banner198

Çankırı çiftçisine destek primi ne zaman ödenecek?

Tarım ve Köyişleri Bakanlığının 2009 yılı hububat destek primleri ödemesi birçok ilde yapılmışken Çankırılı çiftçi adeta alacağı üç kuruş primin yolunu gözlüyor.

Çankırı çiftçisine destek primi ne zaman ödenecek?
banner145

Tarım ve Köyişleri Bakanlığının 2009 yılı hububat destek primlerinin birçok ilde ödemesi yapılmışken, Çankırılı çiftçi adeta alacağı üç kuruş primin yolunu gözlüyor.

İl ve ilçe Tarım Müdürlüğü tarafından verilen o­naylı Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) belgesi ve ürün satış belgesi ile birlikte Tarım Kredi Kooperatiflerine aylar öncesinden müracaatını yapan ve ödemenin gerçekleşmesini sabırsızlılıkla bekleyen Çankırı çiftçisi destek primlerini hala alabilmiş değil.

Her konuda olduğu gibi ödeme konusunda da sona bırakılan çiftçilerimiz, paranın yatırılacağı Çankırı Ziraat Bankası şubesi ve Tarım Kredi Kooperatifi arasında mekik dokuyor. Özellikle çarşamba günleri banka önünde kuyruk oluşturan çiftçiler, yaşadıkları ekonomik sıkıntıya az da olsa merhem olacak primlerini alamamanın sıkıntısını yaşıyor. Bu arada bankaya gidip gelme sırasında harcadıkları yol masrafı da çoktan alacakları paraya denk gelmiş durumda. 

Türkiye genelinde %90 ödeme yapılmışken Çankırı’da yaklaşık 3500 dosyadan ancak 250 dosyanın ödemesi yapılmış durumda.  Ödemelerin nasıl ve ne şekilde yapıldığına anlam veremeyen çiftçiler "aynı anda kayıt yaptırmamıza rağmen benim param ödenmedi. Bu nasıl bir sistem? Nasıl bir anlayış anlamış değilim" diyor.

Konuyla ilgili Çankırı Postası’na mesaj atan bir çiftçi, “1 Kasımda müracaat başladı diyorlar. Sistemi bayramdan sonra yani 24 Kasım'da açıyorlar. Ama doğu bölgesinin sistemini açmışlar ve paranın tamamı oraya gitmiş. Bizim doğudan kalır ne yanımız var. Biz prim desteklerini bekliyoruz. Kredi kartımın borcu geçti. Zaten alacağımız para faize gidecek. Ondan sonra çağ atladık diye reyting yapılıyor” diye feveranını dile getirdi.

Vekillere sesimizi duyurun!

Konuyla ilgili gerek e-mail gerekse telefonla Çankırı Postası’na ulaşan çiftçiler, sorunun çözümü konusunda AK Parti Çankırı milletvekillerine seslerini duyurmamızı istiyor.

Vekillerimiz şu sıralar yoğun yurtdışı gezileri, atama ve tayin trafiğinden fırsat bulup konuya çözüm üretirler mi bilinmez. Ancak çiftçimiz oldukça öfkeli bizden söylemesi.

Sözde bayramdan önce ödenecekti!

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker 19 Kasım tarihinde çiftçilere hububat primlerinin ne zaman ödeneceği ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, evraklarını getiren çiftçilere Kurban Bayramından önce hububat primlerinin ödeneceği müjdesini vermişti.

2009 yılı hububat ve bakliyat prim ödemelerinin 19 Kasım 2009 itibariyle başlayan ilk kısmında 96 bin 851 çiftçiye yaklaşık 146 milyon lira ödenmişti. Bakanın yaptığı açıklamayla umutlanan üretici, "evraklarımızı 20 Kasım 2009 tarihinde bayramdan bir hafta önce teslim etmiştik. Ama prim yatmamış. Ne zaman yatar, yoksa görevlilerin insaf ve gayretine mi kaldı?" diye sormakta.


2010 yılı kilogram başına prim ödemeleri belirlendi!
Öte yandan Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğe göre bu yıl üretilen buğday için kilogram başına 5 kuruş; arpa, çavdar, yulaf için 4 kuruş; çeltik, kuru fasulye, nohut ve mercimek içinse 10 kuruş destekleme primi ödenecek.

Primden faydalanmak isteyen üreticilerin müracaatlarını 30 Nisan 2010 tarihine kadar yapması gerekiyor. 2009 yılı çiftçi kayıt sisteminde özlük, ürün, arazi bilgileri kaydı olmayanlar ve kayıtsız arazide üretim yapanlar prim uygulamalarından yararlanamayacak.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER