banner198

Bu köyde başlık parası 70 bin lira

İç Anadolu'da artık bitmeye başlayan başlık parası adeti Çankırı'nın Ünür köyünde halen devam ediyor.

Bu köyde başlık parası 70 bin lira
banner145

İç Anadolu'da artık bitmeye başlayan başlık parası geleneğinin Çankırı Merkeze bağlı Ünür köyünde halen devam ettiği ortaya çıktı. Başlık parası yüzünden sevdikleri kızı alamadıklarını söyleyen gençler adeta isyan etti. Sosyal medya hesaplarından tepki gösteren gençler " Durmak yok aga başlık yetmişe çıktı bekarları götürüyoz" şeklinde mesaj attılar.

 

Köyde yaşanan son evlendirme olayı bardağı taşıran son damla oldu. Oğlan tarafından  kız tarafına 70 bin lira başlık parası ödenerek anlaşmaya varıldığının öğrenilmesi üzerine köyün konuşulan en önemli meselesi başlık parası oldu.

-Evlenme hayalleri kuran gençlerin önündeki engel ise başlık parası-

Köyde halen oğlan babasından başlık parası alama adetinin bazı aileler tarafından  yer yer devam ettiğini söyleyen gençler isim vermeden dertlerini Çankırı Postasına anlattılar.

Son  evlendirme olayında kızın ailesine 70 bin tl başlık parası ödediğini anlatan Gençler, "En son 55 bin lira olarak ödenen başlık parasının bu izdivaçla 70 bin liraya çıktı. Bu şartlar altında nasıl evleneceğiz. Başlık parası, takılar, ev eşyası, elbiseler ve düğün masrafı ile işin içerisinden çıkmamız mümkün görünmüyor. Bu yüzden sevdiğimiz kızı alamıyoruz. Kız babaları ellerini vicdanlarına koysun." şeklinde konuştular.

-Devlet bu işe el atsın-

Aynı şekilde ismini vermek istemeyen köyde yaşayan bir vatandaş haber merkezimize açıklamalarda bulundu.  Tepkisini dile getiren vatandaş " Köyümüzde beş tane cami var ve bu camilerde görevli imamların bu konuda halkımızı bilinçlendirmesini talep ediyorum. Dinimizde gençlerin kötü yola sapmaması için evlendirilmesi özendirilirken ben çocuğumu bu şartlar altında nasıl evlendireceğim. Devletin bu işi bir el atmasını istiyorum" dedi.

-Tek çözüm Suriyeli gelin-

Öte yandan gelir düzeyi düşük olan bazı ailelerin  başlık parasından kurtulmak için çözüm yolları aradıkları ve çareyi köye Suriyeli gelin getirmekte buldukları bildirildi. Ancak köye daha öce getirilen Suriyeli gelinlerin geri dönmeleri endişeleri artırmakta.


Çankırı Postası

Güncelleme Tarihi: 05 Aralık 2015, 01:47
YORUM EKLE
YORUMLAR
Çok güldüm
Çok güldüm - 8 yıl Önce

Bence ünür lü biri ile evlenmek için üstüne para almak lazım. Hemde çok sağlam para...

Musa
Musa - 8 yıl Önce

Milenyum vaginfa hala baslik parasi varmiymis ya. Buyuk sosyal meseleye deginmisiniz. Haberi yapanlari kutluyorum.

Ünürlüyüm
Ünürlüyüm - 8 yıl Önce

Ben ünürlüyüm bu başlık olayı bizide rezil ediyor Bu arada adam olmayana kız yok bizde zaten çok gülen kişi

Fuat KELHASAN
Fuat KELHASAN - 8 yıl Önce

Ben ankarda oturan bir ünür,lüyüm önceden ünür bir adı bir şanı bir kariyeri vardı bu nasıl bir iştir ayıp buca cana sanki bir mal satıyorlar bu nasıl anan nasıl bir baba nasıl bir örf nasıl bir töredi bu insanlar insan içine hiçmi cıkmaz hiçmi çıkmazlar utanıyorum artık daha yazacagım ve isim vererek onlar utansın ben degil....

Çok güldüm sana diyorum
Çok güldüm sana diyorum - 8 yıl Önce

Tam ben ümitliyim başlık parasına bende karşiyım bunda kızlarımızın bi suçu yoktur sana saten ünür den kiz vermezler sen. Herhalde ünurlunun biri iyı si...miş ondan öyle diyosun

Unurlu
Unurlu - 8 yıl Önce

Doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlarmis dünkü yorumu gazete bile onaylamadı hiç değilse kimse yorum yapmasın

Ünürlü 18
Ünürlü 18 - 8 yıl Önce

Bu sefer çok abartmislar 50 neyse de 70 ne :)

yazik ki ne yazik
yazik ki ne yazik - 8 yıl Önce

Bu nasıl bi adet hanım kardeşlerimizi bi mal misali satıyorlar nasıl bi orf ve adet. Böyle kişilerin cezalandırılmasını istiyorum. Ben o köyden o paraya kız alsam. Düğünden sonra adım atmam esmin hiç bi akrabasını tanımam ahlaksızlık insanlık suçu.


SIRADAKİ HABER