Çankırı’nın kültür ve sanat hayatında yaklaşık 20 yıldır yer alan Cuma Şiir Akşamları, yeni bir kitapla edebiyat dünyasına kazandırıldı.
Çankırı Yazarlar ve Sanatçılar Derneği (ÇAYASAD) tarafından sürdürülen şiir buluşmalarının kitaplaştırıldığı çalışma, geleneğin üçüncü kitabı olma özelliğini taşıyor.
Geçtiğimiz sezon Çankırı Öğretmenevi’nde her cuma akşamı gerçekleştirilen buluşmalarda, Türk edebiyatının farklı dönem ve akımlarından şairlerin hayatları, sanat anlayışları ve eserleri ele alındı. Programların ardından belirlenen haftanın temasına uygun şiirler kaleme alan ÇAYASAD şairleri, eserlerini katılımcılarla paylaşarak değerlendirmelerde bulundu.
Zaman içerisinde yalnızca şiir okumalarının yapıldığı bir etkinlik olmaktan çıkan Cuma Şiir Akşamları; okuma, inceleme, yazma, paylaşma ve değerlendirme aşamalarının birlikte yürütüldüğü bir şiir atölyesine dönüştü. Geçtiğimiz sezon boyunca yaklaşık 300 şiir kaleme alındı.
Şiirlerin bir bölümü kitapta yer aldı
Ortaya çıkan şiirlerin bir bölümü “ÇAYASAD Şiir Akşamları” adlı kitapta bir araya getirildi.
Kitapta Ahmet Enes Özen, Ahmet Kurt, Çetin Kaptan, Ensar Durlanık, Ethem Yenigürbüz, Fuat Kabacı, Kalbinur Arslan, Muhammed Samed Arslan, Muhittin Tekmen, Murat Yıldırım, Münevver Özen, Müyesser Yayılkan, Sadık Softa, Ümran Karatepe ve Yüksel Arslan’ın şiirleri yer aldı.
Kitabın editörlüğünü Yüksel Arslan üstlenirken, tasarım ve baskı çalışmaları Çankırı’da Kayıkçı Matbaacılık tarafından gerçekleştirildi.
Eser, bir yandan geçtiğimiz sezon ortaya konulan şiir çalışmalarını kayıt altına alırken, diğer yandan yaklaşık 20 yıldır sürdürülen Cuma Şiir Akşamları geleneğinin günümüzdeki devamlılığını da belgeledi.
Yeni sezon ekimde başlıyor
ÇAYASAD şairleri, Cuma Şiir Akşamları buluşmalarına ekim ayının ilk haftasında yeniden başlayacak.
Yeni sezonda da Türk edebiyatının farklı dönemlerinden şairlerin hayatları ve eserleri ele alınacak. Belirlenen temalar doğrultusunda şiirler kaleme alınarak şairlerin eserleri birlikte değerlendirilecek.
“Bu geleneği geleceğe taşımak istiyoruz”
ÇAYASAD Başkanı Murat Yıldırım, Cuma Şiir Akşamları’nın yaklaşık 20 yıldır devam eden önemli bir kültür ve sanat buluşması olduğunu söyledi.
Şiir Akşamları’nın zaman içerisinde yalnızca şairlerin bir araya geldiği bir toplantı olmaktan çıktığını belirten Yıldırım, “Şiir Akşamları, şairlerimizin bir araya geldiği bir toplantının ötesinde, birlikte okuduğumuz, yazdığımız, paylaştığımız ve değerlendirdiğimiz bir şiir ortamına dönüştü. Geçtiğimiz sezon yaklaşık 300 şiirin ortaya çıkması bunun en güzel göstergesidir.” dedi.
Yıldırım, şiirlerin bir bölümünün üçüncü kitapta okuyucuyla buluşturulmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Bu şiirlerin bir bölümünü üçüncü kitabımızda okuyucuyla buluşturmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Emeği geçen bütün şairlerimize, editörümüz Yüksel Arslan’a ve kitabın tasarım ve baskısını gerçekleştiren Kayıkçı Matbaacılık’a teşekkür ediyorum. Amacımız, 20 yıllık bu şiir geleneğini yeni şairler ve yeni şiirlerle geleceğe taşımaktır.” ifadelerini kullandı.




