banner198

Çankırı Karatekin Üniversitesi şehirden kovuluyor mu?

Çankırı Karatekin Üniversitesi kurulduğu tarih olan 2007 yılından buyana kullandığı Cumhuriyet Mahallesinde PTT kurumuna ait olan binayı boşaltmaya hazırlanıyor.

Çankırı Karatekin Üniversitesi şehirden kovuluyor mu?
banner145

Çankırı Karatekin Üniversitesi kurulduğu tarih olan 2007 yılından buyana kullandığı Cumhuriyet Mahallesinde PTT kurumuna ait olan binayı boşaltmaya hazırlanıyor.

Esnaf açısından ağır bir ekonomik darbe yemesine yol açacak gelişmeyle ilgili siyasilerin bu ayrılışa dur demek için devreye girmesi bekleniyor.

Kurum kurumla mahkemelik oldu!

PTT kurumuna ait olan bina 2007 yılında temsili bir ücretle üniversiteye kiralanmıştı. PTT Genel Müdürlüğü aylık 5 bin TL kira ödeyen üniversiteden kurumun zarar ettiği gerekçesi ile aylık 100 bin TL kira ücreti istedi. İki kurum arasında anlaşmazlığa düşülmesi üzerine PTT, kiracısı Çankırı Karatekin Üniversitesine dava açtı. Mahkeme aylık 55 bin TL stopaj ve vergilerle 70 bin TL’yi bulan ücreti kiracının ödemesine karar verdi.

Kurtarma formülü sunuldu-

Haber Merkezimin edindiği bilgiye göre; üniversite kira sözleşmesinin dolayı Eylül ayında binayı boşaltacağını resmi yazı ile ilgili kuruma bildirdi. Binanın üniversiteye verilmesi karşılığında ise PTT’ye hazineden değeri ölçüsünde arazi verilmesi noktasında resmi yazışmalarla talepte bulunuldu.  Ancak bu taleple ilgili henüz bir neticeye ulaşılamadığı öğrenildi.  

Siyasilerin devreye girmesi bekleniyor-

Çankırı’da Üniversite kurulmadan önce ‘Yeter ki şehrimize üniversite kurulsun. Kendi binalarımızı vermeye hazır’ anlayışından gelinen noktada üniversitenin şehir içerisinden çıkartılmasına (kovulmasına) varan sürecin en ağır faturasını yine esnafa çıkmış olacak. Bu gidişe dur demek üzere siyasilerin devreye girerek bu sorunu çözmesi önemli. Ancak, son dönemde Çankırı’da bir çok kurumda yaşanan aksaklıklarla ilgili sorunlara ilgisiz kalınması dikkatlerden kaçmıyor. 

Esnafın can damarına darbe vurulur!

Yaklaşık bin kişinin eğitim gördüğü binanın boşaltılması halinde küçük esnafın can damarı olan öğrencinin şehir merkezinden çekilmesi, özellikle cafe ve fasfoodcuların yoğun olduğu bölgenin ekonomik anlamda darbe almasına da yol açmış olacak. Yakın zaman içerisinde Çankırı Valiliği ve ona bağlı müdürlüklerinde yeni binasına taşınması ile birlikte şehir içinde kurumların çıkması ekonomide zor günler yaşayan esnafa ağır bir darbe daha vuracağa benziyor.

1,5 milyon çöpe gidecek-

Üniversite’nin 12 yıllık dönem içerisinde binayı eğitim kurumu haline getirmek üzere yaklaşık 1.5 milyon liralık tadilat harcaması yaptığı, bu hali ile bina boşaltıldığın da başka bir amaçla kullanılmasının da zor olduğu aktarılıyor.  Binada mevcut hali ile Güzel Sanatlar Fakültesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı, Çerkeş MYO, Uluslararası Dil Öğrenme Merkezi, Yaşam Boyu Öğrenme Merkezi, Strateji Daire Başkanlığı hizmet veriyor. Yaklaşık bin öğrenci bu binada eğitim görüyor.

Çankırı Postası

Güncelleme Tarihi: 25 Haziran 2019, 21:28
YORUM EKLE
YORUMLAR
Nalan SAÇAN
Nalan SAÇAN - 5 yıl Önce

Ben konu hakkında PTT’de eskiden beri çalışan bir personel olarak şunları özellikle beyan etmek isterim;
Söz konusu 7 kat + bodrum 7897,5 m2 kullanım alanı olan binamız 2007 yılında ilimize Üniversite getirilmesi amacıyla, büyük bir özveriyle, Üniversite yönetimine 2530-TL gibi sembolik bir rakamla kiraya verilmişti. O zamanki Üniversite yönetimi bu binanın kampüs yapılıncaya kadar kiralanacağını, daha sonra binanın kurumumuza geri verileceğini belirtmişlerdi.
Gelinen süreçte ise, Üniversitemize Kampüs kurulmasına rağmen bu binamız her hangi bir şekilde boşaltılmamıştır ve boşaltılması da talep edilmemiştir. Üniversite yönetimi ile 2009 yılında yeniden kira sözleşmesi yapılmıştır. Yapılan sözleşmenin 1. Maddesinde belirtildiği üzere; “her 5 yılda bir yeniden piyasa rayiç tespiti yapılarak verilecek kiranın buna göre belirlenmesi gerektiği” belirtilmektedir. Yöneticilerimiz ile o tarihteki Üniversite yönetimi arasında şifai görüşmeler ve yazışmalar yapılmış, ancak kira artışı için uzlaşma sağlanamamıştır. 2017 yılında mahkemeye rücu etmeden önce Üniversitenin kurumumuza ödediği aylık kira bedeli 5311,65TL idi. Oysaki aynı mevkideki 50 m2 bir dükkânın kirası 4000-5000 TL civarındaydı. 7897,5 m2 kullanım alanı olan binamızın kirası çok düşük kaldığından ve uzlaşma sağlanamadığından hukuki süreç başlatılmak zorunda kalınmıştır. Hukuki süreç sonunda mahkemenin vermiş olduğu kararda aylık kira bedeli 59.268,71TL olarak belirlenmiştir. Karar sonrası belirtilen yeni bedelden kira sözleşmesi hazırlatılarak kendilerine gönderilmiş, Üniversite ise yazı ile binayı boşaltacaklarını beyan etmişlerdir. Kesinlikle kendilerinden binamızı boşaltmaları istenmemiştir. Konunun iki taraflı düşünülmesi gerektiği ile Üniversitenin binayı boşaltması halinde bundan sonraki süreçte de PTT Başmüdürlüğümüzce her hangi bir esnafımızın mağdur edilmemesi için gereken tedbirlerin alınacağına inancım tamdır.

ihsan batuhan yaprak
ihsan batuhan yaprak - 5 yıl Önce

ne kadar saçma bir haber bir kurum göz göre göre zarara itilemez üniversiteye yer vermek belediyelerin valiliklerin görevi kamu kurumlarının değil..

Aydın
Aydın @ihsan batuhan yaprak - 5 yıl Önce

Habere saçma diyen vatandaş. Kurumlar kamu yararına vardırlar. Üniversiteye yer vermek belediye işiyse burayı zamanında niye vermişler. Kamu toplum adına vardır. Burayı okul haline getirmeye milyonlar harcanmış. Takas edilsin deniyor. okul buradan çıkarsa bu binayı ptt kime kiralayacak. atıl kalması daha mı iyi olur?

Nejat uçak
Nejat uçak - 5 yıl Önce

AKP ‘ye %90 oy çıkan yerde siyasilerin esnaf çok umurlarında memleketimin üniversitesi ilim dağıtmasada olur esnaf kazanmasada olu kimin umurunda

Cankirili
Cankirili - 5 yıl Önce

Su ana kadar gelen ptt müdürlerinin hicmi aklına gelmedi su anki müdürüm aklına gelmiş de kirayı artırmak istemiş sivil toplum kurumlarını ptt müdürlüğüne gitmelerini siyasilerin bu olaya el atmalarını bekliyorum boşaldıktan sonra bina ne olacak

esnaf
esnaf - 5 yıl Önce

çok yazik çok ne isteniliyor bu çankırıdan hiçmi esnafı düşünen yok. Bu memleket çok sahipsiz çok hani vali nerde ????

Hülya demirci
Hülya demirci - 5 yıl Önce

Çalıştığım kurum burası hepimiz için taşınırsak esnafımız için öğrencilerimiz için çok ciddi sorunlar oluşturacak inş sayın rektörümüzle diğer yetkililer bu konuya çözüm bulurlar bizlerde gitmek istemiyoruz.

İbrahim YILMAZ
İbrahim YILMAZ - 5 yıl Önce

Acizane bir esnaf olarak öğrencilerimizin gelir kapısı gibi görülmesini yanlış buluyorum, inancımız gereği ilim tahsil eden üzerinden gelir elde etmek yerine destek olmak gerektir. Bina ya gelince mantıklı olan atıl kalacağı kesin ise devam etmesidir. Zaten kira şahsa değil kuruma ödeneceğinden devleti zarar ettirmeyeceği kanaatindeyim. Şahsa ödense idi yazık derdim.

Tuğrul
Tuğrul @İbrahim YILMAZ - 5 yıl Önce

Esnaf abi öğrenciyim ben. Açık işyeri adresini yazarsan gelir elde etmediğine göre, ürünün gelişinden senden alışveriş yapabiliriz .

Asım serbes
Asım serbes - 5 yıl Önce

Gerçekten çok güzel bir haber şahsım adına tşk ederim


SIRADAKİ HABER