banner198

Kızılırmak'ın mümbit topraklarında sulama heyecanı

Kızılırmak'ın mümbit topraklarında sulama heyecanı

Kızılırmak'ın mümbit topraklarında sulama heyecanı
banner145
Türkiye pirinç ihtiyacının %16'sını karşılayan Kızılırmak'ta çeltik sezonu kanal kapaklarının açılması ile başladı. Kızılırmak'ın mümbit topraklarını sulayacak kanallar bir anda suyla doldu.


Kızılırmak nehri üzerine kurulan Tımarlı Regülatöründe kanal kapakları kapatılarak nehrin su seviyesi yükseltildi. Daha sonra su tutulmasının yeteri derecede sağlanması ile birlikte  sulama kanallarına su götürecek DSİ kanal kapağı açıldı. Sulama Birliği Başkanı Muhsin Ünlü ve DSİ 52. Şube Müdürlüğü yetkilisi Murat Çavdar, kapağı açan butona birlikte basarak sezon açmış oldu. Kızılırmaklı çiftçiler kapaklar açılmadan önce arazilerini pirinç üretimine uygun hale getirecek bir takım işlemlerden geçirdi. Tarlaları 'tava' adı verilen hale sokan çiftiler suyun kanala verilmesini bekliyordu.




Haberin Galerisi -TIKLA GİT-








Kızılırmak havzasını kıvrılarak dolaşan otuz kilometre uzunluğunda ki sulama kanalına saniyede 7.7 metre küp su veriliyor. Böylece 2 bin 500 dekar (25 bin dönüm) arazide sulu tarım yapılmış olacak.  Kanal kapağının 15 Eylül tarihine kadar açık olacağı bildirildi. Çeltik sezonun 4 ay sürmesi bekleniyor. 


Çankırı Postası

Güncelleme Tarihi: 12 Mayıs 2017, 16:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER