ÇANKIR POSTASI/ÖZEL: Cumhuriyetin ilk döneminde Kemalizm’in Anadolu’yu laikleştirme adı altında Müslümanları dinsizleştirme operasyonun ilk halkası, ezanın Türkçeleştirilmesi, Kur’an-ı Kerim ve dini içerikli kitapların yasaklanmasını oluşturuyordu.

Baskı rejiminin demoklasin kılıcı gibi insanların tepesinde sallandığı, Jandarma marifetiyle köylere kadar uzanan korku cumhuriyetinde insanlar din eğitimini gizli saklı yerlerde almak zorunda bırakılıyor köylerde cenaze gömecek imam dahi bulunamıyordu.

Tek partili CHP yönetiminin ülkede dine karşı açtığı savaşta bir çok alim idam sehpalarında sallanırken bu sürecin dışında kalması beklenmeyen Çankırı’da yasakçı zihniyetin uyguladığı baskıcı dayatma Çankırı Postası’nın ortaya çıkarttığı bir belgeyle gün yüzüne çıktı.

Çankırı Postası’nın yaptığı titiz araştırmalar neticesinde Emniyet Genel Müdürlüğü Arşivleri’nde (EGMA) bulunan belgede, Çankırı Valiliği’nden Dahiliye Vekaletine (İçişleri Bakanlığı) gönderilen 3 Ocak 1938 tarihli ve 21 sayılı belgede; Arapça namaz süresi okutmak,  Arapça tedrisatta bulunmak (öğretim) suçundan 1938 yılı içerisinde; Çankırı’da bir şahısın mahkemeye sevk edildiği yer alıyor.

1938'li yıllarda tek Partili CHP zihniyeti ve Kemalazmin, Anadolu'yu dinsizleştirme girişiminin açıkca ortaya çıktığı EGMA arşivinde yer alan belgede mahkemeye sevk edilen sahsın kim olduğuna ilişkin her hangi bir bilgiye rastlanmıyor. 

Editör: Haber Merkezi