banner306
banner198

Hacı Murad-ı Veli hiç bu kadar güzel anlatılmadı!

Prof Dr Hasan Onat, “Din alanı problemli alan haline geldi” dedi. Onat herkesi Hacı Murad-ı Veli’yi birlikte düşünmeye ve anlamaya davet etti.

Hacı Murad-ı Veli hiç bu kadar güzel anlatılmadı!
banner145

Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi Mezhepleri Tarihi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof Dr Hasan Onat,  “Din alanı problemli alan haline geldi” dedi. Onat herkesi Hacı Murad-ı Veli’yi birlikte düşünmeye ve anlamaya davet etti.


Eldivan Kaymakamlığı, Eldivan Belediyesi ve Eldivanlılar Derneğinin ortaklaşa düzenlediği 1.Hacı Murad-ı Veli’yi anma programı Keçiören Necip Fazıl Kısakürek salonunda yapıldı. Koltukların tamamen dolduğu programa Çankırı Milletvekilleri İdris Şahin ve Hüseyin Filiz’in yanı sıra Çankırı Vali Yardımcısı Fatih Yılmaz’da katıldı.

 

Sunuculuğunu Fransa ve Cezayirli iki üniversite kız öğrencinin yaptığı program’da İstiklal Marşının ardından A. Eğlence Merkez camii İmamı Bilal Şad Hoca Aşrı Şerif okuyarak dua etti. Eldivan Kaymakamı Sinan İnaltekin ve Eldivan Belediye Başkanı Nusrettin Gökçer yaptıkları kısa konuşmalarla misafirlere ve programa katkı sağlayanlara teşekkür etti. Filistinli öğrenciler okudukları ilahi ile programa renk aktı. İlahi okunurken arka fonda yer alan “Mesci-i Aksa’ya uzanan eller kırılsın!” kompozisyonu dikkat çekti.

 



-Dariçeçi meselesi ve Hacı Murad-ı Veli’nin kerameti!-


Hacı Murad-ı Veli anma programında konuşan Prof D.r Hasan Onat, “Hacı Murad-ı Veli’nin kerametinden bahsetti.


Onat konuşmasında şunları kaydetti:


Horasan erenleri, alperenlerin Anadolu’da buluştukları ana mekanlardan birisi İldivan ve tek çam mevkisidir. Eskiden kuraklık devam ettiğinde oraya çıkılır ve kurban orada kesilirdi. Hacı Bektaşi Veli ile ilgili klasik menkıbe kitaplarında geçen bir hadise vardır. Veliler İldivan dağında toplanırlar. Bir konuda görüş alışverişinde bulunurlar sonra dariçecinin üzerinde namaz kılmak diye bir durum söz konusu olur. Eldivanlılar bilir,  darı hasadından sonra ortaya çıkan yığının adı ‘darıçeçi’dir. Oldukça dikkat çekici! Orada büyük veliler toplanmışlar burada kim yatacak kimin mezarı burada olacak diye aralarında görüş beyan etmişler. Ve en son karar vermişler demişler ki, hazır darı hasad edilmiş ortada darıçeçi var. Kim bu dariçeçi’nin üzerinde bir tek darı tanesi yerinden kımıldatmadan namaz kılarsa burada yatacak kişi odur. İldivan dağında Hacı Bektaş Veli, Seyid Ali Hacı Turabi ve Hacı Murad-ı Veli vardır. Burada var olan mitolojik önemli bir hadisenin geçtiği yer olarak kaynaklara İldivan dağı ve bugün ki pazar duran, tek çam olarak denilen yer bilinir. Oradaki tek çamı Hacı Murad-ı Velinin diktiği de menkıbe olarak anlatılır.

 

-Maruf Tekfuru ve Hacı Murad-ı Veli!-

Hacı Murad-ı Veli, Anadolu’ya Ahmet Yesevi’nin Alperenler kategorisi içerisinde gelenlerden birisidir. Ve yerleşim yeri olarak bugün ki Seydi köyünü seçer. O sırada Maruf tekfuru o bölgenin egemenidir. Ve maruf tekfuru onun o bölgeye yerleşmesini istemez. Maruf tekfurunun çocuğu hastadır ve Hacı Murad-ı Veli onun çocuğunun iyileşmesine katkıda bulunur. Oda o bölgeye yerleşmesine izin verir. Ancak sınırların belirlenmesi için Maruf tekfuru der ki; ‘İstediğin yeri belirle, istediğin bir takım yerlere ne yapacaksan işaret koy. Sana bir saat süre’ der. O zaman ağaç dikilen yerlerden birisi bu gün ki tek çamın olduğu bölgedir. Diğer ağaç sanı dağına dikilir.

-Tarihi köy adları geri gelsin!-

Köy yerlerini orijinal adlarının yeniden verilmesini isteyen Onat, “Bu köylerin adlarının hepsinin tarihi ve özel anlamı var” dedi. Oanat, “Çankırı bir bütün halinde Anadolu’nun kilidinin açıldığı yerlerden biridir. Anadoludaki Türklerin en iyi yerleştiği bölgelerden biridir. Anadoluya özgü insanın ruhunu arıyorsak Bbu işin özünü Hacı Murad-ı Veli’de arayacağız.”

-Din alanı problemli alan haline geldi!-

Hacı Murad-ı Velinin hocası Ahmet Yesevi hayatını kaşıkçılık yaparak idame ettiriyordu. Ahmet Yesevi’nin bir mesleği vardı. Buradaki meslek meselesine dikkat çeken Onat “Astarlızade Hilmi Efendi Paşaköy’de bakıyor ki insanlar gelip gidiyor. Boş bulunmasınlar diye daha Türkiye de halıcılık yokken halı tezgahları kuruyor ve gelen kızlara halı dokumayı öğretiyor. Daha da ötesi orada insanlara en modern usül de ziraat nasıl yapılır, bahçecilik nasıl yapılır bunu öğretiyordu. Bizim saygı duyduğumuz isimlerin de bir mesleği vardı. Bugün toplumun önüne çıkan dini açıdan insanları yönlendirmeye çalışanların hangisinin mesleği ne? Bu soru çok ciddi bir sorudur. Çünkü şu anda Türkiye’nin en ciddi problemlerinden biriside din ticaretidir. Meslek sahibi olmayan insanlar, insanların samimi duygularını sömürerek hem İslam dinine zarar veriyorlar hem Müslüman insanları perişan ediyorlar. Çevremizde din adına konuşan insanlara şöyle bir bakalım. Eğer gerçekten Kur’an-ı anlayabiliyorlarsa gerçekten Peygamberi örnek alıyor, İslam kültürüne vakıf iseler bu insanlara saygı duyalım. Ama din alanı gerçekten problemli alan haline geldi!” dedi.

Onat’ın konuşmasının ardından Hacı Murad-ı Veli Kitabının yazarı Seydiköylü Murat Karadut sunum yaptı. Gecenin sonunda yapılan plaket töreninde gecenin organizasyonuna katkı sağlayan öğrencilere Kur’an-ı Kerim ve Türk Bayrağı hediye edildi. Ayrıca Eldivan Belediyesinin hazırlattığı plaketler verildi. Hacı Murad-ı Veli Hakkında bir kitap yazan ve 2 yıl önce vefat eden Elvan Aydın’ın plaketini babası aldı. Misafirlere salondan ayrılmadan önce Eldivan çöreği, irmik helvası ve meyve suyu ikram edildi.

 

Çankırı Postası

Güncelleme Tarihi: 25 Kasım 2014, 13:46
YORUM EKLE
YORUMLAR
sibel
sibel - 9 yıl Önce

metin bey bu birleştirici hizmetleriniz için çok teşekkürler.

Ayça
Ayça - 9 yıl Önce

Metin Hocam çok güzel bir programdı. Güzel insanları tanıttığınız yeni programlarınıza katılımda bulunmaktan mutluluk duyar,saygılarımı iletirim. Esenlikler dilerim.

SIRADAKİ HABER

banner304