banner198

Çankırılı devlet adamı Nevzat Ayaz vefat etti!

Çankırı’nın yetiştirdiği önemli değerlerinden, devlet adamı Nevzat Ayaz 90 yaşında hayata veda etti.

Çankırılı devlet adamı Nevzat Ayaz vefat etti!
banner145

Çankırıdevlet adamı Nevzat Ayaz vefat etti!

Çankırı’nın yetiştirdiği önemli değerlerinden, devlet adamı Nevzat Ayaz 90 yaşında hayata veda etti. Ayaz, son bir haftadır Acıbadem Hastanesinde tedavi görüyordu.

İstanbul Valiliği, Milli Eğitim Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı gibi önemli görevlerinde bulunan Nevzat Ayaz, özellikle Milli Eğitim Bakanlığı yaptığı döneminde Çankırı’yı okul binaları ile donatarak eğitime büyük katkı sağlamıştı.

İstanbul Çankırı Vakfı kurucusu ve Onursal Başkanı olan Ayaz’ın, 4 Aralık 2020 Cuma günü (yarın) İstanbul Zincirlikuyu mezarlığında toprağa verileceği öğrenildi.

Nevzat Ayaz kimdir?

Ayaz, 1930 yılında Çankırı’nın Kurşunlu İlçesi Bayramören Nahiyesinde dünyaya geldi. Babası polis memuru İsmail Bey’dir. Nevzat Ayaz’ın çocukluğu babasının görevi sebebiyle, yedi yaşına kadar Ankara’da geçti. Ancak 1937 yılında, annesi ve ablasıyla birlikte Bayramören’e geri dönmek zorunda kaldı. Nedeni, babasının meslekte şehit düşmesidir. Bu gelecek yıllarda, onun meslek seçimini de belirledi. İlkokulu Bayramören Nahiyesinde bitirdikten sonra bir sene polis dayısının, sonra da ablasının yanında kalarak ortaokulu Ankara’da okudu. Ardından lise tahsilini Polis kolejinde yapmıştır. Her yıl, polis kolejini pekiyi dereceyle bitiren üç kişi, mülkiye ve hukuk fakültesine gönderiliyordu. Bu haktan yararlanarak emniyet burslusu olarak hukuk fakültesine girdi. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden 1954 yılında mezun oldu.

Nevzat Ayaz, mezun olduktan sonra Emniyet Genel Müdürlüğü’nde komiser muavini olarak göreve başladı. Polis Enstitüsü Yüksek Uzmanlık Kursu'na katıldı. 3. ve 4. Şube Müdürlüklerinde Komiser Muavini ve Komiser olarak görev aldı. Askerliğini İstanbul İstihkâm okulunda yedek subay olarak yaptıktan sonra da yine bu görevine devam etti. 1956 yılında Ankara Emniyet Müdürlüğü 1. Şube Müdürlüğü'nde Komiser ve Baş komiser olarak çalıştı.

1959 yılına kadar Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde komiserlik, baş komiserlik görevinde çalıştıktan sonra, 1959 yılında Sinop’a Emniyet Müdürü oldu. 27 Mayıs 1960 İhtilali’ni Sinop'ta Emniyet müdürü olarak karşıladı. Aynı yılın eylül ayında, ihtilalden sonra Emniyet Genel Müdürlüğü’ne 4. Şube Müdür Muavini olarak döndü. 1961 yılında da 4. Şube Müdürü olarak devam eti.

1966 yılında Emniyet Genel Müdürlüğü 1. Daire Başkanlığına ve 1969 yılında da Emniyet Genel Müdür Muavinliğine atandı. 1971-1972 senelerinde Balıkesir Emniyet Müdürü olarak görev aldı. 1972 yıla yeniden Emniyet Genel Müdür Muavinliğine getirildi.

17 Ağustos 1975 tarihinde Zonguldak’a vali olarak atandı. 1979 yılı sonuna kadar Zonguldak’ta görev yaptıktan sonra 4 Aralık 1979 tarihinde İstanbul Valisi olarak görevlendirildi. 1988 yılına kadar İstanbul’da vali olarak görev yaptı.

18 Ocak 1988 tarihinde İzmir valisi olarak atandı. 1990 yılında emekli olarak İstanbul’a yerleşti. Burada bir buçuk yıl kadar hukuk bürosu açarak işletti.

1991 yılının Ekim ayında Doğruyol Partisi’nden Çankırı Milletvekili adayı oldu ve 19. Dönem Çankırı Milletvekili seçildi. Süleyman Demirel kabinesinde, Milli Savunma Bakanı oldu. Milli Savunma Bakanı görevine 1993 yılı sonuna kadar devam etti. Tansu Çiller’in Başbakanlığı döneminde Milli Eğitim Bakanı oldu. İki sene de Milli Eğitim Bakanlığı yaptı. 1995 yılında seçimlere girmeyerek politikayı bıraktı.

İstanbul Çankırı Vakfı Kurucu Başkanlığı ve Onursal Başkanı, Haliç Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkan yardımcılığı görevi yaptı.

Nevzat Ayaz, evlidir ve 2 çocuk babasıdır.

Çankırı Postası

Güncelleme Tarihi: 03 Aralık 2020, 23:53
YORUM EKLE
YORUMLAR
Mesut atesoglu
Mesut atesoglu - 3 yıl Önce

Canlarımızın başı sağ olsun Allah rahmet eylesin inşAllah sayin ayaz gibisi birdaha gelmez herzaman kalbimizde

Arif YÜKSEL
Arif YÜKSEL - 3 yıl Önce

İstanbul Valiliği, Milli Savunma ve Milli Eğitim Bakanlığı yapmış olan, hemşerimiz, büyüğümüz, değerli Devlet adamı Sayın Nevzat AYAZ Bakanımıza; Allah’tan rahmet ve mağfiret, kederli ailesine baş sağlığı diliyorum. Çankırı Üniversitesine ve Çankırı Eğitim yatırımlarına yaptığı sisliclub.com çok önemli katkılarını ve desteklerini unutmuyoruz. Sayın Bakanımızla iki ayda bir telefonla görüşüyorduk. Mekanı Cennet olsun inşAllah.

Tosyalı Edip
Tosyalı Edip - 3 yıl Önce

Sevgili Çankırılı Hemsehrilerim. Çankiriya hizmet etmiş değerlerinin kıymetini bilmeyi unutmayın. Nurettin OK'un kıymetini bilmediniz. Nevzat Ayaz Vefaat etti gitti kıymetini bilemediniz. Ortada hiç bir şey yokken Çankiriya hizmet getirmiş insanları unutmayın. Onlari konuşmalarda ön planda tutun. Sizinle ne zaman konuşsak. Belediye hizmetleri konuşuyorsunuz eskidendi böyleydi şimdide boyle. Degerlerinize sahip çıkın. Son dönemde çankirida sayin bakana bakana yanlis laf soz eden siyasiler oldu. Onların görmemişligine verdigini biliyorum. Allah gani gani rahmet eylesin. Çok kıymetli bir insandi. Tosya'dan Selamlar

Mustafa akyan
Mustafa akyan - 3 yıl Önce

Allah rahmet etsin inşAllah yeni nesile örnek olur umarım yaşamı yaptıkları

SIRADAKİ HABER

banner304