banner306
banner198

Cumhuriyet tarihinin en büyük konut projesinin detayları belli oldu! Aylık ödeme ne kadar?

Cumhurbaşkanı Başkanı Recep Tayyip Erdoğan sosyal konut projesinin detaylarını açıkladı.

Cumhuriyet tarihinin en büyük konut projesinin detayları belli oldu! Aylık ödeme ne kadar?
banner145

Cumhuriyet tarihinin en büyük konut projesinin detayları belli oldu! Aylık ödeme ne kadar?

Cumhurbaşkanı Başkan Erdoğan sosyal konut projesinin detaylarını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhuriyet Tarihinin En Büyük Sosyal Konut Projesi Tanıtım Töreni’nde yaptığı konuşmada, “Geçtiğimiz 20 yılda ülkemizi her alanda olduğu gibi, konut üretiminde de asırlık hizmetlerle, eserlerle, projelerle buluşturduk” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen Cumhuriyet Tarihinin En Büyük Sosyal Konut Projesi Tanıtım Töreni’ne katılarak bir konuşma yaptı.

TOKİ sosyal konut projesi ve arsa satışı için Başkan Recep Tayyip Erdoğan son dakika açıklamalarda bulundu.

“Projelerimizi, Yeşili Hâkim Kılacak Bir Anlayışla Hayata Geçiriyoruz”

Bugün düzenlenen tanıtım töreniyle, Türkiye’nin her yerinde yüz binlerce yeni sosyal konutun, konut arsasının ve iş yerinin inşa sürecini başlattıklarını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Birazdan ana hatlarını milletimizle paylaşacağımız, başvuruları yarın itibarıyla başlayacak ve Ekim ayı sonuna kadar sürecek bu projelerin ilk temelini de yılbaşında atıyoruz.  Amacımız, ilk etap konutlarını azami iki yıl içinde bitirip hak sahibi vatandaşlarımıza teslim etmektir” şeklinde konuştu.

“Projelerimizi mahalle kültürünü, komşuluk ilişkilerini gözetecek, yeşili hâkim kılacak bir anlayışla hayata geçiriyoruz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu açıklamalarda bulundu: “Her şeyden önce bu gerçeğin altını özellikle çizmek istiyorum: Bu kampanya, sayısı ve kalitesi bakımından dünyadaki en büyük konut yatırımını ifade etmektedir. Cumhuriyetimizin 100. yılına böyle küresel ve tarihî önemde bir kampanyayla girmekten gurur duyuyoruz. Şimdi kampanyamızla ilgili bazı ayrıntıları sizlerle paylaşmak istiyorum:  Hedefimiz, 81 ilimizde ve tüm ilçelerimizde 2023-2028 arasını kapsayan beş yıllık süreçte; 500 bin sosyal konut, 250 bin konut amaçlı arsa, 50 bin iş yeri yaparak milletimizin istifadesine sunmaktır.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Böylece, 2003 başından itibaren ürettiğimiz sosyal konut sayısını 2 milyona, diğer projelerle birlikte bunların içerisinde oturan vatandaş sayımızı da 10 milyonun üzerine çıkarmış olacağız. Projemizin ve bu kapsamda yapılacak konutlar ile iş yerlerinin ismini de, ‘İlk Evim’, ‘İlk İş Yerim’ olarak belirledik.”

İlk etap konutlardan 50 binini İstanbul’da, 18 binini Ankara’da, 12 bin 500’ünü İzmir’de, 10 binini Gaziantep’te, 8 bin 650’sini Bursa’da, 7 bin 500’ünü Konya’da ve 4 bin 500’ünü Kayseri’de inşa edeceklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, diğer illerde de nüfuslarına göre değişen sayılarda konut inşası gerçekleştireceklerini dile getirdi.

“Bu Projeleri Ticari Kazanç Kaynağı Hâline Getirmek İsteyenlere Fırsat Vermeyeceğiz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu konut projesinde çeşitli kesimlere pozitif ayrımcılık yaparak kontenjanlar belirlediklerini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Konutlarımızın, maliyet fiyatı üzerinden yüzde 40 indirim yaparak belirlediğimiz fiyatları da şu şekilde olacaktır: Vatandaşlarımız, toplamda 608 bin lira fiyata sahip 2 artı 1 konutlarımıza, aylık 2 bin 280 liradan başlayan taksitlerle ve 240 ay vadeyle sahip olabileceklerdir.  Aynı şekilde, toplam 850 bin lira fiyata sahip 3 artı 1 konutların ödemesi 3 bin 187 liradan başlayan taksitlerle, 240 ay vadeyle yapılabilecektir. Bu kampanyamıza, İstanbul’da hane geliri 18 bin liranın, diğer illerde 16 bin liranın altında olan her vatandaşımız başvurabilecektir. Belirlenen toplam bedelin yüzde 10’u peşin alınacak taksit ödemeleri ise sözleşmenin imzalanmasıyla başlayacaktır. Kamunun ciddi kaynak ayırarak önemli fedakârlıklarda bulunarak yürüttüğü bu projeleri ticari kazanç kaynağı hâline getirmek isteyenlere de fırsat vermeyeceğiz.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu kampanyayla birlikte ilk defa vatandaşlara, altyapıları ve imarı hazırlanmış ev yapmaya hazır arsa alternatifi de sunduklarını belirterek şunları kaydetti: “Böylece, düşük gelir grubuna mensup vatandaşlarımıza şehirlerin çeperlerinde kendi evlerini yapma imkânı sağlıyoruz. İlk etapta yedi ayrı bölgede belirlediğimiz bu arsalar, piyasa fiyatlarının çok altında bir bedelle ve faizsiz bir şekilde vatandaşlarımıza satılacaktır. Arsayı alan vatandaşımız burada, belirlenen projeye uygun şekilde ve belirlenen süre içinde kendi evini yapabilecektir.”

İş yerleriyle ilgili ayrıntıları da paylaşmak istediğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hâlihazırda 12 ilimizde 3 bin 930’u tamamlanmış, toplamda 10 bini aşan sanayi tipi iş yeri projemiz bulunuyor. Kampanyanın ilk etabı kapsamında, 10 bin yeni iş yerini daha, küçük ve orta ölçekli sanayicilerimizin hizmetine sunuyoruz.  İnşa edeceğimiz iş yerlerinin ülkemizin yatırımına, üretimine, sanayisine, istihdamına hatırı sayılır bir katkı sağlayacağından şüphemiz yoktur. Onlarca farklı sektöre yayılan tamir ve imalat kollarında yoğunlaşan küçük işletmelere hitap eden sanayi tipi iş yerlerimiz 100 bine yakın ek istihdam sağlayacaktır.  Bu iş yerlerini, 350 bin liradan başlayan fiyatlar ve 2 bin 633 liradan başlayan taksitlerle, 120 ay vadeyle emekçi kardeşlerimize, genç girişimcilerimize sunacağız.”

2022 TOKİ başvuru şartları daire fiyatları ve taksit ödemeleri İstanbul dahil 81 il için belli oldu.

TOKİ başvuru 2022 şartları belirlenirken, Başkan Recep Tayyip Erdoğan 250 bin sosyal konut ve 100 bin arsa satışı için dar gelirlinin merakla beklediği açıklamayı yaptı.

Cumhuriyet Tarihinin En Büyük Sosyal Konut Projesi Tanıtım Töreni gerçekleşti. Başkan Erdoğan TOKİ sosyal konut projesi için uygulanacak daire fiyatları ve taksit ödemeleri hakkında detayları duyurdu.

Erdoğan, başvuruların yarın itibarıyla başlayacağını ve Ekim ayının sonuna kadar süreceğini ifade etti. Sosyal konut projesinin 362 milyar liralık yatırımla hayata geçirileceği, 1,5 trilyon liradan fazla ekonomik hareketlilik yaratacağı belirtildi. Projeyle 100 bin kişiye istihdam sağlanması hedefleniyor.

İşte merakla beklenen TOKİ başvuru şartları ve tüm detaylar...

TOKİ aracılığıyla inşa edilecek konutlara, proje ili sınırları içerisinde en az 1 yıl ikamet eden veya proje il nüfusuna kayıtlı, kendisi, eşi ve velayeti altındaki çocukları üzerine ülke sınırları içinde tapuda kayıtlı konutları bulunmayan, daha önce TOKİ aracılığıyla ev satın almamış 18 yaşını doldurmuş Türk vatandaşları başvuru yapabilecek.

Sosyal konutlar için bir haneden tek başvuru alınabilecek.

Genç kategorisine 1991 Eylül’den sonra doğanlar müracaat edebilecek

Yeni sosyal konutlarda gençler, emekliler, şehit yakınları ve gaziler ile engellilere kontenjan ayrılacak. Genç kategorisine 1991 Eylül’den sonra doğanlar müracaat edebilecek.

Şehit aileleri, harp ve vazife malulleri ile bunların dul ve yetimleri hariç başvuruda bulunacaklarda, aylık hane halkı gelirinin İstanbul için en fazla net 16 bin lira, yurt genelinde ise en fazla 14 bin lira olması şartı aranacak.

Konutların aylık taksitleri asgari ücretlilerin ödeyebileceği tutarda olacak. Ödeme, toplam hane gelirinin yüzde 30’unu aşmayacak, 240 aya kadar vade imkanı getirilecek.

Yerel Ve Yatay Mimari Tercih Edilecek

TOKİ eliyle yürütülecek konut projesi 81 ilde hayata geçirilecek, en fazla konut, olası depremin en çok etkileyeceği İstanbul’da yapılacak.

Proje kapsamındaki konutlarda yerel ve yatay mimari tercih edilecek, konutlar beş katı geçmeyecek şekilde yapılacak. Çevre dostu yapı malzemelerinin kullanılacağı evler sıfır atığa, enerji verimliliğine ve yenilenebilir enerji sistemlerine uyumlu inşa edilecek.

Arsa Kampanyasına Arsası Olan Başvuramayacak

Proje kapsamında satışa sunulacak 100 bin arsa, elektrik, su ve doğal gaz altyapıları tamamlanmış, imar planları bulunan ve inşaat yapmaya hazır şekilde teslim edilecek.

Başvuru bedeli 500 lira olarak belirlenen kampanyadan faydalanmaya hak kazananlar bu arsalar üzerine kendi evlerini yapabilecek.

Başvuru şartlarını taşıyanlar arasında kura çekilecek.

Arsa satışı başvurularında şu şartlar aranacak:

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

Yoksul ve dar gelirli olmak,

Kendisinin, eşinin veya ergin olmayan çocuğunun herhangi bir belediye sınırı içerinde ev yapmaya müsait arsaya veya herhangi bir yerde bir ev veya apartmanın ayrı bir dairesinin karşılığı olan arsa payına sahip olmamak,

Daha önce 775 sayılı Gecekondu Kanunu ve Uygulama Yönetmeliği hükümlerine tabi uygulamalardan faydalanmamış olmak.

İşyerleri İçin Başvuru Bedeli 2 Bin Tl

TOKİ’nin yürüteceği proje kapsamında ilk olma özelliği taşıyan, “Küçük ve orta ölçekli sanayiciye yönelik 28 ilde oluşturulacak sanayi sitelerindeki 10 bin iş yeri” için başvuru bedeli 2 bin lira olarak belirlendi.

Projenin bu ayağına başvuruda bulunacaklardan, projenin bulunduğu il nüfusuna kayıtlı veya o il sınırlarında faaliyette bulunan 18 yaşını doldurmuş Türk vatandaşı olması şartı aranacak.

Başvuru yapacaklardan ayrıca ustalık, iş yeri açma, ilgili oda kayıt veya vergi mükellefi belgesi ile e-Ticaret yapıldığına dair belgeler istenecek.

Sanayi sitelerindeki iş yerleri için başvuru yapacakların, kendisinin, eşinin ve 18 yaşından küçük çocuklarının mülkiyetinde sanayi dükkanı olmaması da gerekecek.

100 BİN ALTYAPILI ARSA SATIŞA SUNULACAK

Sosyal konut projeleri kapsamında TOKİ aracılığıyla son 20 yılda 1 milyon 170 bin konut üretildi. Yapılan açıklamada, ilk kez tek seferde 250 bin konut yapılacağı belirtildi.

Projeyle ilk kez TOKİ tarafından, elektrik, su, doğalgaz altyapıları ve planları tamamlanmış, inşaat yapmaya hazır 100 bin altyapılı arsa da satışa sunulacak.

Söz konusu arsaların ve konutların satışıyla, inşaat ve inşaat malzemesi sektörü başta olmak üzere 250’den fazla alt sektörde hareketlilik yaşanacak.

TOKİ tarafından ilk kez küçük ve orta ölçekli sanayicilere yönelik imkanlar da sağlayan projeyle, Ankara'da 100, Adana'da 500, İzmir'de 700 olmak üzere 28 ilde 10 bin işyeri içeren sanayi siteleri kurulacak.

Sanayi alanları, tamiratla uğraşan küçük işletmelerden, oto tamirhanelerine, mobilyacılardan, makine üreticilerine kadar onlarca farklı sektörü içinde barındıracak şekilde inşa edilecek.

‘1 Milyondan Fazla Kişiyi Kapsayacak’ Hedefi

Tüm bunların yanı sıra sosyal konutların can ve mal güvenliğini sağlayacak güçte ve donanımda inşa edilmesiyle proje, deprem ülkesi olan Türkiye'nin kentsel dönüşümü noktasında da öncü rol üstlenecek.

Projenin ilk etabıyla 1 milyondan fazla kişinin güvenli konutlara taşınması hedefleniyor.

Çankırı Postası

Güncelleme Tarihi: 14 Eylül 2022, 21:09
YORUM EKLE
YORUMLAR
Odruaş
Odruaş - 2 yıl Önce

Tokinin sitesinde Çankırı da yapılacak konut bulunmuyor. Diğer illerin yapılacak yer ve adet sayısı yazıyor ancak Çankırı yok. Acaba Çankırı da konut yapılmayacak mı bilginiz var mı. Teşekkürler

Fakir
Fakir - 2 yıl Önce

bu musfedeler kuklalar olduğu sürede hiç bir şey yapılmaz kara parti i..

Tc
Tc - 2 yıl Önce

bosuna girmeyin bunlar tuzak kara parti seçim paralarını milleti soyarak gider ayak vurgun yapacak inanmayın oy çalma planıdır dikkat..

SIRADAKİ HABER

banner304