Çankırı Ziraat Odası Başkanı Başkanı Nejat Gamzeli, buğday alım fiyatının güncellenmesi talebinde bulundu.

Çankırı Ziraat Odası Başkanı Başkanı Nejat Gamzeli, Çankırı Ziraat Odası’nda çiftçilerle birlikte düzenlediği basın toplantısında Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından duyurulan 2024 yılı hububat alım fiyatlarını değerlendirdi. Basın toplantısı sonundan çiftçiler ellerindeki dövizleri objektiflere göstererek kamuoyuna mesajlarını sundu.

Buğday fiyatlarının ülkede üretim yapan hemen her çiftçiyi doğrudan ilgilendirdiğini belirten Gamzeli, açıklanan fiyatların çiftçileri hüsrana uğrattığını bildirdi.

Çerkeş’te nakliyeciler kooperatifinin temelleri atılıyor Çerkeş’te nakliyeciler kooperatifinin temelleri atılıyor

“Emeğimizin, alın terimizin karşılığı bu değildir.”

Gamzeli, fiyatın, birlik tarafından kilogram başına 10 lira 87 kuruş olarak tespit edilen işaret ederek, şu ifadelere yer verdi:

Enflasyonun yüzde 80 olduğu bir dönemde buğdaya yüzde 12, arpaya ise yüzde 3 artış çiftçinin emeğine revamıdır? Bu fiyat neye göre açıklandı? Geçen yıl mazot 19 TL'ydi, 9 TL'ye buğday sattık. Bu sene mazot 42 TL bu nasıl artış, bu nasıl orantı? Maliyet artışları hiç mi dikkate alınmadı? Emeğimizin, alın terimizin karşılığı bu değildir.”

"Buğday fiyatları acilen revize edilmeli"

Çiftçilerin açıklanan buğday fiyatları ile sürdürülebilir üretim yapması mümkün olmadığına dikkat çeken Gamzeli, şunları kaydetti:

"Son 10 yılda buğday ekim alanlarında yüzde 13,7 azalma görülüyor. TÜİK verileri hububatta toplam üretimin geçen yıla göre yüzde 5,4 azalacağını, bu azalma buğday üretiminden kaçış olduğunu gösteriyor. Fiyat revize edilmezse, bu yıl çiftçilerimiz buğdaydan ailesinin geçimini sağlayacak geliri elde edemeyecek, üretimden daha fazla kaçacak."

“Çankırı’da yüksek oranda rekolte düşüklüğü olacağı tahmin ediliyor”

Bitkinin ihtiyaç duyduğu dönemde yağışların yetersiz kaldığını belirten Gamzeli,“Yaptığımız arazi kontrollerinde buğday, arpa ekili alanların büyük bir kısmında kuraklığa bağlı olarak kuruma vardır. İlimiz genelinde yüksek oranda rekolte düşüklüğü olacağını tahmin etmekteyiz. Çoğu arazimiz biçilemeyecek durumdadır. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile görüşerek durumu anlattık. Talebimiz üzerine İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce arazi kontrolleri yapılmaktadır. TARSİM yetkilileri ile görüştük. İlimizde kuraklık olduğunu ilettik. TARSİM yetkilileri arazilerimizde tespit çalışmaları yapıyor. İlimiz Çiftçisi kuraklığın vereceği kaybı, zararı düşünürken, bir de açıklanan düşük alım fiyatı bizleri hüsrana uğratmıştır.” ifadelerini kullandı.

“TMO ödeme takvimini acilen değiştirmeli “

TMO’nun ödeme takvimini değiştirmesi gerektiğine vurgu yapan Gamzeli, açıklamasını şu ifadelerle noktaladı:

“Bu yıl TMO alımlarında ürün bedeli ödemeleri 45 gün içerisinde yapılacak. Çiftçimiz mazot parası, gübre parası, biçer parası ödeyecek, Kredi taksiti var ödeme yapacak.

Çiftçimiz bu şartlarda 45 gün bekleyemez. Üretici mahsulünü piyasaya açıklanan fiyatın çok altında vermek zorunda kalacaktır. TMO’nun ürün bedellerini 45 günde ödeyecek olması 'buğdayı bana getirmeyin' anlamına geliyor. Hem fiyatın düşük olması hem de ödemenin geç olması ‘’TMO'nun buğday almama politikası’’ uygulayacağını gösteriyor. TMO ödeme takvimini acilen değiştirmeli, alımlarda çiftçinin hesabına ürün bedelini peşin aktarmalıdır. Enflasyon rakamları çiftçiye zarar ettirmekle düşmez. Türkiye ekonomisinin toparlanması ve kendine gelmesi için üretim anlayışına sahip olması, bu anlayışı güçlendirmesi için de, çiftçilerimizin desteği ile beraber yapılacak politikalar belirleyecektir.”

Editör: Ercan Şeker