banner198

Dönüşen dershanelere ‘ultra' teşvik

Yeni taslağa göre dönüşüm teşvikleri derecelendirildi. İlk dönüşen dershanelere öğrenci garantisi, öğrenci başına 4500 lira, bedava arsa, vergi kolaylığı ve inşaat desteği gibi ‘ultra' teşvikler sunuluyor.

Dönüşen dershanelere ‘ultra' teşvik
banner145
Milli  Eğitim  Bakanlığı'nın (MEB),  dershanelerin kapatılmasına yönelik hazırladığı yasa taslağı çalışması  dün Bakan Nabi Avcı tarafından Bakanlar Kurulu'na  sunuldu . Eylül 2015'e kadarki 2  yıllık  süreç için "dönüşüm" teşviklerini derecelendirecek bakanlık, ilk dönüşen  dershanelere   öğrenci  garantisi ,  öğrenci  başına 4 bin 500  TL  ücret,  bedava arsa,  inşaat  desteği, vergi  kolaylığı  gibi "ultra" teşvikler sunacak.


SINAV
  SİSTEMİ  DE DEĞİŞECEK

yılın   sonunda  dönüşecek  dershanelere   verilecek  teşvik miktarı ise ilk dönüşenlere oranla çok daha az olacak. 2  yıl   sonra  süresiz  açık   lise , etüt  merkezi  ya da  halk   eğitim   merkezine dönüşecek  dershaneler  ise teşviklerden  yararlanamayacak . 2016  yılına  kadar  üniversiteye giriş   sistemi  de değiştirilecek.

Yeni  taslaktaki  esneklikler  ve dönüşüm sürecinin 2  yıla  yayılması,  akıllara  2  yıl  içinde yapılacak seçimleri getirdi. Kulislerde,  son  dönemdeki gerilimden  rahatsızlık  duyan ve dershanecilerin   süre  taleplerini  göz  önünde bulunduran hükümetin yerel, genel ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılacağı 2  yıllık  süreyi dönüşümün  altyapısını  tamamlamak için  kullanmayı  tasarladığı  yorumları  yapıldı.

Yeni taslakta  dershanecilerin  geçiş için 4  yıl  ya da süresiz  açık   lise  taleplerinin dikkate alınmadığı ortaya çıktı.

NETLEŞEN  DERSHANE  TASLAĞI ÖZETLE ŞÖYLE:

Dershaneler , 2015-2016  eğitim  öğretim  yılına  kadar yani 2  yıl  daha " dershane " olarak hizmet  verebilecek. Bu kapsamda hemen dönüşmek istemeyen  dershanelerocak   ayında yeni   öğrenci  kaydı alabilecek.

* Bakanlık, Eylül 2015'e kadarki 2  yıllık  süreç için "dönüşüm" teşviklerini derecelendirecek. Ocak   ayında   özel   okula  dönüşmek isteyen  dershanelerin  taleplerini alacak bakanlık, ilk dönüşen  dershanelere   öğrenci   garantisiöğrenci  başına 4 bin 500  TL  ücret,  bedava  arsa, inşaat  desteği ve vergi  kolaylığı  gibi "ultra" teşvikler sunacak. Bakanlık, teşvikleri daha sonraki  her 6  ay  için azaltarak süreci tamamlayacak. 2  yılın   sonunda  dönüşecek dershanelere   verilecek  teşvik miktarı ise ilk dönüşenlere oranla çok daha az olacak.

* Devlet, hemen dönüşen  özel   okullara   öğrenci  yerleştirecek. Bu  kurumlarda  devlet burslusu olarak okuyacak  öğrencilerin  belirlenmesi için tüm  okullarda  talep listeleri oluşturulacak.  Türkiye  genelinde oluşturulacak talep  havuzundaki   öğrenci  sayısının, dönüşen kurumlardaki  boş kapasitesinin üstünde olması durumunda, kademeli olarak "başarı" ve "gelir durumu" kriteri ile  eleme  yapılacak.  Eğitim  desteği teşviki ve kapasite  garantisinde kota olmayacak.  Ayrıca  dönüşümü kabul eden  kurumeğitim  desteği teşviğinin yanı sıra yatırım  teşviği ve  yatırım  maliyet desteği teşviklerinden de  yararlanabilecek .

* 2015-2016  yılından  itibaren  özel   okula  dönüşemeyen  kurumlar , ya kapanacak ya da süresiz  açık   lise ücretsiz  etüt  eğitim   merkezi  ve  halk   eğitim   merkezi  olarak  hizmet  verecek.

Açık   liseye  dönüşecek  dershaneler  için ise herhangi bir teşvik  programı  uygulanmayacak. MEB,  açık   liseler  için  katı  kurallı bir denetim  mekanizması  kuracak. Bu  kurumlarda  20  saat yüz yüze, 20  saat  uzaktan  eğitim  de mecburi olacak.

Açık   liselerin  adı, 'akademik lise' olarak değiştirilecek. İsteyen  öğrenciler , Anadolu ya da fen  liselerinden  bu  liselere  geçiş yapabilecek. Ancak meslek  liselerinde  okuyan  öğrenciler , nakillerini  akademik   liselere  aldıramayacak.

* Hem  özel   okula , hem  akademik   liseye  dönüşmek istemeyen  dershaneleri , MEB alacak. Bu  kurumlarücretsiz   halk   eğitim   merkezlerine  çevrilecek ve buralarda  okula  takviye kursları verilebilecek . Takviye  dersler  için  okullarda , MEB'e bağlı öğretmenlerin vereceği  okul kursları da açılabilecek.

Kaynak: Milliyet

Güncelleme Tarihi: 06 Aralık 2013, 03:30
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER