet adına çok büyük bir yıkım. Özellikle gerek 1960 darbesi gerek, 1971 muhtırası gerekse 12 Eylül 1980 darbesi sonrasında vesayet kurumları ilmek ilmek, motif motif işlenmek suretiyle örülmüş. Buna sebep ülkemizin üzerinde bir karabulut haline dönüşmüştür. Uzunca yıllardır kurmuş olduğu vesayet rejimi ile milletin üzerinden bir nevi buldozer gibi, tank gibi geçmiştir. Milletimizin diniyle, diyanetiyle, inanç ve özgürlüğüyle her şeyle ilgilenmez noktaya gelmiş ve onun kurmuş olduğu vesayet kurumları. Tabi ki son 10- 12 yıldır ülkemizde ki demokratikleşme hamleleri AB uyum süreci kapsamında yapılan bir takım değişikliklerle 12 Eylül darbe anayasası özellikle 12 Eylül 2010 referandumunda bir şekilde budandı, ama tamamı ile izleri ortadan kalkmış demek mümkün değil. Çünkü 12 Eylül sonrasında yapılan anayasal değişiklerle bu milletin genlerine işleyecek vesayet rejimine kadar kurgulanmış” dedi.


12 Eylül darbe anayasasının hiçbir izi kalmayacak şekilde bu ülkeden kaldırılması, silinmesi gerektiğini ifade eden Şahin, “Bunun içinde sivil, inisiyatifin ön plana çıktığı tamamen toplumsal mutabakatla gerçekleştirdiği bir anayasa için bu uzlaşma komisyonu var. Şu anda da çalışmalarına bütün hızıyla devam ediyor. Bizim beklentimiz ve inancımız milletin yüzde 95’ini temsil ettiğini düşündüğümüz parlamentodaki çoğunlukla bu sivil anayasa gerçekleşecek. Eğer bu sivil anayasa gerçekleşmezse hiçbir şekilde tamamen darbe anayasasının ortadan kalkmaz. Bir şekilde bugün olduğu gibi kalıntılarıyla karşımıza çıkar. 12 Eylül darbe anayasası yaşattığı psikolojik travmalar ve demokratikleşmenin önünde engel olduğu için bu milletin, bu devletin sırtındaki bir kambur” dedi.

 

ŞUAYİP ALABAY / AKİT

Çankırı Postası

Güncelleme Tarihi: 15 Aralık 2017, 04:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER