banner306
banner198

Çankırılı ünlü İlahiyatçı Profesör Hasan Onat vefat etti!

Ankara Sanatoryum hastanesinde ailesi ile birlikte pandemi tedavisi gören ilim adamı Prof. Dr. Hasan Onat vefat etti.

Çankırılı ünlü İlahiyatçı Profesör Hasan Onat vefat etti!
banner145

Çankırı’nın yetiştirdiği Türk ilim ve fikir hayatının değerli ismi Prof. Dr. Hasan Onat altmış üç yaşında yaşama veda etti.

Ailesi ile birlikte Ankara Sanatoryum hastanesinde pandemi tedavisi gören ilim adamı Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Mezhepleri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Onat’ın kalp krizi sonucu vefat ettiği öğrenildi.

Ömrünü ilme adayan ve binlerce öğrenci yetiştiren Onat, İslam mezhepleri üzerine önemli araştırmaları ve televizyon programlarında sıra dışı bakış açısı ile dikkat çekiyordu.

Merhum Onat’ın 27 Eylül 2020 Pazar günü (yarın) Eldivan ilçesinde toprağa verileceği öğrenildi.

Dinler tarihi araştırmacısı. 1957, Eldivan / Çankırı doğumlu. Ankara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi (1979) mezunu. Doktorasını 1986’da Ankara Üniversitesi SBE’de, “Emeviler Devri Şii Hareketleri” konulu teziyle tamamladı. 1987’de yardımcı doçent, 1989’da doçent, 1995’te profesör oldu. Gazi Üniversitesi Çorum İlahiyat Fakültesi Dekanlığı (1999-2002), Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslâm Mezhepleri Tarihi Anabilim Dalı Başkanlığı görevlerinde bulundu. 1998-2003 yılları arasında Din Öğretimi Genel Müdürlüğünün gerçekleştirdiği, İmam Hatip Liselerinin ve İlköğretim Din Kültürü Ahlâk Bilgisi müfredatının yenilenmesi çalışmalarında görev aldı. Türkiye’nin Sesi Radyosunda haftalık programlar hazırladı. 1993 yılında Londra ve Manchester’da, sahası ile ilgili araştırmalar yaptı. 1994 yılında Roma Gregoriana Üniversitesi Misiology Fakültesinde misafir öğretim üyesi olarak dersler ve seminerler verdi.

Makaleleri; İslâmi Araştırmalar Dergisi, AÜ İlâhiyat Fakültesi Dergisi, Türkiye Günlüğü, Türk Yurdu, Bizim Dergah, İslâm, Köprü, Görünüm Ansichten, Din Öğretimi Dergisi, Yaren Meclisi, Milliyet, Cem Gazetesi, Çankırı’ya Hasret, Diyanet Aylık Dergi, İlahiyat Bülteni, İslâmiyat, Diyanet Avrasya dergilerinde yayımlandı. İslâmi Araştırmalar Dergisi yayın kurulu üyeliği, “Dine Yeni Yaklaşımlar” adlı çalışmada editörlük; Gazi Üniversitesi Hacı Bektaşı Veli Araştırmaları Dergisi bilim kurulu üyeliği yaptı. İlahiyat konularında çeşitli bilimsel toplantılarda bildiri sundu.

ESERLERİ:

ARAŞTIRMA: Emeviler Devri Şii Hareketleri ve Günümüz Devri Şii Hareketleri (1993), 20. Asırda Şiilik ve İran İslâm Devrimi (1996, aynı yıl “Shi’izm in the Twentieth Century and the Islâmic Revolution of Iran” adıyla İngilizcesi ve eş-Şia fi’l-Karn el-Işrin ve’s-Sevre el-İslâmiyye el-Iraniyye adıyla Arapçası yayımlandı), Şia’nın Kur’an, İmamet ve Takiyye Anlayışı (Sabri Hizmetli ile, 1994), Din Anlayışımız Üzerine Denemeler (1995), Temel Dini Bilgiler (Osman Aydınlı ve Mahfuz Söylemez ile, 2002), Türkiye’de Din Anlayışında Değişim Süreci (2003), Kelam (Osman Aydınlı ve Hilmi Demir ile, 2003).

Çankırı Postası

Güncelleme Tarihi: 27 Eylül 2020, 01:58
YORUM EKLE
YORUMLAR
Cenk Ünlü
Cenk Ünlü - 4 yıl Önce

Bir Eldivanlı olarak çok üzgünüm. Hasan Hocamıza Yüce Allah'tan Rahmet Diliyorum. Mekanı Cennet Olsun. Eldivanımızın ve Çankırımızın Başı sağ olsun

İrfan Ata
İrfan Ata - 4 yıl Önce

Derin bir üzüntüye gark olduğum,prof Dr Hasan Onat"hocamızın vefat haberini öğrendim,bu erken gidişin derin üzüntüsü içindeyim..çok deyerli ilim adamımız Hasan hocamıza ALLAH"tan rahmet,sevenlerine baş sağlığı dilerim..

Kadir Çimen
Kadir Çimen - 4 yıl Önce

Ülkemizdeki din anlayışının gelişimini din, akıl ve bilim üçgeni içerisinde inceleyen ve sunduğu çözüm yollarıyla dikkat çeken değerli Hocamıza Allah’tan rahmet, kederli ailesine, yakınlarına, kıymeti hemşerilerime, Ankara Üniversitesi ve tüm bilim camiamıza başsağlığı dilerim.

zekeriyya çiçek
zekeriyya çiçek - 4 yıl Önce

hasan abimizin vefat haberini üzüntüyle ögrendim kederli ailesinin ve eldivanlıların başı sag olsun mekanı cennet olsun

FARUK KARATATAR
FARUK KARATATAR - 3 yıl Önce

ﺑِﺴْــــــــــــــﻢِ ﺍﷲِﺍﻟﺮَّﺣْﻤَﻦِ ﺍﺍﺭَّﺣِﻴﻢ
إِنَّا لِلَّهِ وَإِنَّا إِلَيْهِ رَاجِعُونَ
Allah (C.C) Merhum'a ve tüm geçmişlerimize rahmetini ihsan buyursun...Geride kalanlarımıza sabr-ı cemil, sıhhat, afiyet ve huzur dolu bir ömür ile ebedi saadetler lutfeylesin...
(Amin)

SIRADAKİ HABER

banner304