Sertleşme Sorunu Neden Olur ve Tedavisi

Sertleşme sorunu ya da bir diğer adıyla erektil disfonksiyon, erkeklerde gözlemlenen bir cinsel sağlık sorunudur. Erektil disfonksiyon, penisin cinsel birliktelik esnasında uygun sertliğe erişememesi durumudur. Erkeklerde cinsel sağlık sorunları kapsamında en sık ve yaygın olarak gözlemlenen sağlık problemlerindendir. Son dönemde yapılan çalışmalara göre 40 yaşından büyük erkeklerde %50 oranında sertleşme sorununun ortaya çıktığı tespit edilmiştir. Bununla birlikte belli aralıklarla ya da zaman zaman cinsel birliktelik esnasında penisin uygun sertliğe erişmemesi durumunda sertleşme sorunundan şüphelenmek doğru değildir. Bu durumun bir öykü haline dönüşmesi ve düzenli aralıklarla devam etmesi durumunda sertleşme sorunundan şüphelenilebilir.

Sertleşme Sorunu Nedir?

Sertleşme sorunu, cinsel ilişkiden önce penisin yeterli düzeyde sertleşememesi ya da uygun sertliğin sürdürülememesi olarak tanımlanır. Erektil disfonksiyon, her ne kadar yaygın olarak gözlemlenen bir sağlık sorunu olsa da geçici sertleşme problemleriyle karıştırılmamalıdır. Ancak süregelen ve devam eden sertleşme sorunu erkeklerde ciddi sorunlara neden olabilir. Cinsel birliktelik esnasında yaşanabilecek olası fiziksel sorunların yanı sıra erektil disfonksiyon, aynı zamanda kişinin sosyal hayatını ya da yaşam kalitesini etkileyebilecek ölçüde psikolojik sorunlara da neden olabilir.

Yoga Kampı Nasıl Yapılmalıdır? Yoga Kampı Nasıl Yapılmalıdır?

Sertleşme Sorunu Neden Olur?

Sertleşme sorunu, doğrudan erkeklerde cinsellikle ilişkili bir problemdir. Erkek cinselliği incelendiğinde ise bütüncül olarak birçok küçük parçadan oluşan kompleks bir yapının olduğunu gözlemlemek mümkündür. Hormonlar, psikolojik etkenler, ruhsal durum, duygular, penisteki damarlara kanın aktarılamaması gibi birçok durum, erkek cinselliğinin bir parçasıdır ve sertleşme sorununa neden olabilir. Dolayısıyla sertleşme sorununun nedenleri kişiden kişiye göre değişkenlik gösterebileceği gibi birden fazla nedene bağlı olarak da gelişebilir. Ayrıca; obezite, diyabet, kalp hastalığı, damar tıkanıklıkları, yüksek tansiyon gibi fiziksel sağlık sorunları da sertleşme sorununun temel nedenlerindendir.

Sertleşme Sorunu Tedavisi

Sertleşme sorunu tedavisi, birden fazla tedavi yöntemi kullanılarak kontrol altına alınabilen bir cinsel sağlık sorunudur. Prof. Dr. Ateş Kadıoğlu tarafından da uygulanan sertleşme sorunu tedavisinde; vakum cihazı, ilaçlı tedavi, penil protez uygulaması, şok dalga tedavisi, kök hücre tedavisi, penis enjeksiyon gibi yöntemler kullanılabilmektedir. Hangi yöntemin tedavi kapsamında kullanılacağı çok büyük oranda yaşanan sorunun boyutları ve uzman hekimin görüşleri ile ilişkilidir.

Editör: Haber Merkezi