banner198

Çankırı'da coğrafi işaret hiç yok, patent başvurusu az

Türk Patent Kurumu Tanıtım ve İnovasyon Daire Başkanı Salih Koca, Çankırı’da patent başvuru sayısının çok az olduğunu söyledi.

Çankırı'da coğrafi işaret hiç yok, patent başvurusu az
banner145
Türk Patent Kurumu Tanıtım ve İnovasyon Daire Başkanı Salih Koca, Çankırı’da patent başvuru sayısının çok az olduğunu söyledi. Çankırı'nın yetiştirdiği bürokratlardan Koca, Çankırı’ya ait henüz tescilli coğrafi işaret bulunmadığını belirterek içler açısı durumumuzu ortaya çıkarttı.

 

Çankırı Karatekin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü tarafından hazırlanan “Çankırı Yerel Gıda Ürünleri ve Coğrafi İşaret Çalıştayı'nın açılış oturumunda konuşan Türk Patent Kurumu Tanıtım ve İnovasyon Daire Başkanı Salih Koca, Çankırı’da bugüne kadar yapılan patent başvuru sayısını açıkladı.

 

Çankırı’da patent başvuru sayısının çok az olduğunun altını çizen Koca, 1995-2017 yılları arasını kapsayan 22 yılda Çankırı’dan yapılan Patent başvuru sayısı 23 adet olduğunu ifade etti. Koca, " Faydalı model başvuru sayısı 54, Marka başvuru sayısı 617, Çankırı’ya ait henüz tescilli coğrafi işaret bulunmamaktadır. Çankırı ilinden sicile kayıtlı aktif durumda olan 4 adet vekil bulunmaktadır." şeklinde konuştu.



Bu rakamlara bakıldığında Çankırı ilinden yapılan başvuru sayılarının oldukça az olduğunu üzülerek gördüklerini vurgulayan Koca, "Ancak biz Çankırı ilimizin potansiyelinin bunun çok çok üzerinde olduğuna inanıyoruz. Bu sayıların hızlı bir artış göstermesi siz yöneticilerimizin üniversitemizin ve sanayicilerimizin elindedir. Bu konuda Kurumumuzun sizlere her konuda her zaman yardım etmeye hazır olduğunu da belirtmek isterim.” dedi.


Çankırı’ya ait başvuru aşamasında olan 4 adet coğrafi işaret bulunduğunu aktaran Koca “Bu projeler Çankırı Yoka (İnce) Ekmek Muskası, Çankırı Sarımsaklı Et, Çankırı Yumurta Tatlısı (eylül ayında ilan edildi sanırım yılsonu itibariyle tescillenmiş olacaktır), Çankırı Tuzu (Çankırı Kaya Tuzu) için 2017 yılında başvuru yapılmıştır. Şuan bunlar inceleme aşamasındadır." ifadelerine yer verdi.


Türk Patent ve Marka Kurumu olarak bu süreçte her türlü desteği sağlamaya devam edeceklerini altını çizen Koca, Türkiye genelinde 121 adet bilgi doküman birimi kurduklarını, Çankırı’da henüz bilgi doküman biriminin olmadığını, bunu da üniversite bünyesinde kurmak istediklerine değindi.


Açılış konuşmaları sonrasında İlçe Belediyeleri ve TKDK tarafından açılan Coğrafi İşaretli olabilecek ürünler tanıtıldı.

Çankırı Postası

Güncelleme Tarihi: 26 Ocak 2018, 03:15
YORUM EKLE
YORUMLAR
EMİNE YASLIKAYA (Emekli Öğretmen)
EMİNE YASLIKAYA (Emekli Öğretmen) - 6 yıl Önce

Tescillenme çalışmaların da, emeği geçenlere çok teşekkürler....

SIRADAKİ HABER

banner304