banner198

Çankırı Ziraat Odası Başkanı Gamzeli: Borç ertelenmesini sabırsızlıkla bekliyoruz!

Çankırı Ziraat Odası Başkanı Nejat Gamzeli yaşanan kuraklık nedeniyle , “Borç ertelemesinin başlatılmasını sabırsızlıkla beklemekteyiz.” dedi.

Çankırı Ziraat Odası Başkanı Gamzeli: Borç ertelenmesini sabırsızlıkla bekliyoruz!
banner145

Çankırı Ziraat Odası Başkanı Nejat Gamzeli yaşanan kuraklık nedeniyle , “Borç ertelemesinin başlatılmasını sabırsızlıkla beklemekteyiz.” dedi.

Çankırı Ziraat Odası Başkanlı Nejat Gamzeli, oda toplantı salonunda muhtarların da katılımıyla basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Başkan Nejat Gamzeli, düzenlediği basın toplantısında yaşanan kuraklık olaylarına ve çiftçilere destek verilmesi talebini yinelerken  “Ülkemizin çeşitli bölgelerinde art arda meydana gelen orman yangınlarını büyük bir endişe ve üzüntüyle takip etmekteyiz. Yüreğimiz yanıyor. Doğal yaşamı tehdit eden orman yangınlarının bir an evvel son bulması en büyük temennimizdir. Orman yangınlarından etkilenen, çiftçilerimize, vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletir, hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet yakınlarına başsağlığı dilerim. Yangınlarla mücadele eden tüm görevli ve gönüllülerimize teşekkür ederim. Rabbim yardımcıları olsun.”diye konuştu.

Gamzeli, Çankırı’nın ciddi kuraklık geçirdiğini belirterek, “İlimiz merkeze bağlı köylerimizde buğday ve arpa hasadı tamamlandı. Resmi olarak ortalama yüzde 82 oranında yaşanan kuraklık nedeniyle çiftçilerimiz çok zor durumdadır. Bazı tarlalara biçer girmeden sürülmüştür. Yaptığımız arazi kontrollerinde; Nohutta Daha önce dönüm başına 150-200 kg verim aldığımız arazide,  bu yıl rakam 30-40 kg’a kadar düşmüştür.  Buğday arpada olduğu gibi Nohut üretimimizde büyük verim düşüklüğü vardır. İlimiz her yönüyle son yılların en büyük Kuraklık Afetini yaşadı. Kuraklık afeti yaşayan ilimiz çiftçisi maddi olarak zor bir dönem geçirmektedir.” şeklinde konuştu.

“Yaşanan kuraklık sebebiyle borçla aldığı mazotu, gübreyi, ilacı, el borcunu ve kredisini vadesi gelmesine rağmen ödeyemedi.” dile getiren Gamzeli, “Sayın Cumhurbaşkanımız 4 Haziran’da Zonguldak’ta yaptığı konuşma da; ‘kuraklık yaşayan üreticilerimize dekar başına 100 TL kuraklık desteği verileceğini ve Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının erteleneceği’ müjdesini vermişti. Bugüne kadar, hem verilecek kuraklık desteği hem de borç ertelemesi hakkında bir gelişme olmamıştır. Tarım Kredi Kooperatifi ve Ziraat Bankası çiftçilerimize borçlarını ödemeleri konusunda baskı yapmaktadır. Çiftçilerimizin bu şartlar altında borçlarını ödeme imkanları yoktur. Eğer icra işlemleri fiiliyata geçerse de tarımsal üretim sekteye uğrayacaktır.  Bu sebeple borç ertelemesinin başlatılmasını sabırsızlıkla beklemekteyiz.” talebine dikkat çekti.

Gamzeli, konuşmasının devamını şöyle sürdürdü:

“Çiftçilerimizin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan, sigortalı-sigortasız takibe düşmüş tüm borçlarını ayrım yapmaksızın faizsiz olarak, uzun vadeye yayılarak ertelenmesini talep ediyoruz. Hatta özel bankalarında Bu zor günde Çiftçilerin yanında olmalarını borçlarını düşük faizle ertelenmelerini bekliyoruz. Çiftçilerimiz önümüzdeki günlerde ekim hazırlıklarına başlayacak. 100 TL Kadar verilecek olan kuraklık desteği bir an evvel üreticilerimizin hesaplarına aktarılmasını talep ediyoruz. Verilecek olan kuraklık desteği Çiftçilerimize fayda sağlayacaktır. Son bir yılda, üretici maliyetlerinde önemli ağırlığı olan gübre yüzde 100 ile yüzde 200 oranında artış gösterdi, bazı tarımsal ilaçlar yüzde 75, besi yemi, süt yemi yüzde 100 arttı. Çiftçilerimizin maliyet artışı durmuyor. Hükümet yetkililerimizden ivedili bu artışın önüne geçmelerini talep ediyoruz. Önümüzdeki üretim sezonu için Üreticilerimize Hibe tohum verilmesini talep ediyoruz. Üretimde kaliteli ürün ve verim yükseğinde Sertifikalı tohumun önemi çoktur. Üreticimiz sertifikalı tohuma yönlendirilmeli ve sertifikalı tohuma verilen desteğin artırılarak üreticimiz sertifikalı tohuma teşvik edilmelidir. Üreticilerimiz TARSİM sigorta primlerinin yüksek olması sebebiyle sigorta yaptıramamıştır. TARSİM sigorta primleri düşürülerek, üreticilerimizin sigorta yaptırması yönünde teşvik edilmelidir. Ülkemizin İçinde bulunduğu, orman yangınlarının son bulmasını ve Pandemi salgınından biran evvel kurtulmamızı dilerim.”

Çankırı Postası

Güncelleme Tarihi: 10 Ağustos 2021, 14:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER