Kamuda kılık kıyafet serbestliği için Memur-Sen tarafından başlatılan sivil itaatsizlik eylemine karşı Çankırı Valiliği bir genelge yayımladı. Vali Yardımcısı Şahin Bayhan imzasıyla 24 Mart 2022'te kamu kurum ve kuruluşlarına gönderilen genelgede, 25 Ekim 1982 tarihinde yürürlüğe giren Çalışan Personelin Kılık Kıyafet Yönetmeliği'ne atıfta bulunularak, kamu çalışanlarının kıyafetlerine dikkat çekildi.

Bir vatandaşın Çankırı Valiliğine kamuda çalışan bazı personelin neden kılık kıyafet yönetmeliğine uymadığı yönünde verdiği dilekçe olay oldu. Çankırı Valiliği bahse konu dilekçe üzerine kurumlara genelge göndererek kılık kıyafet yönetmeliğine dikkat çekti. Kamuda bir çok sakallı görev yapan kurum müdürünün genelgeye ne cevap verdiği ise merak konusu oldu.

Genelge’de sivil itaatsizliğin süresiz olamayacağı, bazı üst düzey kamu görevlilerinin sakal bırakmaları memur için hukuki bir güvence sağlamayacağı, disiplin amirinin soruşturma açması ve disiplin cezası vermesi durumunda sakal bırakan devlet memuru korumasız durumda olduğu hatırlatıldı. Söz konusu genelgede, “ İlgili yönetmelik hükümlerinde değişiklik olmadığı sürece devlet memurlarının sakal bırakması disiplin suçudur. İlimizde İl Müdürü, müdür yardımcıları, okul müdürleri, öğretmenler ve kamu hizmetini yürüten personellerin hangi yasal mevzuat çerçevesinde sivil kıyafet ve sakallı çalışmaktadır." diye soruldu.  

Kurumlardan gönderilen genelgeye aynı gün içerisinde cevap verilmesi istendi.      

Sayın Valimiz adına bir vatandaş tarafından çalışan personellerin kılık ve kıyafeti ile ilgili göndermiş olduğu 16.03.2022 tarihli dilekçe de;"25.10.1982 tarihli ve 17849 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmeliğin 5. maddesinin b bendi, b.Erkekler, Elbiseler temiz, düzgün, ütülü ve sade; ayakkabılar kapalı, temiz ve boyalı giyilir. Her gün sakal tıraşı olunur ve sakal bırakılmaz."denilmektedir.       

 Söz konusu yasağa uyulmaması yönünde bazı sendikalar sivil itaatsizlik veya başka isimlerle eylem kararı almıştır. Ancak sendikaların eylem kararı alması ya da bazı üst düzey kamu görevlilerinin sakal bırakmaları memur için hukuki bir güvence sağlamaz ve süresiz eylem kararı alamaz. Disiplin amirinin soruşturma açması ve disiplin cezası vermesi durumunda sakal bırakan devlet memuru korumasız durumdadır. İlgili yönetmelik hükümlerinde değişiklik olmadığı sürece devlet memurlarının sakal bırakması disiplin suçudur. İlimizde İl Müdürü, müdür yardımcıları, okul müdürleri, öğretmenler ve kamu hizmetini yürüten personellerin hangi yasal mevzuat çerçevesinde sivil kıyafet ve sakallı çalışmaktadır." diye sorulmaktadır.  Bilginizi, bahse konuları incelenerek, 3071 Sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun kapsamında ilgiliye cevap olacak şekilde sonucun Valiliğimize 28.03.2022 tarihine kadar bildirilmesini rica ederim.

Şahin BAYHAN

Vali a.

Vali Yardımcısı

Editör: Haber Merkezi