banner198

Çankırı kültür ve turizmine ağır darbe!

Çankırı’da tarihi çamaşırhanenin bulunduğu sokaktaki Çankırı’nın en eski adliye binası ‘kadı evi’ sessiz sedasız şekilde yıkılıyor.

Çankırı kültür ve turizmine ağır darbe!
banner145

Çankırı’da tarihi çamaşırhanenin bulunduğu sokaktaki Çankırı’nın en eski adliye binası ‘kadı evi’ sessiz sedasız şekilde yıkılıyor.

Yerel seçimlere sayılı günler kala belediye başkan adayları eski Çankırı ile ilgili turizme yönelik projelerini açıklarken, yıllardır restorasyonlarla tarihi kimliğine geri döndürülmeye çalışılan Osmanlı döneminden kalma Tarihi Çamaşırhane ve belediyenin satın alarak restore ettiği masal müzesinin bulunduğu tarihi sokaktaki kadı evi, otoparka katılmak üzere göz göre göre sessiz sedasız bir şekilde yıkılıyor.

Tarihi özellikleri ve restore edilen çamaşırhane ile karşılıklı duran konağın yıkılması sokak dokusunun bozulmasına neden olacak. Çamaşırhane ve ayağa kaldırılan eserlerle özellikle yerli turistlerin cazibe merkezi haline gelen sokakta her şey Özel Karatekin hastanesinin yan yana iki konağı satın alması ile başladı. Yaz aylarında konaktaki kiracıları ihtarname ile süre tanıyarak çıkartan hastane yönetimi seçim arifesinde yıkım işlemini başlattı. İki gün önce çatısından başlanan yıkım durdurulmadığı takdirde konağın olduğu alan otopark alanına katılmak üzere yok edilmiş olacak. Kültür Varlıları korumu kurulunun ise yıkım kararını onayladığı bildirildi.

Yetkilileri göreve davet ediyoruz-

Öte yandan yıllardır bin bir emekle ayağa kaldırılamaya şehre turizmle ekonomisine can vermeye çalışılan sokağın bağrına indirilen bu ağır hançerin yetkililer tarafından görülerek bir an önce durdurulması gerekiyor.  En önemli görev ise yıllardır burayı ayağa kaldırmaya çalışan Çankırı Belediyesine ve Belediye Başkanı Hüseyin Boz’a düşüyor.

Osmanlı döneminde kadı konağı olarak kullanılıyordu-

Çankırı’nın en eski adliye binası ‘olarak nitelendirilen yapı, Osmanlı döneminde mahkemeler görülüyordu. Konağın üst katı kadı ve ailesinin yaşam alanı olarak kullanıyordu. Alt katta ise mahkemeler yapılıyor, tebaaya adalet dağıtılıyordu.

Kamuoyu adına Hastane yönetimine sesleniyoruz-

‘Çankırı turizmi ve 2023 vizyon’ toplantısında Karataş Hamamında tuz terapisi ile sağlık turizmi ve Çankırı tanıtımına önem vereceklerini aktaran hastane yetkililerinin aynı tanıtım elçiliğini konağı yıkarak, tarihi sokak dokusunu yok ederek değil,  Kadı Konağını restore edip şehre bir kültür varlığı armağan ederek kazandırmasını kamuoyu adına talep ediyoruz.

Çankırı Postası

Güncelleme Tarihi: 12 Mart 2019, 15:12
YORUM EKLE
YORUMLAR
Özcan Çalışkan
Özcan Çalışkan - 5 yıl Önce

Duyarmisiniz, Feryadimizi, yetkililer.

Ali hosabcioglu
Ali hosabcioglu - 5 yıl Önce

Bahsettiginiz evin sahibiyle bir fil canli olarak bana gezdirdi dediklerinizin hepsi dogru katiliyorum bey amca tahmetli olduktan sonra cocuklari sahip cikmadilar her halde yikilirsa canli bir tarih yok olup gidecek cankirinin buyuk ayibi insAllah yikilmazda restore edilir ilginize tesekkurler basarilar dilerim ben ank da yasiyorum

ferdi türkdemir
ferdi türkdemir - 5 yıl Önce

Belediyenin bile o konağı yok sayarak ön giriş kapısının önüne attığı asfalt fotoğraflarda mevcuttur. Bu site sahibi dahil tüm laf konuşanlar şimdiye kadar neredeydiler diye bi soru sormak geliyor içimden. Site sahibine haber olsun, takip edenlere laf olsun işte. Konuşmak için konuşuluyor

Vicdan
Vicdan - 5 yıl Önce

Anıtlar kurulundan onaylı bir işe, uydurma haber yapıyorsunuz. Sırf muhalefet olsun diye. Hani nerde bunun kültür varlığı tescili. Neden şimdiye kadar kimse kadı konağı olduğunu bilmiyormuş, neden tescil alınmamış. Çocuk mu kandırıyorsunuz?

SIRADAKİ HABER