banner198

Çankırı Valiliği’nden “sakal” genelgesi! Disiplin suçudur

Kamuda kılık kıyafet serbestliği için Memur-Sen tarafından başlatılan sivil itaatsizlik eylemine karşı Çankırı Valiliği bir genelge yayımladı.

Çankırı Valiliği’nden “sakal” genelgesi! Disiplin suçudur
banner145

Kamuda kılık kıyafet serbestliği için Memur-Sen tarafından başlatılan sivil itaatsizlik eylemine karşı Çankırı Valiliği bir genelge yayımladı. Vali Yardımcısı Şahin Bayhan imzasıyla 24 Mart 2022'te kamu kurum ve kuruluşlarına gönderilen genelgede, 25 Ekim 1982 tarihinde yürürlüğe giren Çalışan Personelin Kılık Kıyafet Yönetmeliği'ne atıfta bulunularak, kamu çalışanlarının kıyafetlerine dikkat çekildi.

Bir vatandaşın Çankırı Valiliğine kamuda çalışan bazı personelin neden kılık kıyafet yönetmeliğine uymadığı yönünde verdiği dilekçe olay oldu. Çankırı Valiliği bahse konu dilekçe üzerine kurumlara genelge göndererek kılık kıyafet yönetmeliğine dikkat çekti. Kamuda bir çok sakallı görev yapan kurum müdürünün genelgeye ne cevap verdiği ise merak konusu oldu.

Genelge’de sivil itaatsizliğin süresiz olamayacağı, bazı üst düzey kamu görevlilerinin sakal bırakmaları memur için hukuki bir güvence sağlamayacağı, disiplin amirinin soruşturma açması ve disiplin cezası vermesi durumunda sakal bırakan devlet memuru korumasız durumda olduğu hatırlatıldı. Söz konusu genelgede, “ İlgili yönetmelik hükümlerinde değişiklik olmadığı sürece devlet memurlarının sakal bırakması disiplin suçudur. İlimizde İl Müdürü, müdür yardımcıları, okul müdürleri, öğretmenler ve kamu hizmetini yürüten personellerin hangi yasal mevzuat çerçevesinde sivil kıyafet ve sakallı çalışmaktadır." diye soruldu.  

Kurumlardan gönderilen genelgeye aynı gün içerisinde cevap verilmesi istendi.      

Sayın Valimiz adına bir vatandaş tarafından çalışan personellerin kılık ve kıyafeti ile ilgili göndermiş olduğu 16.03.2022 tarihli dilekçe de;"25.10.1982 tarihli ve 17849 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmeliğin 5. maddesinin b bendi, b.Erkekler, Elbiseler temiz, düzgün, ütülü ve sade; ayakkabılar kapalı, temiz ve boyalı giyilir. Her gün sakal tıraşı olunur ve sakal bırakılmaz."denilmektedir.       

 Söz konusu yasağa uyulmaması yönünde bazı sendikalar sivil itaatsizlik veya başka isimlerle eylem kararı almıştır. Ancak sendikaların eylem kararı alması ya da bazı üst düzey kamu görevlilerinin sakal bırakmaları memur için hukuki bir güvence sağlamaz ve süresiz eylem kararı alamaz. Disiplin amirinin soruşturma açması ve disiplin cezası vermesi durumunda sakal bırakan devlet memuru korumasız durumdadır. İlgili yönetmelik hükümlerinde değişiklik olmadığı sürece devlet memurlarının sakal bırakması disiplin suçudur. İlimizde İl Müdürü, müdür yardımcıları, okul müdürleri, öğretmenler ve kamu hizmetini yürüten personellerin hangi yasal mevzuat çerçevesinde sivil kıyafet ve sakallı çalışmaktadır." diye sorulmaktadır.  Bilginizi, bahse konuları incelenerek, 3071 Sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun kapsamında ilgiliye cevap olacak şekilde sonucun Valiliğimize 28.03.2022 tarihine kadar bildirilmesini rica ederim.

Şahin BAYHAN

Vali a.

Vali Yardımcısı

Çankırı Postası

Güncelleme Tarihi: 30 Mart 2022, 03:31
YORUM EKLE
YORUMLAR
TUDİ
TUDİ - 2 yıl Önce

ADSM 'dede var bir tane müdür.Sakalda yakışsa bari gam yemeyiz .Çok iyi sendikacılık yapıyor ya birde sivil itaatsizlik eylemi yapıyor.hadi ordan seni gidi tiyatrocu tudi

FARUK KARATATAR
FARUK KARATATAR - 2 yıl Önce

Sakal, başörüsü ve benzeri kavramlar çok hassas bir konumdadırlar. Bu kavramlara hayatlarında yer verenlerin kadim değerlerimize öncelik vererek ahlak, edep, liyakat, şefkat, merhamet, bilgi ve beceri noktasında örnek olmaları elbette en önemli beklentimizdir.
Fakat ayrışmaya sebep olacak şekilde istismar edilmesi, dindar, laik, seküler ve benzeri anlayışlarla kutuplaşmaların oluşmasına zemin hazırlaması ise toplumu germekten başka bir şeye yaramıyor malesef.
Şimdi her işimizi bitirdik, her problemimizi hallettik de sakala mı sıra geldi acaba? Yarın birgün bir de başörtüsü meselesi gündeme gelirse şaşmamak lazım. Gündemimiz bu olmamalı diye düşünüyorum.
Selam ve dua ile...

Mustafa
Mustafa - 2 yıl Önce

Okullarda öğretmen kılık kıyafetinede bir el atılsın.Ögretmenmi sokaktaki bir vatandaş mı belli değil.Erkek ve bayan hocalar okulda bulundukları zaman diliminde öğrencilere kıyafetleri ile örnek olmalıdırlar.

Akdeniz
Akdeniz @Mustafa - 2 yıl Önce

Öğretmen, giyimi ile kuşami ile örnek olmalı. Saçı sakalı, başörtüsü her ne giyiyor ise temiz ve düzenli olmalı. Yasaklar sonuç vermez. 28 Şubat'ı hortlatmadan bizi biz yapan değerleri koruyarak ortak bir karar alınmalı. Sendikalar ne işe yarar?

iThal Sakalli
iThal Sakalli - 2 yıl Önce

Saglikta var bitane, surekli iiiii ııııı deyip, sakalini kasiyan, onu gormus olabilir

Vatandaş
Vatandaş - 2 yıl Önce

Darbeci Karadayı isminin okuldan kaldırılması için dilekçe veren vatandaşa şimdiye kadar neden cevap yok

Mehmet ince
Mehmet ince - 2 yıl Önce

Kılık kıyafet yönetmeliğininin uygulanması yerinde olur.

ANKARALI
ANKARALI - 2 yıl Önce

Tıraş olacak paraları yoktur.

SIRADAKİ HABER